Prilikom dodjele nagrade „Svjedok godine“ na trećem po redu TradFestu, festivalu „tradicije i konzervativnih ideja“ u organizaciji Zaklade Vigilare, zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić poručio je da ljekarnici koja je odbila prodati kontracepcijske pilule treba iduće godine dati nagradu.

Baš kao i Stojić, Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, na otvorenju TradFesta, prošlog petka u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik govorio je o nedavnom otkriću Faktografa o djelatnici koja se pozvala na priziv savjesti i mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule  u zagrebačkoj Ljekarni Čelina.

Batarelo: “Koordinirani napad medijskog čopora”


„Prošli smo tjedan opet gledali koordinirani napad medijskog čopora na jednu farmaceutkinju u ljekarni koja nije htjela prodati kontracepcijske pilule i koja se pozvala na priziv savjesti“, rekao je Vice Batarelo.

Nakon uvreda medijima, brzo je nastavio s nuđenjem pravne pomoći.

„Ovdje, s ove javne pozicije, šaljem otvoreni poziv svim farmaceutima, liječnicima, medicinskim sestrama, posebno primaljama, da smo tu uz vas i da nam se javite ako budete imali problema jer imamo timove odvjetnika u Hrvatskoj i izvan nje koji će vas braniti. Slobodu nećemo tek tako pustiti“, rekao je Batarelo. No, sudeći prema odluci Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore kojom je utvrđeno da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije, pravnu pomoć u ovom slučaju Batarelo neće niti trebati pružati.

Batarelo je pravnu pomoć na otvaranju TradFesta nudio i za otkrivanje počinitelja ratnih zločina.

„(..) Važna su zajednička i javna sjećanja na pobjedama, ali i na boli (za Vukovar…), koja je na kraju postala pobjeda te koja će, uvjeren sam, jednog dana doći do željene pravde, da se pred licem pravde nađu počinitelji zločina koji se danas tiho skrivaju. Vigilare i naši prijatelji pravnici iz Ordo Iuris će itekako u budućnosti raditi na tome“, rekao je Batarelo.

Zaklada Vigilare hrvatska je podružnica poljske asocijacije


Predstavnici tih timova odvjetnika sjedili su za to vrijeme u prvom redu i pozorno slušali svaku Batarelovu riječ. Jedan od njih je Slawomir Olejniczak, predsjednik poljske Asocijacije za kršćansku kulturu o. Piotr Skarga., koji se nalazi i na čelu Nadzornog odbora Zaklade Vigilare. Naime, kako su Novosti nedavno pisale, stvarni osnivači i upravljači Zaklade Vigilare dolaze iz te poljske asocijacije i s njome povezanog Instituta za društvenu i religijsku edukaciju o. Piotr Skarga. Zaklada Vigilare tek je njihova hrvatska podružnica. Sve te organizacije dio su mreže svjetske ultrakonzervativne organizacije Tradicija, obitelj, vlasništvo (TFP), osnovane šezdesetih godina prošlog stoljeća u Južnoj Americi, odakle se širila na Sjevernu Ameriku i Europu, a o čemu je Faktograf i ranije izvještavao.

Isti akteri iz Instituta o. Piotr Skarga 2013. osnivaju Ordo Iuris, danas možda najpoznatiju poljsku organizaciju orijentiranu na zabranu pobačaja i promicanje drugih ultrakonzervativnih ciljeva. Batarelov govor iz publike slušao je i Jerzy Kwaśniewski, predsjednik Ordo Iurisa, koji je i ranije posjećivao i održavao predavanja na TradFestu, ali i sudjelovao u pisanju ustavne tužbe za zabranu abortusa koju je Vigilare predao Ustavnom sudu RH. Upravo se u toj udruzi, punog imena Institut za pravnu kulturu Ordo Iuris, okupljaju pravnici koji, između ostalog, pružaju pravnu pomoć prizivačima savjesti. Štoviše, u letcima koje dijele radnike i radnice u ljekarnama potiču na pozivanje na priziv savjesti, a u slučaju pravnih poteškoća, nude svoju pomoć.

Prijedlog “međunarodnog akta”


Ovogodišnji zadatak Jerzya Kwaśniewskog, uz aistenciju Tymoteusza Zycha, bio je na TradFestu prezentirati Ordo Iurisov odgovor na Istanbulsku konvenciju – nacrt Konvencije o pravima obitelji. Nacrt tog dokumenta od 24 stranice i 52 članka na hrvatski jezik prevela je Zaklada Vigilare te ga dijelila okupljenima na ovogodišnjem TradFestu.

Nacrt te Konvencije predstavljen je u srpnju ove godine u Europskom parlamentu, a o njemu su govorili autori „Konvencije“ iz Ordo Iurisa i Marek Jurek, poljski europarlamentarac iz redova Europskog kršćanskog političkog pokreta – ECPM, u čijem je predsjedništvu i Ladislav Ilčić, predsjednik ultrakonzervativnog Hrasta.

“Prvi put predstavljamo prijedlog međunarodnog akta koji predlaže konkretnu akciju, korisnu za obitelji i njezinu prirodnu ulogu u društvu. Naglašava i obvezu države i civilnog društva prema obitelji i obiteljskom životu. Ovaj prijedlog upućuje se svim državama članicama Europske unije, a potom i cijelom svijetu, osobito onima koji odbacuju neke oblike napada na obitelj “, rekao je Jurek tom prilikom.

Konvenciju“ koji su izradili poljski gazde Zaklade Vigilare, oni sada imaju namjeru promovirati.

Izjednačavanje istospolnih veza i incesta


Taj svojevrsni šalabahter ultrakonzervativne agende već u prvom članku nudi definicije braka i obitelji. Brak je, naravno, zajednica muškarca i žene, a obitelj predstavlja zajednica ljudi povezana krvnim srodstvom, brakom ili usvajanjem.

Već u članku petom jasno je zalaganje za potpunu zabranu pobačaja.

„Dijete podliježe posebnoj pravnoj zaštiti, kako prije, tako i nakon rođenja“, navodi se u tom članku.

U devetom članku autori „Konvencije“ zamišljaju potpise država pod svoju homofobnu agendu.

„Države potpisnice ne priznaju pravne učinke istospolnih odnosa, poligamnih odnosa i incestivnih odnosa koji se sklapaju u bilo kojem obliku, bilo interno ili u inozemstvu“, navodi se u stavku prvom devetog članka.

Stavak drugi odlazi i korak dalje.

„Od država potpisnica ne može se zahtijevati da poduzmu bilo koje mjere kojima se olakšavaju istospolne veze, poligamni odnosi ili incestivni odnosi u inozemstvu“, navodi se u devetom članku „Konvencije“.

Nasilju ne pridaju rodnu perspektivu


U četvrtom poglavlju, govoreći o pravima roditelja, autori naglasak stavljaju na „slobodu roditelja da vrše roditeljski autoritet nad djecom“, a posebno se to odnosi na uplitanje u obrazovanje.

„Roditeljska sloboda podrazumijeva osobito pravo na obrazovanje djeteta u skladu s vlastitim uvjerenjima, osobito vjerskim i moralnim uvjerenjima, slobodom odabira roditeljskih tehnika primjerenih djetetovoj zrelosti, slobodu izbora oblika i mjesta djetetovog obrazovanja, kao i druga prava i slobode zajamčene ovom Konvencijom“, navodi se u članku šesnaestom.

Značajan dio „Konvencije“ otpada i na temu „Sprječavanja i suzbijanja nasilja u obitelji i nasilja koje šteti obiteljskom životu“, bez uzimanja u obzir rodne uvjetovanosti u slučajevima nasilja prema ženama.

Njihove teze, treba li reći, ne podržavaju studije poput one koju su ovog tjedna objavili Ujedinjeni narodi, a koja pokazuje da je više od polovice žena ubijenih u svijetu u 2017. godini ubio partner ili neki član obitelji, što dom, navode, čini najopasnijim mjestom za žene. Studija UN-ovog ureda za suzbijanje droge i kriminala objavljena je povodom Međunarodnog dana za borbu protiv nasilja prema ženama, a pokazuje da su od 87 tisuća ubijenih žena u svijetu u 2017. godini, njih 50 tisuća (58 posto) ubili njihovi partneri ili članovi obitelji, od čega su oko 30 tisuća tih ubojstava, odnosno 34 posto, počinili partneri žrtve.

 

faktograf