Foto/montaža: Index/FaH/Wikipedia
"HRVATSKA biskupska konferencija (HBK) odlučno odbacuje neistine i manipulativne tvrdnje koje je o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskim biskupima ovih dana u medijima izrekao dr. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)", navodi se u današnjem priopćenju za medije iz Tiskovnog ureda HBK.

Pupovac je u jednom intervjuu izjavio da “Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge".

Hrvatskim katoličkim biskupima se to nije svidjelo pa su poručili Pupovcu da njegove izjave “unose nemir među hrvatske građane i šire nepovjerenje”.

Svijet iz priopćenja biskupa nema nikakve veze sa stvarnošću

O sebi su imali samo riječi pohvale. "Polazeći od evanđeoskih načela, Hrvatska biskupska konferencija i ovom prigodom osuđuje svaki oblik nasilja nanesen od bilo koga bilo kome, te poziva katoličke vjernike i ljude dobre volje da u svom djelovanju na političkoj i drugim razinama našega društva još zauzetije nastoje oko skladnog suživota i mira svih građana", stoji u priopćenju, u kojemu se još katolike poziva da “uvijek imaju na pameti da je svaki čovjek Božje stvorenje i slika te da iz toga proizlazi njegovo izvorno dostojanstvo".

Tako svijet izgleda u priopćenju HBK. Stvarnost je, naravno, nešto posve drugo. Biskupi tvrde da oni ne sudjeluju u rehabilitaciji ustaštva u hrvatskom društvu pa će im Index pomoći da osvježe pamćenje o svojim riječima i djelima. Naglašavamo da izdvajamo tek pet reprezentativnih primjera jer bi za navođenje svih bilo potrebno napisati knjigu.

Biskup Košić: Ustaštvo nije bilo fašizam nego obrana Hrvatske

Sisački biskup na razne načine uporno radi na rehabilitaciji NDH i ustaštva, primjerice organizirajući skupove na kojima najgori revizionisti negiraju Jasenovac i zločinačku narav Pavelićevog režima. Košić ne dozvoljava da u svemu tome padne u drugi plan pa podsjećamo na njegovo izlaganje na predstavljanju knjige Josipa Pečarića o Marku Perkoviću Thompsonu.

>> Biskup Košić: Ustaštvo nije bilo fašizam nego obrana Hrvatske

“Uz pjevača Marka i akademika Josipa povezuje se pozdrav 'Za dom spremni!' Zanimljivo je zašto i tko osporava taj domoljubni pozdrav i kako postupa država. Najprije valja reći da je spontano taj pozdrav upotrebljavan u Domovinskom ratu, i to ne samo od pripadnika HOS-a koji su ga uzeli i u svoj grb nego i od Tigrova i Gromova. Postoje snimke na YouTubeu o tome. Tada, interesantno, to nikome nije smetalo. Ni to što je Marko u svojoj prvoj domoljubnoj pjesmi Bojna Čavoglave upotrijebio taj poklič. Tek otprije dvije, tri godine započela je hajka i na Marka i na taj pozdrav, optužujući sve koji ga upotrijebe za ustaštvo i fašizam. Najprije treba reći da ustaštvo nije bilo fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi kao državi pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman, ali te su postrojbe to činile svim 'dopuštenim i nedopuštenim sredstvima', što je bio dio njihove zakletve”, rekao je tada Košić, time nadopunjavajući raskošnu zbirku svojih proustaških izjava.

Mise za ustaškog zločinca Antu Pavelića

U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu svake godine se krajem prosinca održava misa u čast Ante Pavelića. Iz Katoličke crkve tvrde da to nije izraz simpatija za ustaštvo, već da oni služe mise i za sve grešnike, no u stvarnosti je to redoviti skup ustaških fanatika.

“Tu sam da se pomolim za njegovu dušu. Ante Pavelić je najveći Hrvat svih vremena. Samo je pokušao Hrvatsku ostvariti krivim metodama”, rekao je Indexu svojedobno jedan od molitelja za zločinčevu dušu.

>> POGLEDAJTE VIDEO Na misu za Pavelića nisu došli samo fašisti, došli su i idioti

Mise za Pavelića je godinama predvodio pater Vjekoslav Lasić koji je u jednom intervjuu izjavio da je Pavelić u raju “okružen nevinom dječicom”.

Ista crkva slavi i mise u čast drugih ustaških zločinaca. Tako je u rujnu prošle godine kod njih održana “sveta misa zadušnica” za, kako je pisalo u najavi, “35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH” koji su osuđeni na smrtnu kaznu nakon Drugog svjetskog rata na suđenju u Beogradu zbog strašnih zločina koji su počinjeni po njihovim naređenjima.

>> U Zagrebu uskoro misa za ustaške zločince, među njima i notornog generalaPrimjerice, general Antun Nardelli vodio je vojne operacije ustaških snaga u istočnoj BiH, a ostalo je zapamćeno njegovo naređenje svojim vojnicima: "Sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite!" Tu je i general Tomislav Sertić koji je vodio operacije klanja Srba u Lici.

Visokopozicionirani kaptolski svećenik Stjepan Razum

Stjepan Razum je voditelj Matičnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i vjerojatno najmoćniji zagovornik rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj. On je dugi niz godina i član revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje tvrdi da je Jasenovac zapravo bio komunistički, a ne ustaški logor smrti. Autor proustaške knjige “Jasenovac - radni logor” Igor Vukić je također jedan od članova.

>> SVEĆENIK RAZUM Jeste li znali da svi mi plaćamo najvećeg branitelja NDH u Hrvatskoj?

Kaptolski svećenik Razum također je kroz godine objavio niz revizionističkih tekstova na opskurnim desničarskim portalima u kojima proziva “izdajnike hrvatskog naroda” i zdvaja nad “goldštajnizacijom NDH” te rado daje i intervjue u kojima se mogu naći i izjave poput ove: “Kako se Hrvati ne bi više nikada usudili pomisliti na vlastitu državu, trebalo je najprije zatrti svaki trag Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a onda onemogućiti u budućnosti bilo kakav pokušaj za njezino ponovno uspostavljanje. Međunarodni čimbenici, uključujući i naše hrvatske komuniste, koji su bili u službi strane, imperijalističke sile, jako su se trudili da bace prokletstvo na hrvatsku državu i na nas Hrvate.”

Za ovog katoličkog svećenika kojeg svi plaćamo ustaški je logor smrti Jasenovac “otrovna i sramotna laž”. On smatra da “nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske”, a naročito mu smeta “zloupotreba Stepinčevih riječi o osudi Jasenovca”, tj. formulacija pokojnog kardinala o Jasenovcu kao “sramotnoj ljagi”. Razum tako u jednom intervjuu ističe: “U trajnome besmislenom nijekanju NDH, proizvoljno rabeći Stepinčeve riječi, zloupotrebljavaju ga za svoje političke svrhe, nimalo uvažavajući njegov pozitivan stav prema činjenici postojanja NDH. Kad je riječ o toj Stepinčevoj izjavi, i oni hrvatski domoljubi i ovi antihrvatski nastrojeni pojedinci ili skupine ne uzimaju u obzir povijesne okolnosti u kojima ju je Stepinac izrekao ili napisao.” Razum onda objašnjava da je to bila Stepinčeva reakcija nakon što su u Jasenovcu 1943. ubijeni slovenski katolički svećenici koji su “bili povezani s partizanima” te su “bili neprijateljski raspoloženi prema državi koja im je pružala gostoprimstvo”.

Kaptol se nikad nije jasno ogradio od Razumovog filoustaškog djelovanja niti ga je smijenio s pozicija u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Ustaški dernek na Bleiburgu u organizaciji HBK

Jedna od ključnih javnih manifestacija na kojima se rehabilitiralo ustaštvo bio je skup na Bleiburgu koji je službeno vjerska komemoracija u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda, organizacije čiji su istaknuti članovi bili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Godinama su europski mediji taj skup opisivali kao “najveće okupljanje neonacista u Europi”, što hrvatskim biskupima uopće nije smetalo niti su se trudili uvesti reda i pristojnosti u ovo godišnje okupljanje NDH-nostalgičara.

Na Bleiburgu se opijalo, žderalo, izvikivalo ustaške pozdrave, nacistički pozdravljalo i gnjusno ponašalo, a sve s blagoslovom hrvatskih biskupa. Stvari su se počele mijenjati tek kada je austrijskim vlastima dojadio loš imidž koji njihovoj zemlji donosi ovaj ustaški dernek i kada su počele rigorozno kažnjavati sve prijestupe te su čak promijenili zakon i izrijekom zabranili ustaško znakovlje koje do prošle godine u Austriji nije bilo direktno zabranjeno. Hrvatski biskupi su se teškom mukom prilagodili novoj situaciji, a jako su se naljutili na svoje austrijske kolege kada su ovi kritizirali ustašluk na Bleiburgu, pokazujući da i dalje misle isto i da nisu ništa naučili.

Prostorije Katoličke crkve kao mjesta predstavljanja proustaških knjiga

“Pozivamo vas na predstavljanje knjige o životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, navedeno je u pozivu prošle godine objavljenom na ekstremističkim i filoustaškim portalima za promociju knjige autora Vlade Vladića. Knjiga nosi naslov “Sluga Domovine” i podnaslov “Život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, a njen nakladnik je stanoviti Mirko Bilić-Erić. Luburić je jedan od najzloglasnijih ustaških zločinaca, koji je i osobno poklao hrpu ljudi. U Splitu je Vladićeva knjiga promovirana u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje, i to nakon mise.

>> Crkva dala prostor za predstavljanje knjige o ustaškom koljaču Maksu Luburiću

Ove je godine pak u crkvenim prostorijama u Šibeniku, u župnoj dvorani Sv. Ante na Šubićevcu, predstavljena knjiga “Mit o Jasenovcu” notornog proustaškog revizionista Romana Leljaka. On je inače omiljeni gost u crkvenim prostorima diljem Hrvatske.

>> Bozanić osudio užase Jasenovca, a crkva u Šibeniku ugošćuje notornog Leljaka

Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac je pak Leljakov “Mit o Jasenovcu” ocijenila kao uradak koji “prezentira dosad nezabilježeno negiranje ustaških zločina, niječe da je nad Židovima izvršen holokaust zbog njihovog porijekla, opravdava fašistički režim i tvrdi da su u logoru stradale 1654 osobe, a ne 84 tisuće, kako stoji na popisu Spomen-područja Jasenovac”.

index