Ovo je prvi film koji se snima u svemiru. Time su ljudi pomjerili granice, film je ušao u enciklopedije, a da još nije ni izašao. Kako se naš omiljeni glumac snašao u svemiru, pogledajmo u ostatku teksta.

Glumac i producent Miloš Biković u svoju biografiju upisao je mnogo toga: od prvobitne popularnosti, koju mu je doneo film "Montevideo, bog te video", preko proboja na rusko tržište s ostvarenjem Nikite Mihalkova "Sunčanica", do uspešnog producentskog i glumačkog angažmana u serijalu "Južni vetar".

Kako ste reagirali kada ste dobili ulogu za film koji se ni više ni manje snima baš u svemiru?

Za ovaj film sam znao mnogo pre nego što sam dobio scenario. Ceo projekat je bio već u samoj svojoj zamisli senzacija - prvi igrani film snimljen u kosmosu. S obzirom na to da ga režira Klim Šipenko, s kojim sam imao veoma uspešnu saradnju na filmu "Sluga", znao sam da je projekat u dobrim rukama. Želja mi je bila da imam makar malu ulogu jer je ovaj film poseban, pionirski, istorijski... Ali, eto, dobio sam glavnu ulogu. Hvala Bogu.

Kako ste se pripremali za svoju ulogu u ovom filmu?

Priprema za ulogu podrazumeva da znam čime se konkretno taj doktor bavi i kako izgleda ta vrsta hirurgije, posebno kakav zahvat treba izvesti, kako se drži instrument, kako izgleda proces operacije, ko gde stoji za vreme operacije, ko kome šta govori i kakvim tonom... U nijansiranju tih elemenata gradi se lik, ali i odnosi. Imali smo konsultanta, sjajnog hirurga, koji nas je obučavao i pojašnjavao nam procese u toku operacije.

Za film " Izazov " kažu da pomjera granice, kako?

Film zaista pomera granice. To je prvi igrani film koji je snimljen u kosmosu. Reditelj i glavna glumica su zaista leteli u kosmos. Prošli su obuku za kosmonaute. Prošao sam i ja delimično tu obuku. Bio sam u avionu koji leti do visine od 9.000 metara, zatim kreće u slobodni pad. Pada 23 sekunde. Na taj način u avionu 23 sekunde ostajete bez gravitacije. Mi smo snimali u tom vremenskom intervalu. I tako 20 puta dnevno. Snimali smo simulaciju operacije u bestežinskom stanju. To je samo jedan od zanimljivijih aspekata rada na ovom filmu.

Prošli ste i obuku sa astronautima? Kakva je to obuka?

Obuka se sastoji od raznih testova opterećenja, teorije, pilotske obuke, obuke života i ponašanja u bestežinskom stanju. Prva pomoć. Bezbednosni protokoli.

Da li bi nakon ovoga bili astronaut ili kirurg?

Da li bih bio kosmonaut ili lekar? Posle ovoga još više mi je drago što sam glumac. Ne bih menjao svoju profesiju posle ovoga zato što kao glumac mogu da budem i jedno i drugo pomalo. I naravno, još svašta nešto.

Ne mogu odoljeti da ne pogodim da je ovaj film izuzetno skupa investicija.

Budžet je bio neograničen. On se, naravno, zaokruži cifrom na kraju, ali dok se radilo na ovom filmu, svaka zamisao je bila moguća. Retko se dešava da dok snimate znate da stvarate istoriju. Zato su producenti ovom projektu od izuzetnog značaja pristupili sa takvom predanošću.

Na nama je da pogledamo film kada isti dođe u kina, a vas da pitamo koji su planovi?

Očekuju me završetak rada na filmu "Budi bog s nama" Slobodana Šijana, snimanje filma "Sluga 2", rad u studiju za animaciju, igranje predstava.

Hvala vam Miloše.