Zaista, tko je to i što stavio premijeru Andreju Plenkoviću u kavu ili nutelu da je potpuno izgubio doticaj sa stvarnošću! Trese se zemlja, traže izvanredni izbori, sa svih strana grmi i sijeva, ruše mu vladu zdesna i slijeva, a on mrtav-hladan podvio repinu i ode u »akciju Štura«. Jandroković za kormilom države nagnute u oluji, mornar Pupovac iz potpalublja drži konopce koalicije koja puca


Ministri mu ustrašeni, saborski zastupnici raspušteni, izvanredni povjerenik izgubljen, a on put pod noge i u Bugarsku! Pa će nakon toga u Rumunjsku, pa je vikend, pa u ponedjeljak Predsjedništvo HDZ-a, pa u utorak sastanak s koalicijskim partnerima, pa će podanici onda saznati je li Ćorić ili ćorak!?

Zaista, tko je to i što stavio premijeru Andreju Plenkoviću u kavu ili nutelu da je potpuno izgubio doticaj sa stvarnošću! Trese se zemlja, traže izvanredni izbori, sa svih strana grmi i sijeva, ruše mu vladu zdesna i slijeva, a on mrtav-hladan podvio repinu i ode u »akciju Štura«. Jandroković za kormilom države nagnute u oluji, mornar Pupovac iz potpalublja drži konopce koalicije koja puca. Špagi su u moru, a kapetan na Crnom moru ispija šampanjac! Hoće li ulica morati uvjeriti Andreja Plenkovića kako mu nije pukla cijev u stanu, već je voda Hrvatskoj došla do grla?

Poplava je, premijeru! A on evakuirao najprije sebe. Misli da su s Dalićkom otišli svi njegovi problemi, a brod prima na sve strane. Novi mailovi cure, DORH pokreće istragu, »Agrokor« u glibu, a za nagodbu ostala još 54 dana, oporba sve žešće i sve ubojitije grize, javnost ga ne skida s nišana i, što je najvažnije, gruda kritične masa postaje lavina, a njega nema! Bavi se europskim poslovima, krovom, dok je podrum poplavljen. Pa ćemo onda opet slušati bajke o anđelima koji su ostali bez svojih krila zbog »percepcije javnosti«!

A percepcija javnosti u ovom je slučaju kukavičluk. Dalićka je otišla da bi spasila Plenkovića, a on se pravi kao da se ništa nije dogodilo! Ne treba njezinog nasljednika imenovati u roku 24 sata, ali odmah treba pokazati da će s praksom privatnog vođenja državnih poslova istog trenutka zauvijek raščistiti. Kako? Svojim primjerom. Omogućiti nastavak saborskog povjerenstva za Agrokor, ali ovog puta ne od početka i stoljeća sedmog, već od kraja, Dalićke i sebe, kako bi se javnost uvjerila da Plenković uistinu nema ništa s tim i takvim nečasnim poslovima. Uostalom, kažu da je istina uvijek negdje u sredini.

Svaki odgovorni premijer, a pogotovo onaj koji je po struci pravnik kao Plenković, prije nego li bi izabrao svog novog potpredsjednika zaduženog za Agrokor, pozvao bi k sebi pravne stručnjake za insolvencijsko pravo, profesore koji su upozoravali i upozoravaju na loše strane lex i hotmaila, Jasnu Garašić, Petra Miladina, Mihajla Diku... Svaki razuman premijer već odavno bi se upitao zašto nagodba još uvijek nije donesena i zašto su »taktički osporavatelji tražbina«, kako ih Peruško naziva, koji to ometaju upravo velike hrvatske kompanije Adris Grupa i Agram, kao i Franck, koji javno izražava svoje nezadovoljstvo raspletom situacije. I tko je tu u pravu, a tko u krivu.

Svaki pragmatičan premijer pozvao bi k sebi ne samo koalicijske partnere, već i razjarenu oporbu, pokušao je uvjeriti u svoje dobre namjere i zatražio političko primirje do 10. srpnja, dok se ne sklopi nagodba, do trenutka kad će »Agrokor« od političkog postati pravni i poslovni problem. Nijedan odgovorni domaćin ne napušta dom dok mu vodoinstalater ne dođe u pomoć ili dok sam ne zatvori vodu.

 

novilist