Brodska nadanja: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!

Brodska nadanja: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život! (2)

Prije točno četiri godine sam prvi put, pa onda poslije tri mjeseca ponovo pod gornjim naslovom pisao o brodskim nadanjima: o pravu Brođana na čisti zrak i o pravu na zdrav život. Da, prošle su četiri godine i na žalost, još uvijek smo tamo gdje smo bili tada, za vrijeme početka prvog mandata (i sada) predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića.

Zaista, čovjek ne bi ni povjerovao da nakon toliko truda i energije, nakon sastanaka i sastanaka, obećanja i obećanja, nakon situacija i situacija kada se očekivalo da će se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jednostavno biti stavljen ad acta(!), još uvijek ne postoji rješenje za taj gorući brodski problem.

Na žalost, taj problem onečišćenog brodskog zraka ne egzistira samo četiri godine, nego dvanaest godina. Nažalost, nije samo prošla Plenkovićeva Vlada koja je iznevjerila Brođane, nego i prethodne tri, pa tako i (privremena) Oreškovićeva, pa i Milanovićeva, a i Vlada Jadranke Kosor.

Jednom sam o toj temi i napisao: psi laju, karavane prolaze! Ili kako je slavni Miroslav Krleža napisao još davne 1931. godine u pjesmi “Noć u provinciji”, gdje pjesma govori o odnosu vlasti prema narodu: “O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu, … svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sjena slijepa, sudbinu čekaš…”.

No nije samo riječ o dosadašnjim Vladama RH, premijerima i premijerkama, nego i o samim ministarstvima zaštite okoliša tih vlada, ministrima, povjerenstvima, saborskim odborima za zaštitu okoliša, Gradskoj, ali i Županijskoj upravi za zaštitu okoliša, Gradonačelniku, Županu i još tko zna o kojim političarima i (političkim) funkcijama koje su povezane sa zaštitom okoliša.

Zaista ovo sa onečišćenim zrakom već 12 godina traje u Slavonskom Brodu. Točnije od kada je prekosavska rafinerija u funkciji! A naš Gradonačelnik i Župan već duže nego 12 godina su na vlasti(?)! Ali ni na državnoj razini sve naše vlade koje su dosada uvijek deklarativno bile za čisti zrak, nisu baš nešto osetljivo i vidljivo napravile za Brođane, za naše zdravlje...

Očigledno, nešto ne ‘štima’ u pristupu politike problemu onečišćenog brodskog zraka. Evo već u listopadu je nekoliko puta klizni prosjek lebdećih čestica PM2,5 bio na mjernoj postaji na Jelasu (SB1) iznad 25 µg/m3, pa i kontinuirano 15-tak sati, a mjerna postaja je bila tada u CRVENOM. Više puta!Dok istovremeno u Rafineriji nafte Brod mjerene su nove zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10. Više puta i to nekoliko sati kontinuirano su mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i iznad 80 µg/m3, pa i oko 130 µg/m3! To se događalo i u popodnevnim satima, ali češće navečer ili noću.

No nije to sve. Zabrinjavajuće da je u ovoj godini na mjernoj postaji na Jelasu dnevni prosjek lebdećih čestica PM2,5 čak 70 puta bio iznad 25 µg/m3 (što je granična vrijednost na godišnjoj razini), a od toga u prva tri mjeseca 60 puta (vidi prilog). Nažalost, od toga 20 puta je dnevni prosjek lebdećih čestica PM2,5 bio i iznad 50 µg/m3, ali ponekad i iznad nevjerojatnih 125 µg/m3!!!

Također je u prva tri mjeseca tridesetak puta dnevni prosjek benzena bio iznad 5 µg/m3 (što je granična vrijednost na godišnjoj razini). Dok je i (najveći) osmosatni prosjek za prizemni ozon (O3) 31 put bio iznad 120 µg/m3 u Slavonskom Brodu, a dozvoljeni broj dana je 25 u godini dana!

I tako, umjesto da naš problem sa onečišćenim brodskim zrakom polako se stavlja ad acta, problem se uporno gura pod tepih.

Gledam baš i moju najnoviju ‘uspomenu’ na Facebooku od prije tri godine, ujedno i moj  najkomentiraniji status 2017. godine, koji govori o tome da su Brođani prije tri godine dočekali potpisivanje sporazuma u Rusiji o plinofikaciji Rafinerije između (bivše) predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i Vladimira Putina, a poslije toga, za godinu, godinu i pol dana i potpisivanje ostalih ugovora, ali nažalost, ne i prenamjenu produktovoda u plinovod i plinofikaciju Rafinerije!!!

Sada, kada kasni realizacija istog, već skoro godinu pol dana, o tome se šuti! Šuti i politika, šute i mediji. No dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazila u Rusiju, pa poslije kada više puta dolazila u Slavonski Brod, mediji su bili puni obećanjima o prenamjeni produktovoda PlinaCro-a u plinovod!

No Brođani, kao i ostali stanovnici naše Županije, ali vjerojatno nitko ni u Ministarstvu zaštite okoliša još uvijek ne raspolažu ni s planovima modernizacije i plinofikacije prekosavske Rafinerije! Tako faktički nitko i ne zna kada Brođani mogu očekivati čisti zrak, a ne priče, neslužbene informacije iz Ministarstva o tome da “Rafinerija ne radi”.

U međuvremenu dalje je brodski zrak onečišćen. Je li iz Rafinerije, ili iz daljinskih izvora iz BiH, ili lokalnih zagađivača, sada je to, poslije 12 godina, potpuno nevažno!