Osumnjičenik za jednu od najvećih kriminalnih afera i pljački, bivši premijer Ivo Sanader u VIP loži moskovskog stadiona prati finale Svjetskog prvenstva u društvu Plenkovićevih ministara Gorana Marića i Olega Butkovića! I nikome ništa


Ne, ne radi se o navijačkoj pjesmi koju je poveo Vedran Čarli Ćorluka nadovezavši se na izbornika Zlatka Dalića koji je svoje igrače još ranije komplimentirao nadsuperlativom: Oni nisu normalni!

Ovdje zaista nitko nije normalan. Osumnjičenik za jednu od najvećih kriminalnih afera i pljački, bivši premijer Ivo Sanader u VIP loži moskovskog stadiona prati finale Svjetskog prvenstva u društvu Plenkovićevih ministara Gorana Marića i Olega Butkovića! I nikome ništa.

Jer, to je, valjda, normalno. Nenormalno je reagirala tek jedna djevojka koje nije izdržala a da onoga kojem se sudi za korupciju, Fimi mediju i još koješta, ne upita: »Kako te nije sram doći ovdje? Tko ga je doveo ovdje«. I kojoj je, normalno, visokopozicionirani HDZ-ovac i šef hrvatskih nogometnih sudaca, poznatog udruženja organiziranog poštenja, Ante Kulušić, odgovorio: »A kako tebe nije sram?«

Sram se zove to što u Hrvatskoj nije normalna pojava, stanje duha ili moralna odlika, svejedno. Taj izostanak crvenila u licu kada vidiš Sanadera koji zbog umora nije u stanju pratiti suđenje zbog, časni sude, umora, ali na stadionu Lužnjiki skače kao Mandžukić. To nepostojanje mučnine u želucu kada na tribinama upadne u oko još jedan VIP gost, Tomislav Horvatinčić, također u domovini narušenog zdravstvenog stanja, dijagnoza sinkopa, kojem suđenje za smrt dvoje talijanskih državljana još uvijek traje.

Ništa nije neobično prosječnom Hrvatu niti kada se na svečanoj večeri za naše heroje u »Okrugljaku« pojavi Ivana Todorić ex Balent, nekadašnja zaposlenica Agrokora i osnivačica tvrtke »Srculence« dok njezin otac Ivica, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, putem Twittera iz Londona za poraz u finalu krivi suca »i Plenkovića koji im je ostavio dio svoje loše vibre posjetom u polufinalu«. Nismo samo mi normalni, već i naši susjedi. Tako je sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović prije odluke o zahtjevu Hrvatske za izručenjem na šest i pol godina nepravomoćno osuđenom Zdravku Mamiću na početku ročišta iskoristila priliku i dotičnom najprije čestitala titulu viceprvaka svijeta!

Nije li najnormalnije da na najveličanstvenijem i najbrojnijem dočeku ikada u Hrvatskoj na svečanoj tribini niti jednu jedinu riječ ne kaže predsjednik tog istog Saveza pod kojim je taj grandiozni uspjeh postignut, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, slavni Vatreni Davor Šuker? Štoviše, jedinog koji ima i broncu i srebro voditelji Mirko Fodor i Frano Ridjan nisu ni spomenuli a kamo li prozvali, dok se on sakrivao u kutu pozornice, iza oružara Pilčića.

A, sve je, normalno, počelo, u Saboru, kada je zastupnik HDZ-a Ivan Šuker prozvao potpredsjednika i predsjedavajućeg Furia Radina zbog povrede svih članaka Poslovnika, jer nije čestitao »najveći uspjeh hrvatskog sporta«. Zbog ovog skandala bila bi normalna giljotina za Radinovu izdajničku glavu koja je zaboravila kako je i ovaj Šuker bio predsjednik jednog nacionalnog saveza, košarkaškog, za čijeg je mandata najveći uspjeh bio plasman na Olimpijske igre nakon osam godina!
I treba li sad još nekog uvjeravati kako je najnormalnije bilo da Thompson pjeva na fešti na kojoj nitko nije bio normalan?

 

novilist