Dirnuta statusima da nemate gdje nabaviti zaštitne maske za lice, odlučila sam vam u 4 koraka pokazati kako da ju sašijete, jer svatko tko zna sašiti gumb, može sašiti i zaštitnu masku za lice u nekoliko koraka.

Potrebno vam je :

Materijal koji trpi visoke temperature. Materijal za podstavu. Obična ili ukrasna guma (ako ste otkačeni kao ja, trebat će vam ukrasna) konac, igla, škare i malo dobre volje.

Korak 1. Izrežite  kocku, većina ih radi 20×20, a ja vam savjetujem da prislonite uz lice i sami odredite.

Korak 2. "Nacigujte" kocku, načinite 3 falde.

Korak 3. Ušijte skrojeno. Podstavu s unutarnje strane, netko ostavi i maleni džepic za dodatnu gazu.

Korak 4. U koliko je maskica ukrasna poput moje, vodite računa da koristite materijal koji ' trpi visoke temperature' i obavezno unutra došijte pamučnu podstavu u dva sloja.

Ako ih već moramo nositi, neka ne budu dosadne.

Tu sam sa stručnjakom za šivanje Renatom Šošić o kojoj sam ja već pisala. Ona će vam to opširnije objasniti.

IZRADA FUNKCIONALNE MASKE

Za izradu jedne maske, a da je korisna, funkcionalna moramo voditi računa da je platno od kojega izrađujemo 100% pamuk, te da podnosi otkuhavanje (90 stupnjeva). Druga važna stavka je da maskica bude troslojna, jer drugačije nije ispravna niti korisna. Moramo voditi računa da nakon svakog korištenja bude otkuhana.

Sam proces izrade:

Izrežete komad platna u cm ovisno koja vam odgovara na slici te po sredini napravite dvije falde, prošijete gornji i donji rub te sa strane napravite širi rub kroz koji provucete gumicu te prilagodite sebi.Voditi računa da sve radite s tri ista komada platna.