Kroz godine žena se izgubila u hlačama, obavezama i nametnutim stilovima. Jako sam sretna što vam ovim putem mogu pružiti nešto sasvim drugačije kroz razgovor sa simpatičnom kostimografkinjom Sanjom Mimić. Donosim vam jednu divnu bajku pisanu haljinama i suknjama, okupanu neprocjenjivom ženstvenošću zalutalom u svijet vila. I sama sam modni dizajner i savjetnik i usudim se reći da bi svaka od nas trebala imati jedan ovakav divan komad garderobe koji ženu kada ga obuče pretvara u princezu iz bajke kakve su nam čitale bake pred spavanje.

Predstavite nam se Sanja. Tko ste i odakle dolazite?

 Dolazim iz Beograda i kostimograf sam po zanimanju. Završila sam fakultet primenjenih umetnosti, odsek scenski kostim. Tako da bih mogla reći da je kostim moj potpis.

Pročitala sam da je sve počelo plavom kraljevskom suknjom, ali želim saznati detaljnije, kako je sve počelo?

Sve je počelo kada sam imala pet godina. Videla sam Versaceovu reviju i shvatila da je to to. Sa crtanjem sam počela još i ranije i oduvek su to bile neke devojčice koje sam ja oblačila.

Dok gledam u radove osjećam se zalutano u neku drugu dimenziju, u bajku, u Pepeljugu...u Alisu. Ono što ne mogu da ne pitam je to, gdje pronalazite inspiraciju?

Bajka je večita inspiracija. Kroz njih odlutamo u sasvim drugi svet i dozvoljavaju nam da poverujemo u to kako je sve moguće. Ako možemo malo magije dati svakodnevnom životu, zašto da ne? Volim reći da je svaka žena princeza i glavna junakinja svoje bajke, te što ne bi sebe i tretirala tako.

Neke od haljina ravne su Dioru, Chanelu. Imate li uzore na modnoj sceni?

 Hvala vam na ovom komplimentu. John Galiano i naravno McQueen, mada Dolce&Gabana u poslednje vreme me oduševljava. Sve to što vuče malo na scenu i visoka moda me općinjava.

Kome bi iz poznatog svijeta sašili haljinu?

Nicole Kidman, Dakota Johnson, ima ih još... ali njih dve su mi neobične i zanimljive.

Koliko je rada i truda potrebno uložiti u radove, može li se to izmjeriti?

Jako puno truda i rada. Ponekad neprospavanih noći, koje se ne mogu izbrojati, ali čovek koji voli ono što radi, nije radio ni jedan dan.

Što za ženu znači imati unikatnu haljinu?

Znači da nitko nema takvu haljinu. U tom momentu ta haljina ili neki drugi unikatni predmet nije više samo odeća postaje umetničko delo. Prema njemu razvijamo određenu emociju, postoji energija koju ta stvar nosi sa sobom i koja sa nama rezonuje. Unikatne stvari imaju dušu ne idemo ih tek tako kupiti, kao neku majicu u tržnom centru. To je poseban momenat kada shvatamo neke drugačije vrednosti i sebe tretiramo poslasticom u vidu mode.

Osim kostimograf i modni ste savjetnik, što biste ovim putem poručili ženama na Balkanu?

Ženama na Balkanu bih poručila da se sete da su među najlepšim ženama na svetu. Da osim lepote nose Slovenski duh, samim tim su posebne i nikakav trend i šminka to ne mogu zameniti. Neka neguju svoje vrednosti, budu zadovoljnije sobom, ne porede se ni sa kim i da ne zaborave da je srećna žena najljepša žena.

Planovi?

S kolegicom Marijanom Jovičić sam započela stvaranje još jednog brenda koji će se baviti ženskim donjim vešom, također unikatnim. To će biti spavaćice i pidžame, sve ono što jednoj ženi u intimnim trenucima omogućava da se oseća kao kraljica. "Eva" kao prva žena a žena kao većita inspiracija svih umetnika, pa tako i moja. Zaista sam fokusirana na ženstvenost, snagu i nežnost koju ona nosi sa sobom u isto vreme i to je ono što želim istaći svojim radom.

Nastavite ovako Sanja i daleko ćete dogurati. Puno sreće u daljem radu.