Ona je mlada, zanimljiva, kreativna, maštovita i sposobna. Umjetnica je posuđa. Da, dobro ste pročitali. Uz njene šalice ispijanje jutarnje kave dobit će vam još ljepši doživljaj, a vaša se djeca iz njezinih zdjelica pojest će čak i ono što ne vole. Šalicu bi, kaže, napravila Tatjani Jurić, jer ju uveseljava na radiju, a nije tajna da ću i ja svoje čokoladno mlijeko piti iz jedne takve. Za SBP predstavit će nam se maštovita Jelena…


Zovem se Jelena Šoštarić, iz Zagreba sam, fizioterapeutkinja po struci koja je zalutala u umjetničke vode prije šest godina, ostala u njima, te položila temelje jednom unosnom hobiju. Uz cijeli posao od kuće, imam brigu i oko kćeri, mačka, koji u punoj mjeri zahtijeva pažnju ekvivalentnu pažnji još jednom djetetu. U sretnom sam braku, i da nema potpore i pomoći supruga, veliki dio Minimojzi brenda ne bi postojao. Zaslužan je čaki za neke ideje.


Opišite nam vaš hobi.


Moj hobi je ukrašavanje pribora za jelo fimo masom. Fimo masa je jedna vrsta polimerne gline koja se oblikuje, a pečenjem se stvrdne i ostane kompaktna za daljnju upotrebu.
Ukrašavam zdjelice, šalice, vilice, žlice i ino, tako da se na priboru nalazi ime djeteta, ili, često i odrasle osobe, neki motiv; za djecu su to obično Disney motivi, a za odrasle neki cvijetići.
Zbog toga što taj posao radim od kuće, vremenska posvećenost poslu je maximalna. Ako želiš uspjeti, moraš se posvetiti tome. Nažalost nemam osamsatno sati radno vrijeme. Stalno razmišljam kako poboljšati i unaprijediti posao. Ujutro odgovaram na upite, mailove, dogovaram samu narudžbu, anakon toga slijedi sam rad. Popodnevno pakiranje, slanje paketa, anavečer obično radim pripremu za sutra,i odgovoram na upite.


Od kuda se rodila ideja?


Ideja je došla iz vedra neba. Bila sam na porodiljnom, naručivala za kćer sve i svašta personalizirano; bila sam zaljubljena u nju i sve mi je bilo super gdje je njeno ime bilo napisano. Tako sam naišla i na pribor za jelo, no cijena nije bila srazmjerna izgledu, a i pomislila sam kako bih ja to mogla puno bolje napraviti. Prva vilica bila je za kćer. Zatim sam napravila nećakinjama, objavila nekoliko fotografija, i tu je došla prva narudžba. Bila sam u strahu hoće li to uspjeti, hoće li se svidjeti mami i dječaku za kojeg sam radila. Svi su bili zadovoljni, ja sam dobila polet i narudžbe su nekako počele stizati. Otkad radim nema dana da se netko ne javi za narudžbu, i svaki kupac mi je novi poticaj i potvrda da ovo što radim, radim jako dobro. Slika nažalost ne može dočarati sam ukras koji je u 3D izvedbi. Kada dođe do kupca,najčešći komentar je da puno bolje izgleda uživo.


Koji su planovi?


Daljnji planovi su šaroliki. Zahvaljujući Pinterestu, koji je neiscrpni vrtlog ideja, dobila sam neke nove koje planiram nakon ljeta realizirati. Jedna od njih su setovi čajnih žličica i vilica za poklone, ukrašeni tako da mame na kolačiće i torte.


Što biste poručili mladim umjetnicima?


Mladim umjetnicima bi poručila da za svaku dobru ideju ima mjesta i prostora na tržištu, ukoliko žele unovčiti svoj rad. Da se radovima predaju maksimalno, kako bi uvijek mogli ponosno stajati iza njih.


Što mislite koliko se po vama cijene unikatni radovi u našoj zemlji, te da li biste izlaganje vaših radova proširili i na ostale zemlje.


Moje mišljenje je podvojeno oko cijenjenja rukotvorina u HR. Jednim dijelom vidim da se sve više cijene, i nerijetko se ljudi okreću kupnji proizvoda od hrvatskih malih obrtnika. Ali, opet, naiđem na komentare, kako je nešto skupo, kako jedna stvar u nabavi košta neki mali iznos, i dok to netko ukrasi, cijena je puno veća. Oni koji ne rade rukotvorine, pogotovo od kuće, nikada neće razumjeti zašto kreativac cijeni svoju rukotvorinu. Ponekad za svoj rad, znam reći, hej, pa ovo nema cijenu. Ja to ne znam procijeniti, jer sam toliko vremena utrošila kako bi izmodelirala nešto, i nemam srca prodati za neku malu cijenu.
Nažalost, ne bih izlagala svoj rad u drugim zemljama, jer naprosto nemam vremena. Jedva stignem napraviti narudžbe koje imam, a preostalo slobodno vrijeme pokušavam se posvetiti kćeri.


Kojoj biste poznatoj Hrvatici napravili šalicu?


Voljela bih napraviti šalicu Tatjani Jurić. Slušajući je na radiju, uveseljava me, jer ostavlja mi je dojam vesele osobe ispunjene pozitivom.


Koje iskustvo pamtite kao zanimljivo?


Zanimljivo iskustvo je bilo kada sam radila motive iz Ledenog doba…Nisam znala hoće li uopće uspjeti, najviše dana sam se bavila time, ali sam na kraju bila toliko ponosna na sebe i divila se. Ali to sam radila samo jednom.


Ostavite kontakt za sve znatiželjnike i ljubitelje unikata.


Minimojzi profil na instagramu ili facebooku.