Nova sabotaža zdesna, pobuna protiv koalicijske vlasti šefa HDZ-a i to baš iz Vukovara.
Tek što je vrh ZNA SE opcije po kratkom postupku spustio s polit-narcističkog oblaka na zemlju drčnog ličkog Putina Darka Milinovića - kako je i red u (ne)ozbiljnoj stranci (ne)ozbiljne demokracije - eto umah gazdi HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću još jedne iznenadne prilike za najuriti iz svog tzv. demokršćanskog tabora i vukovarskog gradonačelnika rustikalnog garda Ivana Penavu. Ako je hadezeovac s dna stranačke kace zaslužio najstrožu kaznu na HDZ-ovom prijekom sudu (časti?) - bez prava na obranu - jer je nedavno vodio autobusno događanje Ličana na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu i višesatnu okupaciju Središnjice HDZ-a, Penava si je neupitno rezervirao mjesto na istoj optuženičkoj klupi time, što je povukao vraga za rep u subotu 8. rujna. Na sva je medijska zvona neoprezno pozvao "građane Vukovara i Hrvatske na miran prosvjed" u Gradu heroju "13. listopada u 14 sati na Trgu republike" protiv "sramotne šutnje institucija hrvatskog društva" i neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu. A sâm se novinarki Nove TV mucavo sjetio jednog navodnog zlikovca, ali ni njega osobno - nije prijavio. To je posao drugih, tvrdi.

Nova sabotaža zdesna, pobuna protiv koalicijske vlasti šefa HDZ-a pod licemjernom egidom "podržavamo Plenkovića"? Najprije iz neupitne rigidno desničarske stranačke utvrde u Lici, a onda, znakovito, baš iz Vukovara, domoljubnom srcu nacije najbližeg, najpriraslijeg, tragičara i žrtve Domovinskog rata. Na što cilja konspirativna družba, što je u subotu gurnula Penavu čitati pred tv-kamerama unaprijed napisan tekst (čiji?) o masovnom građanskom prosvjedu protiv institucija vlasti političke opcije kojoj i sam pripada, vidjet će se sljedećih dana. Udar na Andreja Plenkovića i njegove podobnike u vrhu HDZ-ove vlasti, koji nije drugo do li rušilački plagijat događanja naroda s kraja 1980-ih i početka 1990-ih godina na ovim povijesno tragičnim prostorima, najčitljivija je istoznačnica Milinovićeva i Penavinog čina. Uz redikuloznost u političkom pedigreu i jednog i drugog, "inicijatora kontraproduktivnih promjena".

Prvog je od dvojice tragikomičnih likova - bivšeg predsjednika Saveza socijalističke omladine Gospića i 1990. branitelja Ivice Račana u Večernjem listu od kritika zašto je napustio 14. kongres SKJ u Beogradu - vinulo u stranačku orbitu i prosvjedno 2001. godine vezivanje lancima usred Gospića zbog uhićenja Mirka Norca radi suđenja za strašne ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva, nedjela protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Norac je ipak osuđen na 12 godina iza luksuznih rešetaka, ali u povlaštenim, gotovo apartmanskim uvjetima. Drugi se "proslavio" s Tomislavom Josićem, Stevom Culejem, Igorom Gavrićem, etc. u vandalskim akcijama skidanja i čekićanja ćirilice na zakonito postavljenim dvojezičnim pločama javnih ustanova u Vukovaru. Osobito međunarodno skandaloznim fizičkim sprječavanjem (tzv. druga kolona) 18. studenoga 2013. predstavnika najviših državnih institucija, premijera Zorana Milanovića s ministrima, predsjednika RH Ive Josipovića te diplomatskog zbora da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara polože vijence i zapale svijeće na Memorijalnom groblju i protokolarno nazoče komemorativnoj misi. Bruka do neba.

Nakon rušenja SDP-ove vlasti u Gradu heroju, Ivan Penava je sa 7137 glasova od oko 14.000 izašlih na izbore 2014. godine (od 27.000 birača) i autobusnim angažiranjem HDZ-ovih Vukovaraca iz cijele zemlje za prsa u drugom krugu pretrčao bivšeg SDP-ovog gradonačelnika, tada već kompromitiranog nezavisnog konkurenta Željka Sabu (6946 glasova ili 48,85 posto) i sjeo na mjesto gradonačelnika Vukovara. Igor Gavrić - u međuvremenu se ostavio pravaša i paradiranja ustaškom šahovnicom na crnoj kravati - nagrađen je mjestom predsjednika Gradskog vijeća, a Tomislav Josić se obreo na poziciji predsjednika Savjeta za branitelje Grada Vukovara. Stevo pak Culej zaradio si također unosnu hladovinu HDZ-ovog saborskog zastupnika... Čak ni manje važni ili samo statisti iz HDZ-ovog stožeraško-protukomunjarskog ešalona sa svojtom i prijateljima nisu zaboravljeni u podjeli plijena. Još nisu ni obznanjeni službeni podaci o izborima, a Penava se već pobrzao prikazati "političarem od formata". Medijima se pohvalio da će Vukovar učiniti ugodnim domom "svih njegovih građana". Viknuo hop, a nije skočio. Prošle već tolike godine, a od obećanja - ni o. Pogazio riječ. Osim kad su on i njegovi uhljebi posrijedi.

Smjenom SDP-ove i dolaskom HDZ-ove vlasti u Vukovaru nitko drugi nije ništa dobio od obećanog. Ni sâm grad nije profitirao odlaskom Sabe i dolaskom Penave, a još manje odlaskom SDP-a i dolaskom HDZ-a. Najskuplji i najzaboravljeniji grad u zemlji, Vukovar, nije izrastao u "ugodno mjesto svih svojih žitelja". Dapače. Hrvatsko-srpske podjele i zazori tinjaju i dalje. Ozbiljan gospodarski zamah i poštena međunacionalna politika koji bi smanjili napetosti i zaustavili trajno iseljavanje i Hrvata i Srba utapaju se u prigodničarstvu tipa utrke sinjskih alkara, filmskog festivala nehrvatskog naziva, prisilnih hodočašća školaraca radi učenja o Domovinskom ratu, povremenih lokalnih izložbi i prigodnih koncerata, tu i tamo posjeta na sat-dva nekog riječnog kruzera, etc. Vukovarska je svakodnevica tužna i bezlična, zapravo beznadna u svojim poratnoj jalovosti, daleko prijeratne kada je Vukovar bio bogat, snažan ljudskim potencijalima, nezagađen mržnjom, gospodarski razvijen i lijep grad zadovoljnih ljudi. Koji živo diše punim plućima. Danas sipljivo kašljuca i hramlje, napušten i od Boga i od ljudi, a vlast niti ima ideja, niti je sposobna, niti zna niti ga zapravo želi pokrenuti.

Ivan Penava ima gradski proračun težak 268 milijuna kuna godišnje, a nije u stanju - zajedno sa Zagrebom i Vukovarsko-srijemskom županijom, koju također vodi HDZ - popraviti ratom i zubom vremena do rugla i životne ugroze djece raspalu Osnovnu školu Nikole Andrića. Zato što je svaki drugi osnovac u njoj Srbin, pa...? Vukovar u kojem Hrvati idu jednom stranom ulice, a Srbi drugom, svaki u svoje dućane, jaslice, vrtiće, škole, kafiće, bogomolje, gdje navijaju za svoje sportaše... nema sreće niti će imati budućnost. Grad koji živi na obljetničarskom provociranju sućuti, iritiranju ratnih rana umjesto zacjeljivanju, s vlašću nesvjesnom kako je proračunskih 268 milijuna kuna više nego dostatno - da je zdrave domoljubne pameti i upravljačke vizije, bez obzira na to koja je ideologija za kormilom - za postupno amputirati ratom i političkim primitivizmom nataloženo zlo i bijedu među Vukovarcima.

Nije istina da je, čak na razini nacionalne simbolike, prioritetnije upucati četrdesetak milijuna kuna u paradni staklenjak navrh izrešetanog Vodotornja ili baciti šuškavi keš na alkarski folklor uz potok Vuku od pristojnih uvjeta učenja i sigurnosti djece u školi Nikole Andrića. Nije istina da latentno eksplozivna ratno-osvetnička psihoza/opsesija, koju šovinistički politikanti ciljano upumpavaju u javnost i truju mladež praznovjerjem i mržnjom, nema alternativu u snošljivom međuetničkom suživotu, poštivanju slobode drugih i životnim prilikama utemeljenim na produktivnim radnim mjestima, suradnji i znanju. Vukovarci su više od nekih drugih u zemlji zaslužili da ih puste na miru svi ti "domoljubni" uzurpatori žrtve Vukovara kako bi napokon završio mentalni rata poslije toliko godina od završetka oružanog rata. Rat u ranjenim psihama, na kojem svaka politička bagra već treće desetljeće bešćutno ubire osobnu i sektašku korist.

Iz tog neveselog ozračja, na čijem se toplom pepelu nacionalne tragedije najnovije prošlosti razgranala cijela mitologija istinskog i hinjenog pijeteta, intimna i službena bol zbog gubitka i žrtve - zlorabeći valjda najdublje ljudske osjećaje i nacionalnu slabost prema Vukovaru - gradonačelnik se Ivan Penava hrusti pozivom Hrvatskoj na miting istine protiv državnih institucija. Čitaj: protiv Plenkovića. Indikativno: na Trgu republike. Zaziva osvetu podsjećanjem na nenaplaćenu krv Srbima u Domovinskom ratu? Je li timing slučajno odabran i je li slučajno Penava ne spominje makar jednim slovom recipročno počinjene hrvatske ratne zločine protiv srpskih civila i zarobljenih vojnika, koji također nisu procesuirani ili su smiješno sankcionirani nakon dvadesetak godina? Srbi također traže impozantan broj svojih nestalih, a Srbija, baš kao i RH, ne procesuira kako bi bio red svoje ratne i zločince protiv čovječnosti.

Slučaj masovnog ubojstva srpskih "teritorijalaca" na Koranskom mostu na izlazu iz Karlovca prema Turnju (počinitelj Mihajlo Hrastov) pretvorio se u desetljetnu sudsku farsu. Također masakr srpske starčadi u selu Gruborima što su ga počinili specijalci ATJ Lučko Mladena Markača i Željka Sačića, pa ubojstva staraca u selu Varivodama, ubojstva i premlaćivanja u zarobljeničkim logorima Kerestincu, Lori, Marinom Selu, Pakračkoj Poljani, etc. Ili, nikom nije palo na um sankcionirati političko-policijske krivce koji su noć uoči četničkog masakra mladih redarstvenika u Borovom Selu bili ispalili na to većinski srpsko naselje provokativni projektil iz ručnog lansera. Tko je kriv za glupavu odluku da se mlade, neiskusne i nezaštićene policajce pošalje u sigurnu smrt? Kao mete na strelištu. Golom čistinom, kroz tek izniklo žito protiv do zuba naoružanog, osvetnički raspoloženog i dobro utvrđenog neprijatelja. Ludost.

Tih sa zločinački okrvavljenim rukama do ramena ima na objema stranama i nikad svi neće biti privedeni pravdi, kao što na objema stranama ima nestalih koji neće nikad svi biti pronađeni. Tako je to u svim ratovima otkad je svijeta i vijeka. I kilav je "alibi" da je "naša" žrtva veća od "njihove" ili da branitelji svoga u ratu ne mogu počiniti ratni i zločini protiv čovječnosti. Mogu. Itekako. I to je dokazano.

"Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava", prenijela je Hina Penavinu ljutnju zato što, kaže, postoje brojne lokacije na kojima su počinjeni srpski zločini, a političari i ljudi profesionalno plaćeni za provođenje zakona 27 godina nisu učinili gotovo ništa. "Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme je da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti. Demokracija zahtijeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi. Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu.

Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje. Nema isprike za nečinjenje." Kod Penave nema labavo, kaže: narod je dužan reagirati, narod će postaviti rokove državi, društvo je bolesno, ne štiti najslabije, ne poštuje i zaboravlja svoje heroje je društvo i to je prljava i zloćudna rabota. Hoće reći da HDZ, Plenković i karikaturalni mu partneri vladaju prljavo i zato njegov miting istine ima smisla? I on više ne želi s takvom vlašću, nego s narodom i herojima Domovinskog rata? Je li to razmišljanje na krijesti istovjetnog Culejevog kad pobjesni i počne prostačiti u "Visokom domu"? Ofucani već diskurs regimente onih što su u tom bolesnom društvu - koje su neovlašteno privatizirali i svima drugim kroje gaće - najskuplje unovčili svoje "domoljublje" i na društvenoj bolesti parazitiraju kao bubreg u loju? I zato se - ne Ivan Penava, nego gradonačelnik Vukovara - našao pozvanim prozvati ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, šefa SOA-e Daniela Markića i ministra policije Davora Božinovića da ne rade posao za koji su izvrsno plaćeni.

S vragom tikve sadio, a sada bi protiv vraga bunu dizao!? Radikalnodesničarski sport u Hrvata istreniran još splitskom Rivom ("Svi smo mi Mirko Norac") i autobusnim desantom "crnaca" iz pasivnih, kamenih krajeva na Zagreb ("Stipe i Račane, pojest će vas crne vrane") 2000-ih godina s ikonom ratnog vojnog invalida u kolicima Mirka Čondića, a usavršen protućiriličkim stožerašenjem i 555-dnevnim šatorašenjem s ikonom ratnog vojnog invalida u kolicima Đure Glogoškog, karamarkovštinom koja je zbog izbornog debakla dvaput 2016. stajala HDZ 2016. najnakaradnijih vladâ otkad je tzv. samostalnosti, neovisnosti i suverenosti Bijedne Naše. I sad će mitingaši istine uvjetovati premijeru Plenkoviću rokove po čuvenom Šeksovom obrascu za bjegunca Antu Gotovinu: locirati, identificirati, uhititi, transferirati sudstvu. Potom u prdekanu ili pred streljački vod sve srpske ratne zločince.

Ako to prozvani u bolesnom društvu ne učine, napolje s veleizdajnicima iz državne službe, što je možda već sada signal premijeru kako treba - rekonstruirati vladu. Možda Ivan Penava i istomišljenici iz sjene do tog kritičnog "13. listopada u 14 sati na Trgu republike" revno izvuku iz vukovarskog/muzejskog naftalina čuvenu Glogoški-Klemmovu "100-posto za Hrvatsku", "Oba su pala, oba će pasti" 555-dnevnu šatru sa Savske ceste u Zagrebu kako bi dojam o "istini i pravdi" bio uvjerljiviji? A mogla bi čak poslužiti i za točenje maliganske okrijepe istima onim što su već dolazili autobusima u Vukovar o važnim događajima, s čvorovima državne trobojnice pod bradom, radi obranu "dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata", a i inače se odazivaju na svaki mig šefova svojih udruga. A ovi na mig iz HDZ-a. "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati...", "Oj, hrvatska mati...", "Lijepa li si...", etc.

A vidi vraga, nema Penave i istomišljenika s autobusnim desantima na institucije toga bolesnog društva, šatrom i logorskom vatrom na Trgu sv. Marka, stožerom, mitinzima istine, nacionalističkim folklorom i simbolikom zbog Uljanika, 3. maja, Petrokemije, Ine, korupcije, uhljebničkog zapošljavanja, iseljavanja mladih obitelji, pedofilije u tzv. Crkvi u Hrvata, ultrakonzervativne agresije na sekularnu državu, siromašenja žitelja, poltronske/uvlakačke vanjske politike, eutanazije školstva, znanosti i kulture... Realan život narodnih masa u dužničkim negvama, pod blokadama i ovrhama, penzići na rubu preživljavanja, opća apatija i beznađe... ne zanimaju politikante i "domoljube". Samo novac, vlast i moć: u se, na se i poda se. Bijedna Naša jest teški bolesnik, ali ta se bolest ne liječi mitinzima koje organiziraju ionako kompromitirani politikanti pod egidom "Dolje Srbi! Dolje Milorad Pupovac! Dolje komunjare koji ne vole Hrvatsku!" Bolest je neizlječiva, jer medicina još nije otkrila metodu učinkovite transplantacije ljudskog mozga, svijesti i savjesti, a puka lobotomija je u hrvatskom slučaju tek prdež u vjetar. I priučeni zidari znaju da na trulim temeljima nije moguća nikakva gradnja.

"Jesmo li u stanju imati državu", pametuje Ivan Penava, "ili ćemo vječno bacati krivnju na ustaše, partizane ili strane interese." Tko to čini? Građani pouzdano ne, ali politikanti u vlasti da, jer je to raison d'être njihova opstanka u jalovosti, parazitiranja na sisi poreznih obveznika. Hoće li retorička dimna zavjesa potpore aktualnom šefu HDZ-a - "Andrej Plenković je najbolji premijer kojeg smo ikad imali, a sadašnja vlada najbolja od svih dosadašnjih" - amnestirati Ivana Penavu od odgovornosti i sankcija à la Milinović zato što je najavljenim, kamoli realiziranim događanjem naroda, mirnim prosvjedom, mitingom istine ili kako već nanio štetu HDZ-u. Pogotovo kvalifikacijama stanja u državi i odgovornosti vladajućih, stanovitim prijetnjama te sugeriranjem kako to i tko treba riješiti. Konotacije i timing Penavinog radikalizma su prilično nezgodni za Andreja Plenkovića, pritisnutog krupnijim unutarnjim i vanjskim problemima u odnosu na koje protusrpski rat nakon rata uistinu nije prioritet. Tek demagogija i populizam "opasnih namjera".

Na Penavinom je stranačkom šefu što će učiniti, jer inicijativa o "mirnom prosvjedu" jamačno nije produkt intelekta i savjesti provincijskog gradonačelnika i nije u korist poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa u Vukovaru i šire, međusobne snošljivosti, mira i suradnje u interesu zajedničkog dobra. Mržnja i osveta rađaju znatno veću mržnju i osvetu i nisu zalog bolje budućnosti. Prozvani ministri Bošnjaković i Božićević, valjda ne na svoju ruku i bez Plenkovićeva blagoslova, smjesta su Penavi vratili lopticu, pa je jasno da njegovo ratoborno soliranje nije u HDZ-ovu mainstreamu palo na plodno tlo. Dapače. "Mi u Ministarstvu pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi uspostavljamo uvjete za bolji rad pravosuđa", prenio je Jutarnji list odgovor ministra Dražena Bošnjakovića, a ministar policije Davor Božinović je argumentirao podignute kaznene prijave/optužnice za srpske zločine na Ovčari, raketiranje Banskih dvora, za Sisak, Manjaču, Široku Kulu, etc. "Policija ozbiljno radi na tim predmetima i to je jedan od njezinih prioriteta", dodao je.

Jamačno od "mirnog prosvjeda" u Vukovaru za mjesec dana neće biti ništa, jer HDZ ima alate i ljude za to spriječiti. Ali i za privesti pameti Ivana Penavu. Miting istine, pa baš u međunacionalno najneuralgičnijoj sredini, Vukovaru, gdje ratne rane još nisu zacijelile, već u nakani ima protusrpski/huškački karakter koji ne treba ni vlasti RH niti - još znatno manje - međunarodnoj zajednici. Zapadni Balkan ionako vrije ne samo zbog pripetavanja/presizanja svjetskih velesila nego i neraščišćenih domaćih računa, pa samo još trebaju Ivan Penava i takvi neodgovorno paradirati kantama kerozina. Mo'š mislit'. Jake pameti i politike. Sic transit.

h-alter