Prošle godine u listopadu, nekako za vrijeme godišnjice eksplozije, bolje rečeno havarije u Rafineriji, Boris Pavelić, poznati zagrebački istraživač-novinar usudio se o brodskom onečišćenju zraka staviti sve na papir i ukazati na sve dosadašnje probleme, ali i na nadolazeća događanja. Članak je objavljen i na SBPeriskopu.

Tako Pavelić je već u naslovu članka najvio: “... Crodux najavljuje da će rafineriju plinoficirati do svibnja”, pa nastavio: “…Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je … izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević.” .

Brzo su protutnjili ovi 6, 7 mjeseci. No nepovjerenje, kojeg i Pavelić spomenuo u svom članku, “uzrokovano time što javnost malo zna o nerazjašnjenim zbivanjima oko rafinerije, kao i o tome kako napreduje plinifikacija, pa je mnogo spekulacija i nagađanja”, danas je još veće.

U brodskom zraku od prosinca do sredine travnja ponovo su se događala enormno visoka, ali i potpuno nerazjašnjena onečišćenja, prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5 (veličine 10 i 2,5 mikrometra!). O tome smo više puta, točnije jako često pisali na SBPeriskopu, ali smo i revno informirali sve relevantne institucije u RH, počevši od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Također su naši dopisi otišli u DHMZ, Okolišnoj inspekciji, ali i u Grad i Županiju, u jednu i drugu upravu i u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu! Tako smo više od tri mjeseca intenzivno radili na ukazivanju potrebe održavanja zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku.

U međuvremenu na stranicama AZO su objavljeni: “IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE – Izvještaj za 2019. godinu” iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=95565) i  “IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA U 2019. GODINI” iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=96830).

Oba izvješća sugeriraju kako je riječ i dalje o velikom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu i ukazuju na to da je tvrdnja iz Udruge Eko-integral, ali i tvrdnja Brođana kako je brodski zrak najonečišćeniji zrak u RH s obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i PM10 zaista istinita! Nažalost, nasuprot našim očekivanjima i očekivanjima Brođana izostale su reakcije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ali i Grada i Županije, Gradskog vijeća i Županijske skupštine.

Ovo nas ne može iznenaditi jer nakon što je 15. svibnja vladajuća većina uputila u Sabor odluku o raspuštanju Sabora i za koji dan je Sabor i raspušten, šanse su za održavanje zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom zraku svedene na minimum! Također je jasno da ni nakon godinu i pol dana sve do novih izbora i formiranje nove Vlade ni u Ministarstvu, ni u Povjerenstvu nitko neće ništa poduzeti vezano za brodski zrak, ali ni protiv Rafinerije nafte Brod, a ni protiv lokalnih zagađivača!

Mi smo u Eko-Integralu baš zbog očiglednog nečinjenja, ali i nejasne i tragične slike u brodskom zraku(!), zatražili na vrijeme tu spomenutu zajedničku tematsku sjednicu GV i ŽS jer svima, nakon 11 godina kontinuiranog onečišćenja brodskog zraka iz prekosavske rafinerije, jasno je da od naših Vlada (evo priprema nam se 5. ili 6.) ne može se ništa očekivati konkretno i korektno za brodski čisti zrak!