occupySBJoš prije hrvatskog proljeća pojavila se ideja o nužnosti povezivanja hrvatskog sjevera i juga koridorom poznatim još od starorimskog doba. Naravno, nitko pri zdravoj pameti i dobrih namjera nije se suprotstavljao toj ideji, ali mnogi su dvojili o trenutku, opsegu i profilu ceste koju bi valjalo izgraditi. Iako su mnogi stručnjaci i prije same gradnje upozoravali na potencijalnu nerentabilnost, nova hrvatska politička elita odlučila se za gradnju auto-ceste punog profila.

Mnogi su baš takvu cestu nazivali civilizacijskim dometom, predsjednik Mesić ju je nazvao važnim nacionalnim ciljem, a Račan ambicioznim razvojnim projektom i cestom koja nas na više načina vodi u budućnost.

O cesti je mnogo govorio danas zloglasni Sanader i njegovi ministri.

»Otvorili smo još jednu dionicu autoceste, čime smo na najbolji način opovrgnuli sve one zloguke proroke koji su prije 15 godina tvrdili da nismo sposobni za pokretanje značajnih infrastrukturnih projekata«, rekao je Sanader, istaknuvši da su temelji za podizanje nove, prometno povezane i infrastrukturno pokrivene Hrvatske, udareni još za Domovinskog rata zahvaljujući viziji i žrtvi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja.

»Nećemo stati dok ne dođemo do Dubrovnika. Sve što smo obećali, to ćemo i ostvariti«, rekao je Sanader, naglasivši kako je gradnja infrastrukturnih objekata temelj za gospodarski rast u ozračju financijske krize.

Autocesta Zagreb-Split, koja je svečano otvorena u nedjelju, unatoč nedavnim tvrdnjama ministra Božidara Kalmete, koji je ustvrdio da je cestarina za 380 kilometara dugu dionicu od Zagreba do Splita “nigdje jeftinija”, zapravo jedna je od najskupljih u Europi.

Dvojbe oko Dalmatine iskoristili su upravo bivši premijer i njegovi jataci za neviđenu pljačku Hrvatske. Samo na planu izgradnje autocesta zadužili su Hrvatsku za oko 4 milijarde eura, pri čemu mjerodavni stručnjaci tvrde kako je najmanje pola od tog iznosa pokradeno, završilo u privatnim džepovima političkih podobnika i gospodarskih mešetara. Dakle od 30 milijardi kuna, 15 milijardi je „isparilo“. Osim lopovskih političke garniture, uprave HAC-a, kooperanata problem su multiplicirale i mnoge pogrešne i apsurdne odluke, poput izlaza za Dugobabe. I uz iznimno visoku cestarinu troškovi se teško pokrivaju. Tko je Dalmatinom putovao izvan sezone, posebice u zimskim mjesecima, jasno mu je o kakvom se promašaju radi. U prosjeku, putovanje po europskim autocestama stoji oko 15 posto manje nego po autocesti Zagreb – Split.

S obzirom da aktualnoj vladi uskoro dolazi na naplatu 6,6 milijardi kuna s imena kreditiranja izgradnje auto-cesta, oni tvrde kako je jedini izlaz u monetizaciji, odnosno u davanju auto-cesta u koncesiju na period od 30 ili čak 50 godina. Naravno, odmah su se javili HDZ-ovi dušobrižnici, prvenstveno dr. Goran Marić i opravdano optužili vladu kako je izabrala najgori mogući scenarij rješavanja ovog problema. Slažem se sa Marićem, ali, naravno, ne iz istih pobuda, jer vlada doista ima druga rješenja koja bi trebalo primijeniti prije nego se odluče za monetizaciju.

Jedno je rješenje izglasavanje zakona po hitnom postupku koji će staviti pod nadzor, a nakon toga na pljenidbu i prodaju na dražbi sve sumnjivo stečene imovine članova bivše Sanaderove vlade, članova HDZ-a, članova uprave HAC-a i vlasnika kooperantskih i umiješanih tvrtki. Ovakva pljačka ne može proći nekažnjeno, niti dopustiti da zločinci prođu s par mjeseci zatvora za počinjene milijunske krađe i štete. No, svi znamo kako to od neprincipijelne Milanovićeve vlade jednostavno ne treba očekivati. Stoga prije same monetizacije, obavezno treba provesti referendum.

U Slavonskom Brodu napokon su završeni natkriveni bazeni. Mnogi su ustvrdili kako se radi o civilizacijskom dosegu. Neki su čak spominjali kako bazeni mogu biti poticaj lokalnom gospodarstvu kroz još snažniji razvoj turizma. Slično se govorilo i za uređenje tržnice. Mnogi su građani, ali i stručnjaci upozoravali kako nije vrijeme za ovako skupe neprofitabilne projekte. Zvuči li vam ovo poznato? Podsjeća li vas to na neke priče koje smo godinama slušali? Hoće li navedeni projekti biti Dusparine Dalmatine?

from sb underground