Tko planira svoj godišnji odmor, inspirira se sve češće u internetu, na socijalnim mrežama. Čak i oni koji put uplaćuju u turističkim agencijama, prvo se dobro o svemu informiraju na Facebooku. 
Najnovija istraživanja pokazuju da se čak 80 posto Nijemaca prije nego uplate putovanja za godišnji odmor, prije toga informiraju na platformama socijalnih mreža na Internetu.

Ovdje mogu dobiti sve podatke koji su im potrebni; od najzanimljivijih mjesta koja vrijedi vidjeti, preko preporuka najboljih hotela s najljubaznijim osobljem pa sve do toga gdje se može najbolje pojesti neki obrok.

No prije svega je Facebook mjesto gdje se ove informacije mogu dobiti prije nego u nekom turističkom katalogu. Neka istraživanja pokazuju da se oko 40 posto svih upisa na Facebooku odnosi na opis pojedinih putovanja.

S malo uloženog do mnogo novih mušterija


Samim time, jasno je da se ovim platformama ne služe samo privatne osobe za sakupljanje informacija i dijeljenja svojih iskustva već i sama turistička poduzeća. Socijalne mreže u internetu i njima pružaju velike mogućnosti da u kratkom vremenu i s tek malo uloženog vremena mogu doseći milijune potencijalnih klijenata. A budući da socijalne mreže kao što je poznato, skupljaju podatke svojih konzumenata, oglasi turističkih agencija pojavljuju se vrlo često direktno i automatski na stranici određenih ciljnih grupa.

Primjerice, turističko poduzeće TUI Njemačke, otvorilo je 2011. godine svoj profil na Facebooku, kojeg u međuvremenu redovito čita oko 230.000 posjetitelja. No, samo otvaranje stranice na nekoj socijalnoj mreži ne znači ujedno i brzi ili automatski uspjeh. „Poduzeće se na ovim mjestima predstavlja kao neka privatna osoba.

To znači da ono tek mora steći povjerenje klijenata i potencijalnih kupaca. Osim same relevantnosti određenog poduzeća, važno je stalno obnavljati i osvježavati stranicu novim idejama. Mi to primjerice činimo redovito i to jednom mješavinom naših vlastitih ali i drugih sadržaja. Mi radimo s mnogo raznih blogera koji su već stekli popularnost i povjerenje znanjima oko određenih, konkretnih tema“, kaže Michael Masuch, voditelj socialmedia tima u TUI Njemačke.

Ocjene korisnika - važan feedback


Kako bi turističkoj branši približio strategije poslovanja preko društvenih mreža, Joachim Schmidt je prije nekoliko godina osnovao Social Media akademiju za turističku branšu. On se, kao i ostali stručnjaci koji poduzetnike savjetuju u osvajanju novih tržišta putem društvenih mreža, susreće s nepovjerenjem.

"Još uvijek kod poduzetnika vlada strah da će kroz prezentaciju na društvenim mrežama postati transparentni a time i osjetljivi na potencijalne napade", kaže Schmidt. On tada, kako kaže, mušterijama objašnjava da se o njima i njihovim poduzećima ionako već priča po društvenima mrežama a da će vlastitim angažmanom moći i aktivno uključiti u raspravu i tako i svojim mušterijama pružiti platformu za povratnu informaciju u vezi s proizvodima.

Mreže poput Facebooka otvaraju mogućnosti i specijaliziranim turističkim operaterima, recimo specijaliziranima za aktivni turizam u pojedinim sportovima poput kite-surfinga.

Društvene mreže međutim očito još uvijek nisu pogodne za direktnu prodaju aranžmana. No one mogu pomoći u prodaji kroz direktno savjetovanje mušterija bez odlaska u putničku agenciju. To pospješuje i efekt vezanja mušterija za jednu agenciju. "Mi 80 postvo svojih mušterija s Facebooka poznajemo osobno", kaže SIlke Rauch iz agencije Rauch iz Bavarske.

Društvene mreže mogu poslužiti i za komunikaciju s mušterijama koje se već nalaze na putu i daleko od domovine žele obaviti neku transakciju poput promjene vozne karte. Facebook i ostale društvene mreže su tako u posljednje vrijeme postale neizostavni dio prezentacije turističke ponude i servisa. No one još dugo neće zamijeniti klasičnu turističku agenciju.Izvor: business