Izmjenama u sustavu poreza na dodanu vrijednost (PDV) od početka godine na svježe i rashlađeno meso, ribu, svježe voće i povrće, jaja, isporuku živih životinja te dječje pelene taj se porez plaća po sniženoj stopi od 13 posto.

Predstavljajući te promjene u sustavu PDV-a u rujnu prošle godine, Andrej Plenković, predsjednik Vlade objasnio je kako su procijenili da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio ljudi ako se upravo na te namirnice smanji PDV. Izrazio je pritom i mišljenje da će efekti smanjenja PDV-a na dio namirnica biti izrazito dobri i pozitivni.

Zdravko Marić, ministar financija ponovio je kako će se snižavanje PDV-a na grupu prehrambenih namirnica vidjeti i na korekciji cijena, ali i izrazio skepsu podsjetivši kako iskustva iz prošlosti nisu takva. Prošli mjesec, gostujući na Deloittevoj poreznoj konferenciji, Marić je ustvrdio kako osobno, kada ode u dućan, vidi da su mnogi trgovci manji PDV pretočili u snižavanje cijena te da će se, nakon što budu napravljene podrobnije analize, vjerojatno zaključiti da je došlo do snižavanja cijena pojedinih artikala. I tada je, međutim, Marić naglasio da smo u tržišnom gospodarstvu i Vlada nema mehanizme kojima bi ikoga mogla natjerati na smanjenje  već to, ipak, treba učiniti samo tržište.

Slaba reakcija tržišta


Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, o indeksu potrošačkih cijena u siječnju ove godine, pokazuju da tržište za sada nije u potpunosti reagiralo na snižavanje PDV-a na određene grupe proizvoda.

Potrošačke cijene, prema podacima DZS-a, u siječnju su u odnosu na prosinac prošle godine bile 0,9 posto niže, ali su na godišnjoj razini (siječanj ove godine u odnosu na siječanj prošle godine) porasle za 0,2 posto. Istodobno, cijene su u godišnjem prosjeku (razdoblje od veljače 2018. do siječnja 2019. u odnosu na period od veljače 2017. do siječnja 2018. godine) više za 1,4 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića, kategorije koja u ukupnoj strukturi zauzima najveći udio od 27,81 posto,  u siječnju ove godine na mjesečnoj su razini porasle 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 0,8 posto.

Voće i meso jesu pojeftinili


Što se, međutim, događalo s proizvodima unutar kategorije hrane i bezalkoholnih pića, koji od početka godine imaju niži PDV? Cijena mesa pala je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini i to za 3,5 na godišnjoj razini te 1,7 posto na mjesečnoj razini. Kada se gleda godišnji prosjek, cijene mesa su 0,1 posto više.

Osim mesa, značajan pad cijena na godišnjoj razini bilježi i voće koje je u siječnju ove godine bilo 9,9 posto jeftinije nego u siječnju prošle godine. Na mjesečnoj razini, voće je jeftinije 2,3 posto dok je u godišnjem prosjeku skuplje 0,3 posto.

Voće i meso jedine su kategorije hrane na kojima je pad cijena vidljiv. Riba i plodovi mora, mlijeko, sir i jaja, te povrće bilježe rast cijena. Tako su cijene u kategoriji riba i plodovi mora na godišnjoj razini porasle 1,9 posto. Na mjesečnoj razini rast iznosi 1,2 posto, dok su u godišnjem prosjeku cijene više 1,7 posto.

Povrće skuplje


Blagi rast od 0,2 posto na godišnjoj razini vidljiv je u kategoriji mlijeka, sira i jaja. Nešto snažniji rast cijena tih proizvoda od 1,6 posto bilježi se u siječnju u odnosu na prosinac, dok su u godišnjem prosjeku cijene tih namirnica porasle 0,9 posto.

Povrće je, pak, na godišnjoj razini skuplje 4,6 posto, dok je na mjesečnoj razini zabilježen rast od 1,4 posto. U godišnjem prosjeku cijene povrća više su za 2,1 posto.

Podaci DZS-a o kretanju cijena u siječnju ove godine, prvom mjesecu primjene niže stope PDV-a za dio prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, pokazuju kako za sada nije došlo do njihova značajnijeg pada, izuzme li se meso i voće. Dijelom to može biti i posljedica sezonskih kretanja, a tek će se u narednim mjesecima vidjeti hoće li biti snažnijeg efekta smanjenja stope PDV-a na snižavanje cijena. Sadašnji efekti, dakle, nisu takvi da zbog ušteđenog na hrani građani neće osjetiti najavljeno poskupljenje plina od travnja kao što je to nedavno sugerirao Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

 

faktogarf