SVE je naravno započelo s Franjom Tuđmanom i njegovom rečenicom iz 1990. da NDH “nije bila samo puka kvislinška tvorevina, nego i izraz volje i težnje hrvatskog naroda za oslobođenjem”. Tuđman je tako kao povjesničar i predsjednik HDZ-a, uskoro predsjednik Hrvatske, otvorio vrata filoustaškom revizionizmu koje je, uostalom, posve u skladu s vladajućom ideologijom koju je ustanovio HDZ.

Po toj ideologiji, za Hrvatsku tj. hrvatsku državu treba učiniti sve, a sve doista uključuje svašta. U takvom stavu nema previše mjesta da se razmišlja o dobru i zlu, o posljedicama, o istini i moralu, o poštenju, o jednakosti ili nekim drugim temeljnim demokratskim vrijednostima, nego je sve to podređeno idealu hrvatske države, kakva god ona bila. Pa čak i ako je bila kvislinška, genocidna i zločinačka poput NDH, to je manje važno jer je bila kakva-takva hrvatska država.

"Sve za Hrvatsku" direktno vodi u apologiju NDH

Stoga je promašeno danas se pozivati na Tuđmana i njegovu kritiku ustaškog znakovlja s početka devedesetih kada se želi suprotstaviti valu filoustaškog revizionizma u javnosti jer Tuđman je de facto duhovni otac takve interpretacije hrvatske povijesti. On uostalom nije kritizirao ustaško znakovlje i pokliče kojima su se koristili HOS-ovci zato što mu je odbojno bilo ustaštvo, nego s argumentacijom da takve pojave štete novoj neovisnoj hrvatskoj državi. Baš u skladu s proklamiranom ideologijom “Sve za Hrvatsku!”, Tuđman je bio spreman taktički i žrtvovati pretjerano otvorene ljubitelje NDH. S druge strane, Tita je hvalio jer su njegovi partizani Hrvatskoj omogućili da kraj Drugog svjetskog rata dočeka na pobjedničkoj strani, dakle iz oportunističkih razloga i po kriterijima po kojima bi mogao hvaliti i Antu Pavelića da nije izabrao savezništvo s Adolfom Hitlerom, tj. s na kraju poraženim nacistima.

Tuđmanov uski nacionalistički intelektualni horizont kao da nije mogao pojmiti da je NDH trebala biti uništena zato što je u svojoj samoj srži bila zločinačka (izvedbu da ne spominjemo) te da je tu riječ o mnogo važnijim kategorijama i vrijednostima čovječanstva nego o bilo čijoj nacionalnoj državi.

HRT-ova potpora relativizaciji ustaštva

No u hrvatskoj je javnosti u međuvremenu - zahvaljujući Tuđmanu, HDZ-u i, paradoksalno, Katoličkoj crkvi koja iznevjerava vlastito poslanje - ipak prevladao nacionalni nasuprot univerzalnog principa, a posljedica toga je da apologija NDH dobiva novi zamah uz jednostavno objašnjenje da su se “ustaše borili za hrvatsku državu”. Doista i jesu, što po mišljenju onih iz “Sve za Hrvatsku!” lagera logično vodi do toga da NDH i ustaše treba rehabilitirati.

Taj proces se u hrvatskom društvu intenzivirao proteklih nekoliko godina, no 2018. je dobio potpuno pravo građanstva zahvaljujući otvorenoj potpori koju ima od javne televizije, desničarskih portala, Katoličke crkve i pojedinih političkih aktera te odluke vlade i predsjednice da se s tim fenomenom aranžiraju, umjesto da mu se suprotstave.

Na HTV-u je promovirana revizionistička knjiga “Radni logor Jasenovac” Igora Vukića, kao i još skandalozniji filoustaški pamflet “Mit o Jasenovcu” slovenskog prevaranta Romana Leljaka, a objavljivali su i bizarne priloge o sretnom djetinjstvu u NDH uz igranje s figuricama Adolfa Hitlera. To su zapravo samo najpoznatiji primjeri toga kako se javna televizija dala u službu promicanja filoustaškog revizionizma, što je pak konstantna njihove emisije TV Kalendar.

Katolička crkva vrijedno radi na prevrednovanju NDH

Truda si je dala i Katolička crkva koja je u svojim prostorijama dozvolila promociju glorifikatorske knjige o ustaškom zločincu Maksu Luburiću, organizirala cijeli skup u kojemu se poriče postojanje ustaškog logora za djecu u Sisku te preko svojim moćnih članova, poput kaptolskog arhivara dr. Stjepana Razuma, sudjelovala u radu revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

I u ovom slučaju je riječ o nekoliko reprezentativnih primjera koji ne ilustriraju opseg crkvenog angažmana oko rehabilitacije NDH koji se provodi i na stranicama Glasa Koncila, a redovite mise u čast Ante Pavelića i ustaških generala da ne spominjemo.

Plenkovićeva vlada kao sudionikVlada Andreja Plenkovića na sve to većinom zatvara oči ili pak potpomaže, naročito kroz djelovanje Ministarstva hrvatskih branitelja Tome Medveda koji financira i spomenuto filoustaško Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, kao i časopis Hrvatski domobran u kojemu se biranim riječima piše o ustašama. Ipak, najveći skandal koji je proizveo Medved bio je taj kad je odlučio od partizana ubijene ustaše pokopati s vojnim počastima, što je usput suprotno važećim zakonima, ali još važnije, to je par excellence državni izraz rehabilitacije ustaške zločinačke vojske.

Pored svega toga, hrvatski sabor je i dalje pokrovitelj ustaškog derneka na Bleiburgu, “najvećeg skupa neonacista u Europi” po pisanju europskih medija koji je ove godine konačno civiliziran da sliči vjerskoj komemoraciji, ali ne jer su tako tražile hrvatske institucije i HBK kao suorganizator, nego jer je Austrijancima prekipjelo da im se tako štetan skup događa u državi.

Uspješno austrijsko suzbijanje ustaškog derneka na Bleiburgu

Stoga je prije ovogodišnjeg okupljanja na Bleiburgu pokrenuta široka kampanja u austrijskom društvu, u kojoj su sudjelovali i lijevi i konzervativni mediji kao i europarlamentarci, da se stvar dovede u red, a to je uz velike policijske snage i strogu primjenu zakona i učinjeno. Nitko nije bio iznenađen što su se ove godine među uhićenima u Austriji zbog nacističkih ispada našli i pijani HDZ-ovci, koji su nakon par tjedana u istražnom zatvoru plakali na sudu i molili za milost.

Plenkovićevo Vijeće za suočavanje s prošlošću se pak nakon godinu dana rada pokazalo kao posve jalovo tijelo, osim u jednoj stvari, a to je da omogući - suprotno presudi Ustavnog suda - legalizaciju ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u prilikama komemoracija HOS-ovcima. Time je podržana Plenkovićeva formula o “dvostrukim konotacijama” koja je uostalom posve u skladu s Tuđmanovim dvostrukim konotacijama NDH.

Svjetski mediji redovito pišu o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj

Stoga ne čudi što se i u saboru, na izložbi amaterskih slika u organizaciji HDZ-ova zastupnika Steve Culeja, pojavio ustaški pozdrav ZDS. A još manje čudi to što su se brojni vodeći svjetski mediji i u 2018. raspisali o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj, što je neizmjerna šteta za međunarodnu reputaciju naše male republike.

O tome su, između ostalih, tekstove ili priloge objavili Neue Zürcher Zeitung, Der Spiegel, Al Jazeera, Jerusalem Post, Süddeutsche Zeitung, Der Standard itd. Čak je i američki State Department konstatirao da se u Hrvatskoj “veliča ustaštvo i relativizira holokaust”.

Nema sumnje da će se ovaj trend filoustaškog revizionizma nastaviti i u bliskoj budućnosti, ponajviše zahvaljujući tome jer ga srednja tj. domobranska struja hrvatskog društva ne smatra problematičnim niti se namjerava tome odlučno suprotstaviti. Bujica ustašluka u 2018. definitivno se razlila svugdje po Hrvatskoj, a ovaj put nema Titovih partizana da je pobijede.

 

index