Dana 17. travnja održat će se 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda – na daljinu, baš kao što se i na daljinu, putem interneta sve više masturbira. (Vidi: U doba aktualne izolacije na društvenim mrežama sve se masovnije zajednički masturbira). Brodski vijećnici će sjednicu održati uz pomoć elektroničkih sredstava, navodno, kako bi se smanjio rizik širenja virusa COVID-19.  Demonstrirat će tako vijećnici socijalnu distancu na kojoj su zapravo non stop s građanima kao da zaraza traje od početka mandata 2017. godine. Oni će totalno sprovesti upute Ministarstva uprave Republike Hrvatske, a ne kao tamo neki primitivni zastupnici u Saboru koji sjede na dva metra udaljenosti u zajedničkoj sali INE.


U tri godine mandata (36 mjeseci) ove garniture na vlasti, održano je 15 sjednica GV-a. Premalo, i s obzirom na ovlasti (zadaće i dužnosti), i premalo s obzirom na redovite i visoke novčane naknade. Naknada za predsjednika Gradskog vijeća 3000 kuna, za njegove zamjenike 1500 kuna, a za vijećnike po 1000 kuna. Nije teško iznose pomnožiti s 36 i vidjeti koliko su uprihodovali marljivi predstavnici građana Broda. Podsjetimo se prvo da je Gradsko vijeće predstavničko tijelo građana grada Slavonskog Broda i tijelo Grada Slavonskog Broda kao jedinice lokalne samouprave. U okviru svog djelokruga ono donosi akte kojima se uređuje neposredno ostvarivanje potreba građana, odnosno obavljanje poslova lokalnog značaja, koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim ili drugim tijelima, i to osobito poslova koji se odnose na: uređenje naselja i stanovanje; prostorno i urbanističko planiranje; komunalno gospodarstvo; brigu o djeci; socijalnu skrb; primarnu zdravstvenu zaštitu; odgoj i obrazovanje; kulturu, tjelesnu kulturu i šport; zaštitu potrošača; zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša; protupožarnu i civilnu zaštitu; promet na svom području; održavanje javnih, nerazvrstanih cesta; te ostale poslove sukladno posebnim zakonima.


Na službenoj stranici grada Broda, gotovo u humorističnom tonu, GV se proglašava kontrolnim čimbenikom. Otvorite link i pogledajte, ali bez cerekanja, dvadeset i pet veličanstvenih kontrolora Mirka Duspare, gradonačelnika, kako bi se podsjetili tko zastupa Brođane i kako bi znali s kim on ima posla. Također. pogledajte dnevni red za sjednicu koji će se izmasturbirati na daljinu. Posebno obratite pažnju na točku 6: Prijedlog Oduke o obustavi isplate naknade članovima Gradskog vijeća i članovima radnih tijela Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Mislio sam obilno citirati najnoviji populistički potez gradonačelnika Duspare, floskule o zaustavljenom punjenju proračuna, ali pročitajte sve kako bi se uvjerili o kolikoj se količini cinizma tu radi. A cinizam proizlazi iz konteksta. Naime, kad se ističe kontekst, treba konstatirati da gradonačelnik sebi (i svojoj sviti) nije, poput drugih gradnačelnika, smanjio plaću koja iznosi oko 20 000 kuna. Možda zato što se radi o pravoj sitnici od primanja. Osim toga, svi znaju da vijećnici u GV-u ništa ne rade (čast nezavisnim izuzecima!!), pa se nitko ni ne buni što će ostati bez obilnih mjesečnih bogojavljanja. Ipak, naknade nije trebalo smanjiti 100 posto, nego za 70 ili 80 posto, na primjer. Ipak, oni satima sjede, neki i pročitaju hrpetinu papirušina, neki se bore sa snom, a neki, bogami, u ime svoje baze svaka tri mjeseca na aktualnom satu postave jedno pitanje.


Da ne dužim priču o populističkoj farsi majstora Duspare, a koju će podržati njegov libling portal, samo ću prenijeti uzvik jednog Brođanina, u ime napaćenih sugrađana, i prije i za vrijeme korone: „Kad ćete i koliko smanjiti svoju plaću, gradonačelniče? Da li s istim obrazloženjem o koroni kao za vijećnike ili ćete ga podvući žutim - domoljubnim zanovijetanjima?“