„La Croate, Novak Đoković“, najavio je službeni spiker teniskog turnira u Montrealu 2007. godine i pozvao pobjednika da se obrati sa nekoliko riječi publici, kao što je to običaj na takvim velikim natjecanjima. Prepuni stadion, razdragano navijačko mnoštvo od više tisuća obožavatelja teniske igre, pljeskalo je i skandiralo velikom pobjedniku Novaku Đokoviću koji je te godine, da bi osvojio taj prestižni naslov, morao pobijediti tri teniska velikana sa najboljim rankingom – Andya Roddicka, Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Sjedeći u hladu suncobrana na klupi uz teniski teren, Novak Đoković je čuo da je predstavljen kao Hrvat i ne dvojeći ni časa kako reagirati ustao i krenuo prema centru terena otpozdravljajući publici. Dobivši riječ i mikrofon, zahvaliti će se svima prisutnima, posebice publici, i kazati da dolazi iz Srbije, te će izgovoriti antologijsku rečenicu „Hrvat ili Srbin to je ista stvar“.

Te njegove riječi tolerantna multietnična sredina Montreala preko publike prisutne na centralnom stadionu će pozdraviti sa odobravanjem, ustajanjem sa sjedišta i fanatičnim pljeskom. To je bila najveća i najljepša nagrada Novaku Đokoviću, velikanu ne samo teniske igre već i velikanu čovječnosti i humanosti. Po tko zna koji put stavio je ljubav prema svim ljudima, bez obzira na porijeklo, naciju ili vjeru na prvo mjesto, a upravo je to karakteristika dobrih ljudi, pogotovo onih odraslih i odgojenih u mješovitim brakovima, kao što je to kod njega slučaj, budući je uvijek stavljao ljubav ispred svega, ljubav prije i nacije i tradicije. Jer brak supružnika različitih vjera ili nacija ne bi bio niti moguć kada im ljubav ne bi bila primarna. Naravno da su ljubav i dobrota sveprisutne kada se sklapa bračna zajednica bez obzira na vjeru ili naciju, ali kod mješovitih brakova ljubav je neupitno presudniji faktor od bilo kojeg drugog čimbenika.

Sve je to jako dobro poznato u Montrealu, jer oni takav život žive. Zajednica koja želi biti prosperitetna nastoji biti prožeta sa što više ljubavi, dobrote, tolerancije, pravednosti, nasuprot zla i nepravde. Ne samo zbog toga, ali u namjeri da im i olakša situaciju u vremenu ratnih nesnošljivosti u području naše regije, Kanada je upravo osobama koje žive u mješovitim bračnim zajednicama davala prioritet, prednost prilikom useljavanja u njihovu zemlju. Za razliku od nas, bez obzira iz koje zemlje dolazili, Hrvatske ili Srbije, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, napredne zemlje svijeta poput Kanade znale su cijeniti različitost i ljubav koja tu različitost uvijek prati i slijedi. Mnoge osobe iz mješovitih brakova koje su u Kanadi napravili zavidne profesionalne karijere pokazuju koliko je kanadsko društvo bilo pronicljivo u svojoj otvorenosti, a koliko sami gubimo ustrajući na nacionalnoj i vjerskoj isključivosti.

Samo preko kanadske ambasade u Beogradu, preko njenog Imigracionog servisa, svoj put do sreće i novu životnu priliku iskoristilo je i potražilo u Kanadi 25 tisuća osoba sa ovih prostora, ljudi pretežno iz mješovitih bračnih zajednica i zavidne školske naobrazbe. Koliko se u Kanadi cijenila činjenica njihova dolaska, te spoznaja da su kanadskom društvu spremni ponuditi pored svoje stručnosti ljubav i dobro koje posjeduju, govori nam dovoljno i to da je ravnatelj Imigracijskog ureda Brian Casey, za dobro obavljen posao nagrađen visokim kanadskim odličjem.

Novak Đoković je danas najbolji tenisač svijeta i jedan od najvećih svih vremena sa 73 osvojena turnira, osvajajući Wimbledon 5 puta, US Open 3 puta, Rolland-Garros 2016. godine, te Australian Open u osam navrata. Najboljim sportašem svijeta proglašen je 2011. godine i 2015. godine. Dobri čovjek Novak Đoković šampion je teniskih terena, ali istovremeno i šampion humanizma preko donacija koje uplaćuje izravno potrebitima ili putem svoje Fondacije. Čuvši za tragediju koja zadnjih dana potresa Sandžak, gdje je u Novom Pazaru zaraženo gotovo kompletno zdravstveno osoblje, liječnici i medicinske sestre, gdje je u zadnjih 7 dana umrlo preko 100 osoba kako pričaju Novopazarčani, prvi koji im je priskočio u pomoć svojom donacijom je bio upravo Novak Đoković.

Fondacija Novaka Đokovića pomaže djecu Srbije renoviranjem i gradnjom dječjih vrtića i sličnim akcijama. Još su svježa sjećanja kada je pomagao prilikom poplava ne samo ugrožene u Srbiji, već i poplavljenima na području BIH i Hrvatske. Sada u vrijeme pandemije Corona virusa donirao je milijun EUR-a za kupnju respiratora u Srbiji, te istovjetan iznos za talijanske bolnice u Lombardiji. Odazvavši se i uputivši pomoć u borbi protiv širenja Covida 19 u Španjolskoj, veliki konkurent Nadal mu je poručio: „Klasa si. Hvala Nole“.

Organiziravši nedavno regionalni turnir „Adria tour“, koji je također bio humanitarnog karaktera, nošen plemenitim ciljevima ali je isto tako to trebala biti, a što je garantiralo njegovo ime i svjetska prezentacija hrvatskog turizma, dogodila se Corona kod nekolicine tenisača. Projekt nije doveden do kraja, mnogi će ga zbog toga jedva čekajući priliku napasti, ali isto tako i mnogi će stati uz njega.

Dobri čovjek Novak Đoković smireno će im poručiti: „Brodovi ne potonu zbog vode koja ih okružuje, već zbog vode koja uđe u njih. Ne dozvolite da ono što vas okružuje uđe u Vas i povuče Vas na dno“.

tacno