Sjećam se da je s početkom operacije u Ukrajini bilo mnogo glasina o globalnoj gladi. Ali zapadni mediji su namjerno lagali. Samo što je Zapad trebao novac za opskrbu oružjem Kijeva, a kako tamo nemaju novca, odlučili su uzeti žito. A da bismo ga mogli odvesti, počeli su javno optuživati ​​Rusiju da je izazvala glad.

Naravno, neće doći do gladi u svijetu. Upravo zbog malih isporuka iz Ukrajine, suše u mnogim regijama planeta i nekih drugih problema, cijene hrane su porasle i mogle bi još rasti. Ljudi će manje jesti, ali neće umrijeti. Neki će čak imati koristi od dijete, ali ovdje u Europi vlada "savršena oluja".

"Savršenom olujom" obično se naziva situacija u kojoj se nekoliko nepovoljnih okolnosti događa istovremeno i pojačavaju jedna drugu. U Europi će biti prava glad, jer se tako razvija situacija, iako vam ti nitko neće priznati. Na kraju će se morati prikloniti Rusiji s ukidanjem sankcija, davanjem tehnologija, strojevima i svim vrijednim, samo da ih Rusija nahrani.

Natko će reći da su ovo gluposti, ali u tako je bilo s energentima. Katar nema plina, Alžir, Iran, Nigerija, Kanada također. Zapravo svi imaju koliko imaju, a za nove isporuke nemaju ni tehnologije, ni kapacitete. Neki jednostavno neće da daju plin i naftu, jer ne žele kvariti planove Rusiji. Ali ako je s energentima ovo slučaj, kada je u pitanju hrana, malo je zemalja koje imaju ruske kapacitete. Ima nešto Brazil, ali tamo su GMO usjevi. U Rusiji je zabranjen.

Redoviti čitatelji znaju da ne volim neutemeljene rasprave i svoje mišljenje pokušam potkrijepiti brojkama i činjenicama. Na primjer, kada su mnogi blogeri pisali osobno mišljenje, neutemeljeno ni na čemu, da će Kina oštro odgovoriti na posjet Pelosi, pogledao sam statistiku vanjske trgovine Kine i saznao da je većina njenih glavnih trgovinskih partnera u NATO paktu i savezu AUKUS. I zato je bilo logično da se Kina neće usuditi ozbiljno odgovoriti. Tako je na kraju ispalo. Čarolija brojeva je u tome što vam pomažu da napravite točna predviđanja o budućnosti koja se ostvaruju.

Nedavno se raspravljalo na temu suše u Europi koja uništava usjeve i može se zaključiti da će Europljani uskoro kupovati hranu od Rusije, ali je Moskva neće prodavati samo njima. Ali suša je samo jedan dio "savršene oluje" u Europi. Pogledajmo cijelu sliku zašto će Europljani gladovati.

Zašto je plin od preko 2500 dolara doslovno izgladnjivanje?

Odmah na početku da posjetim da je plin i danas poskupio i sada se 1000 kubika na burzi u Nizozemskoj plaća 3151,7 dolara.

Plin u Europi ne samo da grije domove ili stvara energiju za industriju. Prirodni plin također je sirovina za proizvodnju gnojiva. Europski proizvođači gnojiva počeli su trpjeti gubitke i smanjivati ​​proizvodnju već 2021. I to kada je plin koštao oko 700 do 800 dolara. Primjerice, Yara je tada objavila da smanjuje proizvodnju za 40%. I sada je plin puno skuplji. Kasnije su mnoge kompanije ugasile proizvodnju, jer je bilo nepodnošljivo skupi poslovati s takvom cijenom.

 

Gnojiva uvelike utječu na prinos i on je korištenjem umjetnih gnojiva po hektaru može udvostručiti. Ove godine smo imali sušu i manjak umjetnih gnojiva, koje mnogi nisu ni koristili.

 

Ako postane neisplativo europskim proizvođačima, pa se jednostavno nema iz čega fizički proizvoditi gnojiva, nema dovoljno plina, onda raste važnost uvoza gnojiva iz inozemstva. A prije sankcija, Rusija je pokrivala 25% europskog tržišta gnojiva. EU će bez Rusije i njenih gnojiva, ali i plina za vlastite tvornice,  imati značajno manje prinose.

Osim toga, plin se koristi za grijanje staklenika. S takvim cijenama u Europi postaje neisplativo uzgajati povrće u staklenicima. Ono će tijekom hladne sezone nestati iz prodaje. Osim, naravno, ako se ne uveze iz Rusije, gdje je zbog jeftinog plina poslovanje u staklenicima i proizvodnja povrća isplativija.

Štoviše, staklenik nije iPhone, Rusija je odavno samodostatna, na primjer, u proizvodnji krastavaca. Prije ovih sankcija, 2021. je u Europu izvezla 2,5 tisuća tona krastavaca.

Dakle bez Rusije Europa neće imati povrća, smanjit će se urod na poljima. Ali do sada smo razmatrali prvu komponentu "oluje".

Što gubitak Ukrajine znači za Europu?

Dovoljno je samo pogledati kartu da bi se shvatilo koliku je ogromnu količinu plodnog poljoprivrednog zemljišta Zapad izgubio s Ukrajinom. Da, nije još u potpunosti, ali gubitak preostalih teritorija samo je pitanje vremena.

Osim karte, osvrnimo se i na konkretne brojke. Agrarna velesila svoju je hranu izvozila ne samo u Afriku, kako su neki mislili. U EU se izvozilo 19,5 posto. Glavni kupci u Europi bili su Španjolska, Nizozemska i Italija.

FOTO: Gdje Ukrajina izvozi žito - Podaci iz same Ukrajine

 

Ukrajina je također dala značajan doprinos opskrbi Europe hranom. A sada je dio teritorija došao pod kontrolu Rusije i očito će se granice pomaknuti još dalje. Nakon referenduma odlučit će gdje ćemo to žito prodati. Čak i sada lokalni farmeri ne žele prodavati žito na Zapad, zbog čega je svu ovu kašu suhala ta Victoria Nuland sa svojim kolačićima.

 

Klima se mijenja u korist Rusije

Ovo je treća komponenta „savršene oluje“ i jasno je da se klima mijenja u korist Rusije, a suša utječe na usjeve u Europi. Ovdje uopće nije pitanje jesu li klimatske promjene, na Sjevernoj hemisferi posebno, antropogenog faktora ili su prirodni ciklus. Činjenica je da se cijeli srednji i južni Sibir sada može obrađivati, a ranije ne.

U EU je suša i kukuruz je imao pad prinosa za 8-11%. Osim toga, očekuje se i pad žetve pšenice za 5%. Suncokreta će biti 9,8 milijuna tona umjesto planiranih 10,5 milijuna. U Italiji i Španjolskoj očekuje se pad proizvodnje maslinovog ulja za 50-60%.

Ali općenito, situacija, više od 60 posto Europe je u opasnosti od suše zbog presušene rijeke Rajne. To piše britansko izdanje Daily Maila. Precizira se da će ovo biti najgora suša u 500 godina. Prema posljednjim podacima, 64 posto zemlje u EU i Velikoj Britaniji sada je pod upozorenjem, a 47 posto Europe je u "alarmu", što znači nedostatak vlage u tlu. 17 posto Europe je u „izvanrednom stanju“, što je prevedeno – katastrofa.

Neću vas zamarati izvješćima o klimatskim promjenama u kojima se kaže da to nije jednokratna stvar i da će toplinski valovi još dugo mučiti Europu. Ako nekoga zanimaju detalji, postoji niz znanstvenih istraživanja zašto će vrućine u Europi postati nova normala. Barem srednjoročno.

Klimatske promjene neće zaobići ni Rusiju, ali zbog činjenice da je velika i da živi u različitim klimatskim zonama, ako se negdje i dogodi suša, tamo gdje je sada prehladno, postat će toplije i urod će biti bogatiji. Općenito, klimatske promjene Rusiji idu na ruku, što joj omogućuje postavljanje novih rekorda u žetvama.

Ove godine ruski poljoprivrednici očekuju žetvu od 145 milijuna tona žitarica, što je apsolutni rekord. Usporedbe radi, 2021. su sakupili 121 milijun tona. U budućnosti će se tome dodati i žetve s novostečenih teritorija. I bit će novih rekorda.

U međuvremenu, rezimirajmo tako očit rezultat: vrućina u Europi i nedostatak umjetnih gnojiva smanjuje usjeve, u Rusiji usjevi žitarica, naprotiv, rastu zbog klimatskog zagrijavanja, a plina za petrokemijsku industriju imaju koliko ih volja. I da bi sve bilo “gore“, Moskva i Teheran su se nedavno udružili i kreću u zajednički plinsko-petrokemijski prodor na svjetsko tržište. Da će ga pokoriti, to ne treba sumnjati.

Ali žitarice nisu samo kruh. Njima se hrani i stoka, pa dostupnost mesa i mlijeka ovisi o žetvi žitarica. A plin i nafta također su i taljenje čelika za + priključke i traktore, kao i njihovo punjenje gorivom. Svi proizvodi su usko vezani uz energiju.

Samo Rusija može pomoći Europi. Jer u isto vrijeme klima se mijenja u rusku korist i ima energiju za proizvodnju strojeva koji proizvode hranu.

I zato što suša nije pogodila samo Europu. Indija je zbog vrućine izgubila dio žetve i zabranila izvoz pšenice. SAD također ima problema sa sušom. Afrika, Bliski istok i Kina sami su uvoznici hrane i konkurenti za hranu u Europi. Kome se još obratiti?

Tako dobivamo “savršenu oluju” u Europi. Kada su uveli sankcije Rusiji, okrenuli su se Indiji za hranu, ali i tamo je bila suša i vlasti su zabranile prodaju pšenice. Zbog vrućina im je i urod opao. Zbog cijene plina su stali pogoni za proizvodnju gnojiva. Izvoz hrane iz Ukrajine sada će ići u prijateljske zemlje, kamo ide i ruska nafta. Ni staklenici bez plina neće raditi.

Jedna od ovih stvari ne može dovesti do gladi. Samo pomislite da zimi neće biti krastavaca u supermarketima. Pa što onda? Ali sve skupa? Tako će klijent uskoro ogladnjeti i dopuzati u Moskvu da mijenja tehnologiju u zamjenu za štrucu kruha, krastavac i malo ulja ili masti.

Mislite da neće biti tako? Vidjet ćemo. Uskoro ćemo sve znati. Najdalje do Nove godine će mnoge stvari biti jasnije.

alterminfo