Vjerojatno neki od čitatelja SBPeriskopa se sjeća događaja unazad godinu pol dana kada su brodski eko-aktivisti na čelu sa Udrugom Eko-Integral na prošlogodišnjoj Skupštini Udruge u siječnju pokrenuli aktivnost vezano za održavanje zajedničke Tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku.  Brzo su odaslane zamolbe i Predsjedniku Županijske skupštine g. Peri Čosiću, Predsjedniku Gradskog vijeća g. Striboru Valenti, Gradonačelniku Slavonskog Broda g. Mirku Duspari i Županu Brodsko-posavske županije g. Danijelu Marušiću.


Nažalost, do realizacije te sjednice nikada nije došlo, o čemu smo više puta pisali (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/i-dalje-je-aktualna-zajednicka-tematska-sjednica-gradskog-vijeca-i-zupanijske-skupstine). A također smo pisali i o tome da na kraju, nakon što je tadašnji, pa i sadašnji Predsjednik GV, Stribor Valenta više puta, pa i pismeno odbio tu inicijativu eko-aktivista, u lipnju prošle godine je održana Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/s-tematske-sjednice-zupanijeske-skupstine-zakljucci-su-dobri-ali-mogli-su-biti-mozda-i-povoljniji-za-brodane). Nažalost, većina zaključaka s te sjednice, nikada nisu doživjeli svoju primjenu! Ali to je druga priča...


Tako smo mi Brođani dočekali i Parlamentarne i Lokalne izbore, pa rezultate tih izbora i novu-staru politiku, tako i Vlade i lokalne i regionalne uprave i samouprave! Svemu tome smo isto više puta pisali, pa i o tome da nakon tih izbora pristup ni na kojem nivou upravljanja nije se ništa promijenio, naročito ako je riječ o zaštiti okoliša, a posebno ako je riječ o brodskom onečišćenom zraku.


Ovi dana svjedoci smo bili najnovijem primjeru vezano za donošenje brzopotezne odluke Gradskog vijeća o pristupanju Grada Slavonskog Broda ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’ europskih gradova.


Evo kako nekako izgleda djelovanje Gradske uprave, Grada, Gradonačelnika i novog Gradskog vijeća i to oko “klime i energije”, odnosno kako bi mi rekli: zaštite okoliša. Na stranicama Grada neki dan smo saznali za Prijedlog dopune prijedloga Dnevnog reda 2. sjednice Gradskog vijeća. Uz ostalog piše i ovo:


“Nakon sazivanja 2. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda s predloženim Dnevnim redom, zaprimljen je sljedeći prijedlog za dopunom dnevnog reda kako slijedi:  1. Prijedlog dopune dnevnog reda s točkom 27. prijedloga Dnevnog reda


- Prijedlog Odluke o pristupanju Grada Slavonskog Broda ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’ europskih gradova” (https://www.slavonski-brod.hr/images/Sjednice/2021_2025/02/Sporazum_za_klimu_i_energiju.pdf)


Zaista nevjerojatna lakoća ‘upravljanja’, ali i administriranja ako je riječ o zaštiti okoliša! Čestitamo Gradonačelniku na pristupanju ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’!


Kako smo informirani Odluka je jednoglasno prihvaćena.