Ako niste član Hrvatske demokratske zajednice, da li je i vama nelagodno što niste? Naime, slušajući premijera koji savršeno jednostavno nabraja sve što je HDZ učinio, savršeno sigurno brani svaku nepodopštinu svojih članskih drugova, savršeno jasno ne dozvoljava kritiku bilo čega i bilo koga što ima veze sa navedenim političkim opredjeljenjem, samo pripadnici kolektivne svijesti mogu povjerovati da toliko savršenstva postoji na jednom mjestu.

Jer, u praksi je nešto drugačije. Odavno je poznato kako ne postoji niti jedna obitelj koja nije stranački opredjeljena, a kojoj nije na neki način ponuđeno prvo upis u članstvo HDZ-a pa tek onda rješavanje problema. Time se stvara dojam kako kada nisi član HDZ-a treba ti biti žao što nisi, jer da jesi član, ne bi imao problema koje imaš. To dobro znaju svi oni koji su arhivirali osobne i grupne odbijenice kao nebitni ljudi.

Takvu odbijenicu godinama primaju i građani Slavonskog Broda koji bi uskoro, bez obzira na stranaćku pripadnost mogli završiti u kolektivnoj nesvijesti, zbog štetnog zraka i zbog sveopće nebrige za njihovo zdravlje. Samo zato što nikako da svjetlost dana i naročito smrdljivih noći ugleda Program zaštite zraka za naš Grad i Županiju. Program koji svi veći gradovi u RH odavno imaju. Gradovi, čiji stanovnici nikada nisu bili u opasnim situacijama samo zato što moraju disati.

Iako Zakon o zaštiti zraka propisuje izradu Programa za zaštitu zraka, za naš Grad on ne postoji. Kod nas se još uvijek njeguje usmena predaja, pa se važe da li je za opasno štetan zrak kriva Rafinerija nafte Bosanski Brod iako ne radi, ili je to autocesta i granični prijelaz, možda geografski položaj Grada, nečista ložišta u domaćinstvima ili neki drugi fenomen koji nitko drugi nema? U toj životno važnoj temi čak se ne može dogoditi ni da se Gradonačelnik i Župan civilizirano dgovore i zajedno poduzmu sve što im ovlasti dopuštaju.

Ne pokazuje se ni korist od briselskih veza premijera niti od ustaljenih rečenica uigrane ekipe vladajućih kako se zalažu za dobrobit naroda, jer ne pokreću nikakvu inicijativu u tom smjeru.  Kao da se čeka neki svemoćni pojedinac koji bi objedinio sve štetne činjenice i napamet izračunao mjere za zaštitu. Takav genijalac ne postoji.  Zato bi dobar početak bio da politika, bez izgovora, pokaže odgovornost i  konačno  donese Program za zaštitu zraka.

Dok toga nema, ne možemo pouzdano znati zbog čega je zrak štetan, niti koje  mjere se trebaju poduzeti kako bi se umanjila štetnost. U Slavonskom Brodu ne postoji niti jedna obitelj koja se nije susrela sa  dilemom - ostati u takvom Gradu ili zauvijek otići. Ili možda, prema ustaljenoj političkoj kulturi vladajućih, trebali bi svi, kolektivno, upisati se u HDZ da se konačno nešto primjeni pa promijeni. A znamo da nije  tako, jer na žalost svi, i članovi stranke na vlasti i oni koji to nisu, u ovom Gradu dišu isti zrak.

I baš svima  je potrebno isto – čist zrak. Zrak zdravstveno ispravne kvalitete. To je pravo koje imamo svi i svatko bi ga na svoj način trebao braniti. U protivnom, mogli bi se jednog jutra probuditi u kolektivnoj nesvijesti i pomiriti s uvjetima u kojim živimo. Bila bi to strašna  činjenica u kojoj bi pobijedila dugogodišnja neodgovornost i nebriga za jedan Grad. Grad koji nije malen niti beznačajan, niti su njegovi stanovnici nebitni ljudi.