Cijela Hrvatska bruji o  „seksističkom“  ispadu gradonačelnika Milana Bandića koji je na press-konferenciji, novinarku Nove TV Ivanu Brkić- Tomljenović nazvao, ma zamislite molim vas, SUNCE.

I to je seksizam???

Toliko strašan „seksizam“ da je ista novinarka na portalu DNEVNIK.hr odglumila toliku žrtvu „seksističkog“ napada, da joj malte ne, od proživljenog „šoka“ trebala psihološka pomoć; sama je kao novinarka opisivala tu „mučnu“ presicu, da bi nakon toga kolegijalno i solidarno, njezina kolegica, voditeljica NOVE TV, Romina Knežević, pred cijelom Hrvatskom, u udarnoj špici dnevnika, Bandića optužila za seksizam prema njezinoj kolegici. Strahota i užas neprofesionalnog i neetičnog novinarstva.

Ovo je možda odličan trenutak da svi skupa malo zastanemo, stanemo malo na loptu i otvoreno porazgovaramo o ovome ozbiljnom problemu. Muški seksizam prema ženama nedvojbeno postoji, pogotovo u našem konzervativnom, patrijarhalnom hrvatskom društvu, a ogleda se u širokoj lepezi, od bezobzirnih brutalnih fizičkih nasrtaja na ženske čari i atribute, preko bezobzirnog vrijeđanja i omalovažavanja žena, do jedne, već tradicionalistički  prihvaćene prakse i ideologije brutalnog stigmatiziranja i podcjenjivanja žena, kao manje vrijednih bića, koja su intelektualno inferiorne u odnosu na muškarce.

Oprostite, a gdje vi u svemu tome vidite jedan, štoviše drag i simpatičan izraz, koji je gradonačelniku došao iz duše, a ne seksualne pohote i pohlepe, nazvavši novinarku: SRČEKO MOJE DRAGO!

I to je seksizam gradonačelnika o kojem danas bruji cijela Hrvatska??? Smiješno. Dječje smiješno. Seksizam u svojoj srži predstavlja jedan oblik intelektualnog, duhovnog ili čak fizičkog nasilja i zlostavljanja. Nije li u ovome primjeru Bandić zapravo žrtva nasilja i zlostavljanja žena?

Neke žene danas zlorabe seksizam i manipulirajući sa seksizmom i društvenom osjetljivošću na ovaj problem, mnogi muškarci danas doista postaju prave žrtve nasilja i zlostavljanja žena u javnosti, na radnom mjestu, a naročito javne osobe, poput gradonačelnika i ministara, koji se nerijetko javnosti moraju ispričavati za učinjeni i izrečeni seksizam koji uopće zapravo, nije nikada ni postojao. Navodim  slučaj ministra zdravstva Milana Kujundžića kojeg su mediji zbog seksizma prema medicinskoj sestri razapeli na križ, zbog čega se pred očima cijele hrvatske javnosti ministar morao preznojavati i javno ispričavati, jer se pred TV kamerama ravnatelju bolnice obratio slijedećim riječima:

„LAKO TEBI KADA IMAŠ MLADU I LIJEPU SESTRU!“

Oprostite, ali ja vas pitam, a gdje je tu uopće seksizam? Kakav crni seksizam? O seksizmu ni traga ni glasa. Jedan, iz duše i srca izgovoren kompliment ravnatelju bolnice da ima lijepu i mladu sestru, izazvao je toliku histeriju javnosti, tražila se njegova ostavka, novinarke su ga brutalno razapele na križ nazvavši ga teškim seksistom koji pod hitno mora dati ostavku…Notorna glupost!

Možemo li danas uopće pisati o ženskoj ljepoti recimo, ako odmah ne skoče na noge neke licemjerke i lažimoralistkinje i takve priloge proglase seksističkim. Onda je po toj logici stvari, moj cijeli članak pod nazivom TKO JE NAJLJEPŠA BRODSKA POLITIČARKA-„SEKSISTIČKI“. Ma zamisli, molim te!

Zaljubiš se u neku djevojku ili ženu, napišeš joj ljubavno pismo gdje iskreno i iz srca izražavaš svoje osjećaje prema njoj-A ONA TO PROGLASI „SEKSISTIČKIM“ ISPADOM.

Odeš u trgovinu Zvečevo i svojoj simpatiji ili ljubavi kupiš čokoladu VOLIM TE, a ona te onda javno proglasi seksistom. Neki paćenik se na radnom mjestu u nekoj firmi zaljubi u svoju kolegicu na radnom mjestu, skupi onda hrabrosti i iskaže joj svoje osjećaje, napiše joj ljubavno pismo recimo, a ona da bi došla u centar pozornosti, da bi od sebe napravila žrtvu, od toga napravi pakao, da bi se proglasila „žrtvom“ suludog manijaka koji se u nju zaljubio cijelu firmu digne na noge,  tog jadnička proglase onda seksualnim manijakom i na kraju još i policiju zovu da „zlostavljanoj“ kolegici pruži zaštitu.

A ona je samo htjela da se o njoj priča, da dođe u centar pozornosti i zlorabila je iskrene i najplemenitije muške osjećaje da bi jednog sasvim normalnog muškarca proglasila seksistom.

Poštovane feministkinje, od seksizma u ovoj priči  nema ni traga ni glasa, kao što nema ni u izjavi Milana Bandića kada je neki dan novinarku nazvao suncem-srčeko moje drago. I Kujundžićev i Bandićev istup  su dvije izjave proizašle kao rezultat dragosti, iz duše i srca, dva zapravo topla i simpatična komplimenta koja definitivno nemaju apsolutno nikakve veze sa seksizmom.

Sunce je simbol i metafora nečega lijepog, dragog i toplog i kako i u kom kontekstu se sunce može uopće povezivati sa nečim seksističkim? Kao djeca i đaci prvaci dobili smo prvu knjigu iz hrvatskog jezika-SUNCE NA PROZORČIĆU. Je li to seksistička knjiga?

Po toj logici stvari, danas onda ni jedan muškarac javno ne smije ženi iskazati bilo kakav kompliment, ni jedan muškarac ne smije pisati o ženskoj ljepoti,  jer će zbog svog pisanja ili jednog najobičnijeg pristojnog i kulturnog komplimenta upućenog ženi, javno biti razapet kao seksist i muški šovinist. Licemjerje i lažimoralizam pojedinih istaknutih žena prelazi danas u Hrvatskoj sve granice uljudnog i pristojnog ponašanja i glumeći žrtvu „seksističkih“ ispada pojedinih  „nasilnih“ muškaraca, one time zapravo same postaju nasilnice i zlostavljačice muškaraca, te maskiraju i zatomljuju ili marginaliziraju pravi i istinski muški seksizam, što doista jest veliki problem u Hrvatskoj.

A što je to pravi i istinski muški  seksizam?

Dozvolite mi da vam sada navedem jedan očigledan primjer. Radi se o poznatom ispadu nekadašnjeg saborskog zastupnika Ante Kovačevića, koji je Vesni Pusić, javno u Saboru rekao slijedeće:

„U IME DOSTOJANSTVA OVOG SABORA MORAM VAM REĆI DA VAS JE BOG STVORIO ZA MADRACA, A NE ZA MUDRACA!“

Drage moje dame, uvažene feministkinje, štovane političarke, cijenjene intelektualke i novinarke!

Ovo je čisti i nedvosmisleni primjer seksizma prema jednoj ženi, kojega trebaju javno osuditi i muškarci i žene. Poštovane čitateljice i čitatelji, što vi mislite, jesam li u pravu? Kakvo je vaše mišljenje po tom pitanju?

Uvažene  Brođanke i Brođani, vi ste porota. I porota ima riječ. Hvala.