Rijetko koji ekonomist nas može oduševiti svojiom iskrenošću, a najmanje netko od onih kojima je dopušten pristup glavnim medijima. Ali svako pravilo ima svoj izuzetak, a čini se da ekonomist Neven Vidaković spada u to. On je usred emijsije na televiziji N1 sasuo voditelju u lice istinu o onome što se dešava na način koji se rijetko viđa u javnom prostoru. Poslušajte što kaže.

 

O Briselskim političarima:

“Problem Ursule von der Leyern, Charlsa Michela i tih likova je da sjede zbuksani zajedno u uredu i što misle da su i svi ostali nesposobni amateri kao i oni. Mislili su to i za Putina pa su mu nametnuli ni manje ni više već šest paketa sankcija. Putin ih doživljava toliko ozbiljno da kad je razgovarao s predsjednikom Francuske,  u jednom trenutku je rekao da ga čekaju da igra hokej i da više ne može razgovarati s njim. Toliko ih Putin shvaća ozbiljno’, kaže Vidaković.

Napominje, kako se sve vrijeme u EU nitko ne bori protiv inflacije.

“Šefica Europske centralne banke, Christine Lagarde, je prvo tvrdila da inflacije nema, pa da je prolazna, a sad kaže da će dizati kamatne stope jer je inflacija previsoka. Samo je napravila nered na financijskom tržištu. Zato je sada dolar jači od eura. Svima je jasno da je posuditi svoj novac ovakvoj Europi financijski riskantno. Zato svi bježe iz Europe”, navodi Vidaković.

O Hrvatskim političarima:

“On eklatantno odbija raditi svoj posao, a pozicija i opozicija ga u tome podržavaju. Ona nam govori da se HNB ne može boriti protiv inflacije. U svibnju je ekslpicitno rekao da se HNB neće boriti protiv inflacije jer mi ulazimo u euro. Znači institucija zadužena za borbu protiv inflacije odbija raditi svoj posao.  Strani analitičari to pročitaju. Vide da se svi bore protiv inflacije, osim Hrvatske, a vlast i opozicija je u tome podržavaju. I onda kažu, pa to nije zemlja kojoj mi želimo posuđivati novac. Tada imate rezultat rasta kamatnih stopa. Pritom je svejedno imamo li kunu, euro, dolar ili slično, jer institucije ne žele raditi svoj posao”, naglašava Vidaković.

 

“Mi već 20 godina slušamo da moramo privući strane investicije, odnosno da moramo rasprodati sve naše jer smo glupi. Kad je neki političar rekao da naše tvrtke moraju kupovati strane tvrtke, da moraju biti lideri u regiji?

Zato mi imamo cijenu benzina 13 kuna, ali  sada je cijena nafte kao i prije rata u Ukrajini. Mađarska je kupila našu INA-u i s dobiti koju izvlači može subvencionirati cijenu goriva. Zato smo mi tu gdje jesmo”, smatra Vidaković.

O tome zašto je otišao Ministar Marić:

“Novi ministar je već rekao sve što će napraviti. Kako bi traderi rekli, otvorio je sve svoje karte i rekao zašto je bivši ministar otišao. Država funkcionira operativno isto kao i vi i ja. Mi imamo svoj tekući račun, kao i država. Taj račun ima i američka država, koji se nalazi u FED-u. Karakteristika američkog stanja je da imaju jako malo sredstava. Hrvatska država zbog politike straha i opreznosti je još pod ministrom Šukerom jako digla taj balon. Novi ministar je u svom svjedočenju rekao da država ne planira akumulirati sredstva, već ih upotrijebiti. Marić je Šukerova škola i to nije dopuštao. Zato je morao doći novi ministar. Da ljudima dijeli socijalnu pomoć zbog inflacije”, smatra Vidaković.

O uvođenju Eura u Hrvatsku:

“Što se tiče tekućih proračuna, ja sam u veljači rekao da imamo tri mjeseca da se pripremimo za krizu državnog duga. Ako slušate snaše klonove koji su rekli da će ulaskom u euro smanjiti kamatne stope, ti isti danas više ne mogu izmisliti novu laž (jer kamate rastu) pa govore da će nam eurozona biti štit od rasta kamatnih stopa. To je nova laž. Da je to tako, onda ne bi nakon Draghijeve ostavke talijanske obveznice skočile pola posto. Kod nas se ministar Marić zadužio na hrvatskom tržištu po kamati od 3,5 %. Da je izašao na strano, sredstva ne bi dobio ispod 5 %. Pa kako nas to onda ulazak u euro štiti od rasta kamatnih stopa?”, rekao je.

Kaže da više nitko u EU ne želi financirati institucije.

“EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati”, rekao je.

logično