Ovaj mjesec, rujan 2020. godine je za hrvatske pojmove zaista brutalno realan, pun je događaja i događanja koji su potpuno uzbrkali strasti na političkoj sceni Hrvatske. Tako se iskrilo na sve strane, pa i između Predsjednika Vlade i Predsjednika  Države, u Hrvatskom saboru, u pravosuđu… No po mnogo puta viđenom, već sada se može zadati dijagnoza: tresla su brda, rodio se miš! Situacija je polako, ali sigurno razvodnjava.

Moramo odmah primjetiti da većina tih događaja i događanja imala su i imaju nekakvu dodirnu točku sa Slavonskim Brodom, većinom indirektno, ali ponekad i direktno. Nažalost, politika, pa i tako i brodski političari, ali i Brođani o svemu tome šute. Zašto je to tako(?), pitanje je sad, ali već (skoro) 12 godina, točnije otkada Brođani imaju probleme sa onečišćenim zrakom!

Dodik se u Zagrebu sastao s Milanovićem i Plenkovićem" javili su sredinom rujna svi mediji, pa i index (https://www.index.hr/vijesti/clanak/dodik-se-u-zagrebu-sastao-s-milanovicem-i-plenkovicem-objavio-o-cemu-su-pricali/2214440.aspx). Bojim se da oni o brodskom onečišćenom zraku nisu stigli ni popričati, makar svima njima je jako poznata brodska situacija! Što više, više puta su bili i sudionici sastanaka posvećenih rješenjavanju tog brodskog problema.

Sjećamo se da je Predsjednik RH, Zoran Milanović još kao premijer u Hrvatskom saboru dana 14.11.2012. godine govorio: “Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ (http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359), a dalje je u poslovni.hr-u rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“.

Nasuprot Milanoviću i to nakon što je ranije u Slavonskom Brodu imao i bilateralni sastanak sa Ivo Josipovićem, tadašnjim Predsjednikom RH, Milorad Dodik dana 17.04.2013. godine izjavio: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak“ (http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/255995/Dodik-Rafinerija-u-Bosanskom-Brodu-ne-zagaduje-zrak.html), a tportal još je podvukao:

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je … optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu…“.

Nažalost, takvo je i sadašnje stanje. Istina, prije dvije godine nakon velike eksplozije u Rafinerije došlo je do određenog poboljšanja, tako i vezano za stanje onečišćenih tvari u brodskom zraku, a možda i u pristupu rješavanja plinofikacije i modernizacije Rafinerije. No to nije dovoljno za Brođane jer još ‘oni’ u prekosavskoj Upravi, kao zmija čuvaju noge, ne iznesu sve detalje vezano za tu spomenutu plinofikaciju i modernizaciju.

Brođani tu slabo ili nikako se ne mogu osloniti ni na Ministarstvo zaštite okoliša, ni na ministra Tomislava Ćorića, ali ni na predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. A i Povjerenstvo za praćenje onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu već dvije godine nije sastajalo...

Sjećamo se i o tome smo više puta pisali na SBPeriskopu, da je još u studenom 2013. godine nakon sastanka tadašnjeg zamjenika direktora Zarubežnjefta, A. Voronjina i ministra M. Zmajlovića objavljeno: “Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“. Te su riječi tadašnjeg ministra zaštite okoliša RH i ta rečenica je dio njegove izjave koju je dao Hini poslije spomenutog sastanka.

Nažalost, tek nakon četiri godine, dana 31. listopada 2017. godine došlo je do potpisivanja “Protokola o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije”. Protokol je potpisan od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s hrvatske i ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića sa RS strane!

To je bilo (skoro) prije tri godine i Brođani još uvijek ne znaju kada će doći do plinofikacije Rafinerije, ali ni do prenamjene poduktovoda u plinovod od Slobodnice do visećeg mosta na Savi.

Jednu od posljednju informaciju na tu temu mogli smo pročitati krajem studenog prošle godine na bosansko-hercegovačkim portalima, kada je u Vladi RS i ‘zvanično’ potvrđeno:

“… Rafinerija nafte u proizvodnji od polovine ... godine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da očekuje da će se Rafinerija nafte u Brodu vratiti u proizvodnju sredinom ... godine i da se ... radi na remontu postrojenja.” (https://www.capital.ba/djokic-rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/?fbclid).

Otada je prošlo 10 mjeseci i nitko ništa ne kaže Brođanima. Razlogom pitamo: Zašto politika šuti o brodskom onečišćenom zraku?