Ponovo smo na području sedme umjetnosti. Film itekako ima velik utjecaj na život pojedinca. U adolescentskoj dobi i na mene su određeni filmovi i serije imali utjecaja. Neki su mi pomogli u ohrabrenju da postanem model i kreator, drugi da se bavim sportom i zavolim ples, a one negativne uloge bile su još od većeg značaja, jer sam upravo kroz njih učila što je ono što ne želim postati. U dobi sa šest godina srela sam se oči u oči s filmom, u kojem sam glumila djevojčicu koja je bježeći od rata morala ostaviti sve poznato i krenuti u susret svemu nepoznatom. Ni sada tridesetak godina kasnije ne bih ulogu odglumila bolje, jer tada kao izbjeglica nisam glumila, tada sam to zaista bila ja.


Biti glumac nije nimalo lak posao. Izloženi povećalu javnosti od njih se često očekuje da budu savršeni, nepogrešivi ćak i u odabiru garderobe. Od njih se uvijek očekuje osmijeh, pa i ako su neraspoloženi, očekuje se slika, autogram... Na njih se ljutiš i mrziš ih kao negativce, zaboravljajući da su i oni u životu tek ljudi, vrlo često čak nimalo slični svojim ulogama. Njih volite, u njih se zaljubljujete, njima se često divite.


Danas  kratko predstavljam glumca kojem se izričito divim, prije svega zbog jednostavnosti, ljubaznosti i pristupačnosti, zanimljivoj pojavi, zbog toga što unatoč bogatoj karijeri, neospornom talentu i znanju nije objeručke prihvatio etiketu celebritya, živeći jedan sasvim normalan život.


Marinko Prga, rođen je 1. siječnja 1971. godine u Splitu. Kazališni, televizijski i filmski je glumac, s adresom u Varaždinu, gdje godinama živi i radi u HNK Varaždin. U umjetničkom radu snimio je četrdesetak filmova, odigrao dvadesetak televizijskih uloga, dobitnik je Nagrade "Marul", Nagrade Zlatni smijeh i Nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu.


Što biste nam rekli je li je gluma životni poziv ili zanimanje?


Životni poziv.


Koliko je odricanja potrebno za gradnju karijere poput vaše?


Hm. Lagao bi da sad kažem da sam se odrekao bilo čega zbog tobožnje karijere. No, da se kojim slučajem moram odreći glumačkog posla, to bi smatrao odricanjem. Imam vremena za sebe.


Od svih brojnih uloga izdvojite onu koja je imala najveći utjecaj na vaš život?


Roditeljska uloga.


Što bi poručili mladim umjetnicima koji u vama vide uzor?


Baš ste me zatekli s tim "uzorom koji poručuje mladima". Nikako se uživiti u ulogu te vrste. No u svakom slučaju kad bi znao da sam svojim postupcima u javnom medijskom prostoru na nekoga pozitivno utjecao bio bi počašćen i zahvalan na tome. Obrnuto stvara loš osjećaj.


Što je ono što bi izdvojili za najznačajnije u glumačkoj profesiji?


Ljudskost.


Koje bi svoje suradnje izdvojili za najdraže, i sprema li se neka nova?


Kao primjer odlične suradnje izdvojio bih projekte poput filma "Živi i mrtvi" , "Broj 55 ". To su samo neki od primjera odlično glumačko redateljske suradnje, unatrag gledano. Volim raditi s Kristijanom Milićem redateljem spomenutih filmova. U siječnju ćemo opet surađivati na filmu "Božiji gnjev" po romanu Josipa Mlakića, što me izuzetno raduje.


I nas raduje vidjeti vas u novim projektima. U iščekivanju smo...