1914. godine povodom atentata na prijestolonasljednika Ferdinanda u Sarajevu u Brodu su organizirane protusrpske demonstracije u kojima je, u Berislavićevoj ulici, zapaljena kuća udovice Popović.

1921. godine u Brodu je otvoreno drugo ton kino Kasina. Vlasnik kina bio je Ivan Melich. Prvo ton kino bilo je Apolo – ton kino u Starčevićevoj ulici koje je sagradio Pavle Dimitrijević. Gostioničar Melich preuredio je dvoranu Kasine u moderno kino i najavio otvorenje „sjajnim šlager filmom Ljubimica maharadže“.

1941. godine pušten je u promet pontonski most, napravljen u visini Franjevačkog samostana, od teglenica poredanih preko Save. Most je za sedam dana podigla njemačka inženjerijska organizacija Todt.

1941. godine obavljena je u Brodu akcija čišćenja knjižara i knjižnica od raznih knjiga „rasnog“ sadržaja ili pisanih ćirilicom, te tzv. šund romana. Zaplijenjeno je približno 5 000 knjiga. Najspektakularniji obračun s knjigama bio je onaj od 10. svibnja 1933. Na berlinskom trugu Unten den Liden kad nacisti najavljujući „novo doba u povijesti njemačke kulture“ spaljuju više od 25 000 knjiga. Thomas Mann taj je čin proročanski komentirao: „Tko pali knjige, prije ili kasnije, palit će i ljude.“

Izvor: Stribor Uzelac Schwendemann- Dogodilo se jednom u Brodu