Vlatka Omazić iz Splita oduševila je svojim predivnim torbama. Najduži dio života provela je u Slavoniji, u Đakovu. Hrabro je odlučila pokazati svoju kreativnost i zato je danas ovdje.

Kako je počela vaša kreativna priča?

Moja kreativna priča, rezultat je, nazovimo to tako, manje lijepog razdoblja života, nakon čega sam postavila stvari na svoje mjesto i odlučila krenuti putem kojim me vodi srce.

Najviše su me privukle vaše torbe. Radila sam s ljudima koji su radili slične, ali vaše su posebne, kako nastaje jedna takva krasotica?

Hvala na lijepim riječima. Proces počinje tako da odaberem boje i počinjem heklati. Nemam shemu, imam sliku u glavi. Mustre i kombinacije boja nastaju spontano kao i završni rad. Rezultat je postignut kada je fotografija zadovoljavajuća , a u trbuhu " leptirići " . Kao kod prve zaljubljenosti, ljudi koji stvaraju nešto, prepoznaju taj osjećaj.

Koliko vaša kreativnost uzima vašeg vremena? Isplati li se na kraju svo vrijeme utrošeno u rad?

Prilično vremena oduzima, ali to se ne računa ako je cilj postignut, a rezultat zadovoljstvo.

Odakle toliko ideja i mašte?

Moja me baka naučila heklati, u dobi od 5-6 godina.  Bila je pravi učitelj, a ja sam zadaću brzo "skopčala". Prvo sam radila za svoje lutke, a kasnije i za sebe. Zatim je uslijedila pauza. Preduga. 30-godišnja pauza. Svo to vrijeme, kroz glavu su dolazile i prolazile ideje, tužno sam gledala za njima i čekala novu priliku.

Imate li modne uzore?

Nemam, volim različite stilove, kombinacije i slobodu u izražavanju. Baš zato ne volim raditi po narudžbi, samo ono što mi padne na pamet. Ono što je moje.

Kojoj bi poznatoj osobi rado napravili nešto unikatno, kada bi se pružila takva prilika?

Mislim da bi to bila Sarah Jesica Parker, ona bi pronašla način da to savršeno iskombinira.

 Kako okolina gleda na vaš rad?

Imam veliku podršku obitelji i poznanika i zahvalna sam na tome.

Koliko je teško danas ostati svoj i autentičan, te se izdvojiti iz mase kreativaca? Velika je konkurencija danas, kako biti korak ispred?

Svaki je kreativac svoj i autentičan, a hoće li se uspjeti izdvojiti stvar je proizvoda, potražnje, a pomalo i sreće. Ne opterećujem se uspjehom, tek sam na samom početku, radim i uživam. Smatram da me put srca, ne može odvesti na loše mjesto.

Što bi poručili mladim umjetnicima?

Ne smatram se kopetentnom pružati savjete u vezi karijere, jer sam na samom početku. Mogu jedino iz perspektive vlastitog iskustva poručiti da sljede svoje srce, jer isto to govorim i svojoj djeci.

Što se sve trenutno nalazi u vašem asortimanu?

Trenutno u asortimanu imam ručno pletene ruksake, torbice, ukrasne posude za razne namjene, pamučne ogrlice za pse.

Koji su vam planovi?

Moja stara ljubav je odjeća, možda pokušam nešto u vezi toga.

Veselimo se svakom vašem novitetu.

Više o Vlatkinim radovima možete vidjeti na Instagramu: la_mendula, te na facebook stranici...