Marijana Tole Soldo rođena je u Mostaru, živjela je u Ljutom Dolcu, a trenutno živi u Širokom Brijegu. Osnovnu školu pohađala je u Ljutom Docu i Biogracima, a srednju ekonomsku školu u Širokom Brijegu završila je 2013. godine. Te iste godine upisuje akademiju likovne umjetnosti u Širokom Brijegu u trajanju od pet godin. Studiranje završava 2018.godine kao magistar slikarstva i profesor likovne kulture.

Od malih nogu se baviš slikanjem. Što te najviše potaklo da slikarstvo izabereš kao poziv?

Još odmalena sam voljela crtati i slikati. Tako još u sedmom razredu na drugoj međunarodnoj izložbi dječjih radova u Trstu, na temu “Moja slika o Božiću”, tršćanski esperantski savez proglasio je rezultate među kojima je moj rad proglašen najboljim u kategoriji do 14 godina.   Što se može vidjeti na poveznici ovdje:

https://www.siroki.com/nagrade-za-jaslice-hrvatskim-ueenicima/ .

Jedan od  poticaja je bila upravo ova nagrada, pa sam tada pomislila  kako bih se time možda u budućnosti mogla i baviti. Nakon završetka srednje škole moji roditelji, rodbina i prijatelji su mi bili velika podrška  i poticali su me na upis na akademiju. Što se pokazalo kao odlična odluka.

Isplati li se biti umjetnikom?

Isplati se biti umjetnik. Najviše se isplati raditi ono što voliš, jer ćeš samim time biti sretan što ćeš upotrijebiti svoj talent na pravi način.

Koliko je korisno prezentirati se putem društvenih mreža?

S obzirom da ljudi danas mnogo koriste internet i društvene mreže, prezentacija umjetnika i njegovih radova putem stranice je odlično, tako da je internet za umjetnike jako koristan. Omogućava laku i odličnu prezentaciju radova ljudima, te komunikaciju s njima.

Kakvu bi poruku poslala mladima?

Kao poruku mladima citirala bih jednu poruku pape Ivana Pavla II.:

" Nađite svoje mjesto u Crkvi i u društvu prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se sada povjeravaju u obitelji i izvan nje. To je najprikladniji način priprave za sutrašnje zadatke koji vas očekuju. Ne zaboravite nikada da je svako uređenje vlastita života koje nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku osuđeno na neuspjeh i to prije ili kasnije. Čovjek se, naime, samo s Bogom i u Bogu može potpuno ostvariti i postići puninu prema kojoj teži iz dubinâ svojega srca."

Gdje nabavljaš materijal potreban za rad?

Nabavljam u trgovinama koje su specijalizirane za takvu vrstu opreme. 

Tvoji uzori?

Pa ima ih više ali bih mogla izdvojiti Leonarda da Vincia, iako smatram da se od svakog umjetnika može nešto naučiti i svaki umjetnik u svojim djelima otkriva djelić sebe.

Koliko je potrebno biti posvećen ovome da bi bio zadovljan rezultatom?

Svaki posao zahtjeva vrijeme i posvećenost da bi se postigli neki rezultati, a tako i  slikarstvo. Slikanje mi daje veliko zadovoljstvo, a pogotovo kad pogledam kako od  prazne bijele površine platna nastane nešto, ciljani rezultat, tražena slika. Tako mi svaki novi rad predstavlja novi izazov kojeg želim što bolje svladati.

Želimo ti puno novih slika i uspjeha kroz tvoj poziv.