[caption id="attachment_47168" align="alignleft" width="470"] Petar Bašić pred publikom o Hitleru kao pobjedniku[/caption]

Bio bi pravi gubitak da sam propustio ovogodišnji Marsonikon. Čudim se što se o njegovoj najavi, osim u zanimljivom tekstu u Večernjem listu, nije moglo naći baš previše članaka. Marsonikon nije bio najavljen ni na prijateljskom sbperiskopu. Gosti predavači stvarno su zaslužili da ih se dođe vidjeti. Međutim, jedan domaći adut, ovog puta je zaokupio malo više pozornosti. Naš sugrađanin Petar Bašić upustio se u temu "što bi bilo da je bilo“.
Naravno, osobi koja se bavi poviješću, konstruiranje alternativnih povijesti, a što je svojtveno za neke podžanrove SF-a, daje priliku pokazati koliko zapravo zna o odigranoj povijesti. Iznio je zanimljiva razmišljanja o temi kako bi svijet bio tehnološki bolji i napredniji da je u kojem slučaju Hitler pobijedio.
Naravno, ostaje sve na Bašićevim pretpostavkama, jer je cijeli napredak Njemačke sveo na isključivo nagli razvoj ratne industrije. Što bi se dogodilo nakon Hitlerove pobijede, ostaje upitno? Možda bi i Hitler, kao i Staljin, pogubio svoje najveće intelektualce i suradnike strahujući da ne izgubi vlast, nastavio spaljivati svu naprednu i slobodnu literaturu (što je vjerovatnije, jer se i prije konačne pobijede bavio s time) i vratio svijet opet u neko primitivno doba?!
Naravno sve je to "što bi bilo da je bilo", ali bilo je neobično i zanimljivo. Ponavljam, da je najava ovog Marsonikona bila malo glasnija, vjerovatno bi Petar imao punu dvoranu Galerije Ružić.

[caption id="attachment_47175" align="alignleft" width="300"]Marsonikom Semir Osmanagić Semir Osmanagić u dvorani Galerije Ružić[/caption]

Imam utisak da predavanjima uvaženog gosta Semira Osmanagića, iz susjedne BiH, nitko, ali baš nitko, ne može odoljeti. Šarmantan, samouvjeren, vrsni poznavatelj materije o kojoj govori, zanimljiv pripovijedač- plijeni pažnju svojih slušatelja. Dvorana je bila premala za veliki posjet. Nevjerovatno zanimljiv predavač, kojem ni sitni tehnički problemi nisu smetali, i dobro raspoloženje kojeg je izazvao, bitno su utjecali na moj bijeg iz stvarnosti. Čovjek vas jednostavno odvede u neki drugi, bolji i ljepši svijet. Namjerno neću pisati o piramidama, jer sve koje zanimaju puke činjenice to može naći na internetu, ili još bolje vidjeti u Visokom , ali vam želim poručiti da je jednostavno propust Semira Osmanagića ne čuti uživo.

Ukratko, Brod ima odlične pisce i poklonike SF-a, vjernu publiku i dobre organizatore, ali treba još ono nešto, faktor x, da se Marsonikon pretvori u fenomenalan hrvatski kulturni događaj. Možda nagodinu?!