Simpatični, talentirani pakrački pjevač Matej Plavček rođen je 23. studenog 1993. Svoju karijeru započeo je prije šest godina, a ona je sve više u usponu, tako je i do mene došlo nekoliko njegovih pjesama. Zbog šesnaestogodišnjeg iskustva s pisanjem tekstova, vrlo lako u pjesmi prepoznam iskrenu emociju, što me nagnalo da istu podijelimo i s vama.

Predstavi nam se Matej i ispričaj nam kako je sve počelo …

Glazbom sam se počeo baviti 2011., kada sam završio Glazbenu školu Brune Bjelinskog u Daruvaru - smjer solo pjevanje, te nakon školovanja glasa izdao svoju prvu pjesmu „Ne mogu preživjeti to“. Nakon toga su izašle pjesme „Ti si ta“ i „Nisi tu“. Moja je prva autorska pjesma “Poljubi me” izašla 2013. godine. Nakon toga sam izdao još dvije autorske pjesme, „Raznesi srce pjesmom“ i „Salute“, tako da je “Moj svijet” moja četvrta autorska pjesma, ukupno deveta, koja je dobila titulu Hit dana Radija Nova Gradiška.

Emocije koje unosiš i provlačiš kroz svoje tekstove, a koje sam pišeš ne mogu se ne zamijetiti, Ono što mene najviše zanima je tko je „krivac“ za tvoje inspiraciju u ljubavnim pjesmama?

Kao prvo, hvala ti na komplimentu. Vrhunskog pjevača čini emocija i energija koju publici treba prenijeti. Drago mi je što ja to postižem. Nemam često inspiraciju za pjesme, ali kada se pojavi onda napravim dobru pjesmu za nekoliko minuta. Inspiracija mi je uvijek moj život, lijepe i loše stvari kroz koje sam prošao tražeći pravu ljubav. Nije uvijek lako opisati situaciju u kojoj se sam nalaziš, uvijek je lakše nekome drugome udijeliti savjet i pomoći mu, stoga sve svoje emocije izrazim u svojim pjesmama. Pjesmu onda najbolje otpjevam, donesem i prenesem publici emociju da osjete u čemu je zapravo u pjesmi riječ.

Počnimo od početka, reci mi kako je nastala tvoja prva autorska pjesma „Poljubi me?“ Koliko sam upućena, pjesma je postigla mnogo uspjeha.

Moja je prva autorska pjesma “Poljubi me” izišla 2013. godine te se zadržala 14 tjedana na top-ljestvici Hrvatskog radija Vukovar. Također je bila predstavljena na festivalima zabavne glazbe Darfest u Daruvaru, Zlatne note u Križevcima i Internacional Music and Poetry Fest u Fužinama. Jako sam zadovoljan postignutim uspjehom jer me je ta pjesma vinula u sam vrh radijskih etera i tu me je publika počela prepoznavati i cijeniti kao glazbenika. Danas je teško o nekom glazbeniku čitati samo dobre kritike i pozitivne članke, stoga sam jako sretan što se to meni događa i što publika prepoznaje mene onakvog kakav jesam, pozitivna i draga osoba, koja samo živi za glazbu i dobre ljude.

Otac ti je također glazbenik, Koliko je to utjecalo na tvoja postignuća, i da li je to olakotna okolnost ili se može tumačiti kao dodatni pritisak ?

Mogu reći da su u obitelji svi glazbeno daroviti, kako s tatine tako i s mamine strane. Svi dobro pjevaju, plešu i svi imaju ritma i sluha. Tata svira harmoniku i klavijature, a usudio bi se reći da pjeva bolje od cijele glazbene estrade. Drago mi je što su na mene prenijeli ljubav prema glazbi i pjevanju. Nikada to nije bio dodatni pritisak. Uvijek sam imao od koga učiti i ako bi nekada bilo grešaka znalo bi me se usmjeriti da se greške isprave. Jedan od velikih talenata u obitelji je i sestrična Ana koja svira klavir i tamburaške instrumente, a uz to predivno pjeva. Tako da smo svi jedna velika glazbena obitelj.

Svoj si glas iškolovao stoga si itekako adekvatan za pitanje koje me dugo muči. treba li za pjevanje imati dar s kojim se rodiš ili je moguće naučiti pjevati?

Godine 2011. završio sam glazbenu školu „Brune Bjelinskog“ u Daruvaru, smjer Solo pjevanje u klasi profesorice Marijane Matijević. Mogu reći da nisam isto pjevao na početku školovanja i nakon. Kad sam završio znao sam tehnike pjevanja, disanja, upjevavanja i sl. koje mi danas pomažu kod snimanja pjesama i pjevanja. Moguće je sve što poželimo, tako da je moguće naučiti i pjevati. Treba se dovoljno truditi i redovito odlaziti na satove pjevanja i uspjet će se, jedino će biti lakše onima koji taj dar dobivaju rođenjem.

Za svoju pjesmu „Moj svijet „ uradio si spot. Romantični i mirni kadrovi uz more čija su bili ideja?

Cjelokupni aranžman pjesme „Moj svijet“ djelo je Kristijana Brodara, koji je otprve pogodio temu i samu emociju pjesme. Uz glazbenika Kristijana, moram naglasiti, prateće je vokale otpjevala Dora Vestić, sudionica prve sezone showa “The Voice - Najljepši glas Hrvatske”. Spot je snimljen u staroj jezgri grada Kastva, pokraj Rijeke i u predivnoj Opatiji. Za cjelokupnu ideju spota zaslužna je produkcijska kuća Art-film te moram napomenuti da su reakcije gledatelja odlične.

Promociju spota imao si na SBTV, reci mi kako to da se to zadesilo baš u mom gradu?

Kada sam izdao svoj prvi spot, mnogi tiskani mediji prenijeli su vijest o tome. Tako je sve došlo do urednika SBTV-a, koji me je ubrzo nakon izdanja spota kontaktirao i ponudio mi gostovanje u njihovoj emisiji „Nedjeljom zajedno“. To mi je bilo prvo televizijsko predstavljanje i uvijek ću im na tome biti zahvalan.

Nastupao si na mnogim natjecanjima. Izdvoji mi najdraža. Nedavno si i pobijedio na jednom, pa nam ispričaj malo više o tome. Da li si  pobjedu očekivao?

Od 2014. godine odlazim na festivale zabavne glazbe s kantautorskim pjesmama. S pjesmom „Poljubi me“ predstavio sam se 2014. godine na Darfestu i na Zlatnim notama. Na istoimenim festivalima godinu nakon predstavio sam se s pjesmom „Salute“, dok sam 2016. godine pjesmu „Poljubi me“ predstavio na festivalu Music & poetry fest Fužine, a pjesmu „Moj svijet“ na Darfestu i Zlatnim notama gdje sam u konkurenciju od 25 pjesama osvojio nagradu za Najbolju interpretaciju. Oduvijek sam maštao o toj nagradi jer smatram d aje to najveće priznanje za pjevanje.

Načula sam da je u planu album. Kada, što, kako ?

Moj album prvijenac izlazi početkom desetog mjeseca u izdanju diskografske kuće „Friš Records“. Na albumu će se nalaziti 7 pjesama, „Nisi tu“, „Poljubi me“, „Salute“, „Raznesi srce pjesmom“, „Moj svijet“, nova koja će tek izaći „Živim da te volim“ i još jedna nova kao najava novog albuma koji će nositi simboličan naziv „Moj svijet“. Promocija albuma bit će po svim televizijama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji te po gradovima u Hrvatskoj. U sve detalje bit ćete dodatno upućeni kada album izađe.

Priprema se i novi spot. Otkrij nam nešto o tome?

Novi spot režirat će Art-film kao i prethodni. Snimat će se u Villi Tramontana u Mošćeničkoj Dragi pored Opatije. Predstavit ćemo ljepotu tog mjesta, a sami ugođaj rustikalne Ville dati će predivan pečat novom spotu. Premijeru spota možemo očekivati u sedmom mjesecu.

Spremaš li kakve nastupe u skorije vrijeme odnosno gdje te publika može vidjeti  i čuti ?

Uskoro idem na Music & poetry fest u Fužine, gdje ću izvesti svoju zadnju pjesmu „Moj svijet“. Publika može gledati moj spot po glazbenim televizijama, a pratiti me mogu na Facebook i Intagram profilu.

Ono što obožavam pitati sugovornike koji se bave javnim poslom je kako održati ljubavnu vezu uz sve nastupe, obaveze i obožavatelje?

Kako sam se počeo pojavljivati po televizijama i promovirati sebe i svoj rad, naravno da je tu sve više poruka raznih djevojaka. Trudim se ispoštovati svaku osobu i odgovoriti na poruke podrške. Nisam u vezi, ali i kada bih bio o tome ne bih govorio. Volim da je sva pažnja usmjerena isključivo na moj glazbeni rad.

Da li se u karijeri strogo kaniš držati samo svojih tekstova ili bi rado otpjevao i tuđi tekst ukoliko bi ti isti „legao“ ?

Naravno da se ne kanim držati samo svojih tekstova. Rado bih otpjevao tekst drugih autora ukoliko bi mi isti odgovarao. Tako sam svoju karijeru i počeo, ali sam se onda ipak okušao u kantautorskom radu. Vidjet ćemo što vrijeme nosi.

Tvoji planovi za budućnost?

Promovirati novi spot, a nakon toga i album prvijenac. Održavat ću promocije novog albuma, planiram održati i samostalne koncerte. Studiram na Učiteljskom fakultetu u Rijeci tako da želim fakultet privesti kraju, te ću i dalje raditi glazbu za sebe i svoju publiku te želim da i oni žive za dobru glazbu kao i ja.

Mnogo si komunikativan, to moram pohvaliti; iz iskustva znam da je to dodatni ključ ka još većem uspjehu. Želim ti mnogo sreće u tvom penjanju k vrhu, što više ljubavnih pjesama, ali i spotova. Umalo zaboravih  ukoliko budeš u budućnosti odlučio snimati neki od spotova u Slavonskom Brodu, dobrovoljno se javljam za ulogu, dukati oko vrata ne stoje mi nimalo loše, a svoje ću dukate prošetati i na izboru za miss Slavonije i Baranje, koji će se za nekoliko dana, održati u našem gradu.