Rezultati lokalnih izbora za skupštinu Brodsko-posavsku županiju i župana, Gradsko vijeće i gradonačelnika Slavonskog Broda, pokazali su da županija i grad nastavljaju gibanje u dosadašnjem smjeru, potpuno nakošeni udesno. Na izborima ponovo iskazani poremećaj političke ravnoteže plod je narušenosti ujednačenih odnosa u društvu. O kakvoj se divovskoj udarenosti grada i županije radi vidi se i po tome što stanovnici, roditelji, prijatelji, susjedi... prilično ravnodušno promatraju iseljavanje u inozemstvo svojih bliskih mladih, jakih i sposobnih, i da za to još na izborima svojim glasovima nagrađuju one koji su zaduženi zaustaviti ih, dati im posla i omogućiti egzistenciju, a to ne čine?! Bilo kako bilo, ispada, s obzirom na ishod izbora u rečenim jedinicama područne (regionalne), lokalne samouprave, da se ovdje izbori nisu ni trebali održati, jer tu konzervativna načela cvatu, jer tu je sve isto ko i lani. Samo što ne miriše na božanstvene lipe, nego zaudara po tromosti duha.


Do oslobađanja nije došlo. Za ruralnu BP županiju, koja tavori na začelju RH, s još četiri do pet sličnih gubitnica, to se nekako i očekivalo, da njeni beznadežno ustrašeni i jadni žitelji ostanu u stisku i pod vlašću državotvorno-domoljubnih pravaških i šapa HDZ-a, ali od stanovnika urbane brodske sredine očekivalo se ovoga puta više sluha za pjesmu o postojanju jednog Drugog Broda, koju je u najboljem mogućem aranžmanu pjevala Slavica Lemaić i njena Nezavisna lista. Samo oko 2 000 Brođana čulo je njen poziv da se Brod ispravi i uspravi, da se odsuče s trulih dokova, odjebe kapetana koji klijentelistički divlja i na palubi i u potbalublju, i otisne na otvorene vode, a ostali su bili gluhi kao topovi, s ćepićima isključivosti za uši. Većina je odbila ideju da Brod može brže, bolje, jače. Bolje bi bilo da su tvrdoglavci u stražnjicama imali supozitorije za idejnu opstipaciju. Katastrofalan je zatvor koji muči Brođane.


Vratimo se na trenutak smislu izbora uz pomoć narodne umotvorine o tome kako ne pada izborni snijeg da pokrije demokratski brijeg, nego da svaka zvijer pokaže svoj trag, da bi se vidjelo tko je ustvari kakav. U tom smislu, izbori, pa i ovi posljednji, pokazuju kakvi su ustvari političari, kakvi su zapravo birači i kakvi su uistinu mediji (sredstva komunikacije između političara i birača).


Brodski mediji su srednje ime za mizeriju, za zanatski jad i bezvrijednost tumačenja stanja stvari. Pozicionirani između žalobne potkupljivosti i groteskne simplifikacije društveno-političkih procesa, brodski mediji su nezanimljivi, truli, patuljasti, bez tekstulanih štukatura u vidu dosjetki, predikativnosti i bez kontekstualizacije tema. Pokušaji slaganja vrijednosnih sudova u tzv. kolumne, najčešće kao apologetska predziđa za potrebe i interese gazda, nakazne su tvorevine, obasute onanističkim prištevima. Kada je Slavica Lemaić obnarodovala priču o tome kako aktualna gradska vlast Slavonskog Broda svojim odlukama i nametanjem posebnih uvjeta tjera investitore, a da će ona postupati upravo obratno, onda se u plaćeničkom portalu mogla pročitati reakciju na način Hegelove piljarice koja je, na prigovor da su jaja koja prodaje pokvarena, mušteriji rekla da je obična drolja koja se kurva s francuskim oficirima, a da joj ni majka nije bila bolja.  


Poželjno je za ovdašnje medije da svi oni koji nastupaju javno, s ciljem mijenjanja poretka, hvale piljaričina  jaja, da ne budu proroci nesreće, oni koji viče da drvo će pasti (timber!), da ne govore što se iza brda valja, da ne tvrde da je lijek gori od bolesti, da ne čine iskorak od sedam milja, jer će ih medji koji mede o vladajućem postojećem ignorirati, ali i podmetati klipove. Brodski mediji su ričet, zbrka koja nastaje spajanjem neznanja i dizanja noge poput žabe da ju se potkuje, sterilne forme prepune klišeja, smiješni surogat  žurnalistike. Sbperiskop se od brodskih medija razlikuje po shvaćanju društvene pristojnosti, po shvaćanju smisla javne rasprave, po shvaćanju poštovanja oponenata, i po dubini, širini, visini... Možda zato jer nikome ne odgovara, niti od ikoga zavisi.


Što se tiče birača, druge zvijeri koja pokazuje svoj trag dok pada izborni slijeg, evo pričice koju sam pronašao, a koja ilustrira što će se dogoditi nakon ovih i ovakvih izbora: U Zapisima seoskog liječnika Mihail Bulgakov je ispričao ovakvu priču: mladić je došao kod liječnika u zabitom selu i požalio se da ga grebe grlo. Doktor ga je pregledao i vidio – sifilis. "Slušaj, ovo je vrlo ozbiljno", rekao je on mladom seljaku. "Evo ti mast. Redovno se maži njome." Mladić ga je pogledao s onim idiotskim seljačkim podsmijehom i ponovio: "Mene grlo boli. Mislio sam da mi date neku vodicu da ispirem." "Zaboravi vodicu", rekao je doktor. "Ovo je ozbiljno. Maži se tom mašću, ako ti je stalo do zdravlja". Doktor ga je čuo kako se u hodniku žali nekoj babi: "Mene grlo grebe. A ovaj mi dao neku mast." "Mlad je, loše liječi", odgovarala je baba onim zanemoglim seljačkim glasom. U doktorovom uhu je opet zaškripao mladićev smijeh. "Neće se smijati kad mu počnu trnuti noge", pomislio je.


Treba li priči ikakvo tumačenje? Možda, reda radi, treba istaknuti da je u podjeli uloga, Slavica Lemaić bila doktor, a, većina Brođana škripala od smijeha.


Potraže li se u googlu sadržaji/odrednice koje u sebi sadrže informacije o razvijenosti BPŽ, strategiji razvoja, strateškom planiranju, ljudskim potencijalima, socio-ekonomskom položaju, ključnim djelatnostima, ili slično, pronaći će se niz stranica o njenom gospodarskim statusu i komparativnim podacima s ostalim županijama. BPŽ na čvrstoj je poziciji u donjem dijelu tabele razvijenosti po većini kriterija. Porazne brojke ničim se ne daju opravdati. Jednostvano, BPŽ je prenisko na ljestvici uspješnosti i zbog toga, što je nevjerojatno, nitko nije snosio moralnu i političku odgovornost. Da je riječ o nogometnoj ligi, trener bi dobio otkaz ugovora, kao i njegov stručni tim, a pojedini igrači bi bili prodani u niži rang natjecanja. Vječni narodni sud u vidu glasača i birača nije usvojio takve odluke, ali je u raspravama, spontano i bezazleno, na način besposlenog popa, donio izbornu presudu, suprotno zdravorazumskim očekivanjima. Za razliku od navijačkih poriva, iskusno kliničko oko pronašlo je u objavljenim dokumentima i analizama uzroke ponižavajućeg statusa Brodsko-posavske županije. Osnovni je da desetljećima BP županijom kormani Hrvatska demokratska zajednica. I? Umjesto otkaza, trener je dobio stimulaciju. To može tako biti pored biračkog tijela pogođenog moždanim udarom koji za posljedicu im smanjenje kognitivnih sposobnosti. Hej, polako, ovo je samo retorička figura.