Još prije mjesec dana bila sam tako sretna u očekivanju hvaljenog i zvučnog pojma e-upisa, jer je eto i kod nas napokon zaživjelo nešto praktično, suvremeno, bez administracijskih kompliciranja.

Još mi je u sjećanju gurkanje nas novopečenih srednjoškolaca početkom devedesetih pred brodskom Gimnazijom i drhtavih kažiprsta koji klize preko liste strahujući kako se približava onoj crvenoj crti koja je razdvajala primljene i one manje sretne.
Kako mi je to sada, u vremenu e-upisa, kada sam roditelj jednog od tih novopečenih izgledalo zastarjelo..

Dan prvi i jedva dočekana večer, nakon odgledane šesnaestine finala SP-a. Šifra, password i otvorena aplikacija. Milina...prvi put se osjećam kao dio populacije EU, tako se to radi u civiliziranom svijetu.

Nakon odabira prvog izbora i klika na potvrđivanje istog, iskočiče neka crvena slova (koja u svim aplikacijama svijeta znače samo jedno – problem!). Pokušavamo ponovo. Opet crveno. Opet problem. Proučavam brošuru upisa, sve smo dobro napravili, ali ajd ti to dokaži aplikaciji. Otvaram forum, nemam koga zvati u gluho doba noći, vidim, užario se od komentara i odmah mi je lakše – svi imaju isti problem, crvena slova javljaju grešku. Dobro je, aplikacija malo šteka, nije do nas. Pokušavamo prijaviti drugi izbor. Ne ide ni to. Sve se zblesalo..ostajemo na jednoj jedinoj prijavi. Podijelim svoju frustraciju na forumu sa ostalim unezvjerenim roditeljima i odustajemo. Dok se aplikacija ne oporavi. Kud smo i navalili prvi dan 

U nekoliko idućih dana uspjeli smo prijaviti još jedan, rezervni smjer, ali crvena slova su ostala do kraja – rečeno nam je da ih zanemarimo, kao malu grešku u sustavu.
I to je bilo jedino e u e-upisima.
Nekoliko dana prije zaključavanja liste saznajemo ovogodišnju novost. Svi, tj velika većina smjerova zahtjeva liječničku potvrdu koja je obavezan dokument za upis u srednju školu. Ima i cijenu. 220 kn.

Misleći da se opet radi o nekoj greški zovem sve moguće institucije, naivno objašnjavajući kako su prije 2 mjeseca u svim osmim razredima provedeni sistematski pregledi, nadajući se da je to ta potvrda koju treba priložiti.
Osim toga, Ustavom RH je zajamčena besplatna medicinska skrb svim maloljetnim osobama. Da. I ne. Sistematski se ne pika, on je odrađen...eto tako (?).

Liječnička potvrda koju mi trebamo izdaje Medicima rada. Na pitanje tko je donio takvu odluku upućuju me u MZOŠ. I stvarno, postoji „Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole“ donesen 4. srpnja 2014.g. Obratite pažnju na datum. U samom tijeku upisa zaživio je, ne zakon, ne niti odluka, nego „popis“, najobičniji cijenik za upise u srednje škole.

Zovem Medicinu rada. Potvrđuju gore napisano uz jednu napomenu. Svaki smjer zahtjeva drugačiji pregled. Dakle, do zaključavanja upisne liste postoji mogućnost promjene smjera, jer aplikacija baca kandidate gore, dolje svako malo, ovisno o novim prijavama i pomicanju crte razgraničenja. A na liječničkoj potvrdi mora pisati upravo onaj smjer u koji se upisuje, dapače, svaki smjer zahtjeva drugačiju potvrdu, negdje svjedodžbu, negdje diplomu, negdje potvrdu.........

Idućih dana aplikacija luduje, briše podatke, ponovo ih vuče iz e-matica, sijevaju izravni upisi, brka odabrane strane jezike.
Horor za svakog roditelja novopečenog srednjoškolca. Tih dana smo se prepoznavali po brodskim ulicama, trgovinama, terasama po poluluđačkim pogledima koji govore da svaki novi klik u aplikaciju vodi preko ruba pucanja.

Po zaključenju liste i dične aplikacije potrebno je otići nazad u Osnovnu školu, isprintati i potpisati upisnicu. Nema e.

Onda tri dana čekanja da se taj čin provede kroz sustav.
Nakon odrađenog, printanje i potpisivanje prijavnice. Nema e.

Sa upisnicom u Medicinu rada. Ponedjeljak, prvi dan nakon zaključavanja liste, 8.00. Ujutro. Jedna doktorica (koja radi u dvije sobe) za sve novopečene srednjoškolce županije. Iz Medicine izlazimo u 14.00. Isti dan.
6 sati čekanja. Šest sati!!
Usput budi rečeno, sam pregled traje cca 6 minuta.

E-upisi?
Besplatna zdravstvena skrb za maloljetnike??
Olakšan postupak upisa???
Nakon tih 6 sati, odlazak u srednju školu, potpisivanje i popunjavanje upisnice mi je i dan danas u magli.
Ali...onih par minuta prije samog ulaska u aplikaciju sam se zaista prvi put osjećala kao pripadnik ravnopravne zajednice EU.