Živimo u dobu rušenja spomenika. U tzv. demokratskoj Americi i Engleskoj spomenici se skidaju s postolja, razbijaju. Kipovi se vješaju, bacaju u rijeke. Mediji izvještavaju, ovisno o njihovoj političkoj orijentaciji, o vandalizmu ili povijesnoj pravdi za obojene ljude. Spomenici robovlasnicima, trgovcima robova i konfederalistima, „bez suđenja“ miču se s ulica, trgova i parkova. U dobu smo specifičnog gnjevnog prevrednovanja povijesti koju su nametnuli pobjednici i vlasnici gradova, a u ime kulture. U dobu smo praktičnih svjetonazorskih obračuna. Iz studiozne kolumne Borisa Postnikova  Neprijateljska propaganda: Spomenička batina, izdvajamao: Nije svako rušenje čin bezumne destrukcije: ono može imati čvrste razloge, vlastiti jezik i poruku. Pravi izazov za novinare koji izvještavaju o masovnim rušenjima spomenika sastoji se zato u tome da shvate ono što pobuna govori. Ali fokus mainstream medija redovno se zadržava na srušenim kipovima, a ne na samom (na)činu rušenja

Moj mi prijatelj Željko Kovačević – Kova, prije nekoliko dana, na tragu suprotnih namjera, piše: Zašto ovoga nema u Slavonskom Brodu? Prilaže fotografiju. Ovakve spomen ploče nikad nitko neće rušiti, bila je moja prva pomisao. Pogledao sam tko je postavio spomen ploču o herojskim naporima građana Županje. I Brođani su bili solidarni sa svojim gradom, ali oni spomen ploču nisu dobili. Tko je, po uzoru na Županju trebao predložiti da se podigne spomen ploča? Savjet mladih je menekenska institucija koja već treći mandat ne radi ništa i po ničemu neće biti zapamćena. Njih ne interesira ni tragičan odlazak mladih iz Broda u Irsku, Njemačku, Austriju, Italiju..., a kamoli ovakve inicijative. Niškoristi su. Eko-udruge bave se pretežno nečistim zrakom. Gradonačelnika i njegovu ekipu nećemo ni spominjati kako bi tekst ostao čist od psovki.

Živimo i u doba nespornih spomenika koji svjedoče o ljubavi građana prema svojim gradovima. Brod spomenike više ne gradi, niti ih više ruši. Brod je isti, nasukan zbog uskogrudnosti i lijenosti institucija. A treba samo malo vjetra promjene.