Današnju sugovornicu prije dvije godine predstavila sam kao dizajnericu nakita. Intervju možete pogledati OVDJE.


Predstavite nam svoj hobi.


Zovem se Greta Elezaj rođena sam 1978. u Sisku. Slikarstvom se bavim unazad dvije godine aktivno, a od djetinjstva volim slikati i slikarstvo. Iako  nisam akademska umjetnica svoj slikarski talent učim od raznih poznatih slikara. Od slikarskih tehnika najčešće koristim ulje, akrilik, olovku, i tuš a najčešći motivi su mi  krajolici. Osim toga, slikam i portrete, arhitekturu i općenito prizore iz života. Od pravaca najviše cijenim slikarski realizam i impresionizam. Živim u Zagrebu već više dvadeset i pet godina.


Gdje nalazite inspiraciju?


Inspiracija mi dolazi iz svakodnevnog života, a dio inspiracije crpim iz svojih maštovitih i slikovitih snova.


Što vama znači slikarstvo?


Slikarstvo je za mene jedna dimenzija u koju odlutam, i dok slikam kao da sam u nekom drugom svijetu. Maknem se malo od svakodnevnih briga i obaveza, slikanjem izrazim ono što ja u biti jesam, jedna razigrana djevojčica koja živi u nekom svom svijetu.


Najdraže Tehnike?


Obožavam akril, ulje i crtanje olovkom.


Da li je slikati teško? Koje sposobnosti slikar treba posjedovati da bi bio dobar slikar?


Ni najmanje, kad se jednom nauče tehnike, slikanje je nešto najljepše. Prepustite se potezima kista, i kud vas odnese, samo je nebo granica. A što se tiče sposobnosti, mora se znati koristiti tehnikama, to je bit svega, a osim toga treba posjedovati  talenat, koji je dan od Boga.


Može li se živjeti od ovog hobija?


Živjeti od ovog se može itekako, samo, na žalost, bojim se da ne u Hrvatskoj. Vani izvan Lijepe naše, recimo u Italiji, Španjolskoj itd. Tamo se više cijeni umijetnost.


Tko su vam uzori?


Najveći svjetski uzori u slikarstvu za mene su: Pierr-Auguste Renoir, zatim Bob Ross, i zatim živući slikar Vladimir Ždanov. To su slikari koji me nadahnjuju.


Koji su vaši planovi, vezani uz hobi?


Velika mi je želja i plan otvoriti svoj atelje, za početak, a u međuvremenu otvoriti galeriju što prije, i izložiti slike ljudima, poznavateljima umjetnosti.


Biste li slikali uz more, na ulici ili ipak volite imati svoj kutak za rad?


Naravno da bih slikala na moru, ili bilo gdje u prirodi, to je veća fora nego u zatvorenom prostoru.


Kojoj bih poznatoj osobi nešto naslikali, kad bih imali priliku?


Ani Rucner bih uvijek slikala, već smo imale suradnju, i drago mi je zbog toga, jer Ana je jedna divna osoba. Umjetnica naša najveća na ovim prostorima.


Što bih poručili mladima?


Uvijek imajte svoj cilj i smjer, ako vas nešto zanima kreativne prirode, budite onakvih kakvi jeste i izrazite se tako.


Gdje nabavljate materijal?


Otkrila sam jedan vrhunski dućan u centru  Gunduličeva ulice, Art Point Centar; imaju zaista vrhunsku opremu i pribor za slikanje.


Jeste li zadovoljni svojim radovima?


Da zaista dobro pitanje, ne znam za druge slikare, no ja uvijek težim savršenstvu, i nikada nisam potpuno zadovoljna kako je slika uspjela, nakon što se boja osuši ja uvijek dodajem i dodajem.