U povodu održavanja SF konvencije Marsonikon 2019, razgovarao sam s Gordanom Sundaćem, jednim od organizatora.

Stiče se dojam da se predstojeći Marsonikon najvećim svojim dijelom oslanja na prokušanu formulu. Raspored sastavnih dijelova SF konvencije već je više puta korišten, a i ove godine imate podršku samo ujedinjenih domaćh snaga. Radi li se o rutiniziranosti, ili je riječ o predahu pred povratak na regionalni značaj Marsonikona s poznatim i uglednim gostima?

Ne mijenja se konja koji dobiva utrke. Naime, metoda organizacije Marsonikona je prokušana kroz prethodnih nekoliko godina i uspješno funkcionira, te, s obzirom na to smatram da nema potrebe za promjenama. Svatko od uključenih organizatora zna koji posao obavlja i rijetko se potkradaju pogreške, što je još jedan od razloga zašto u organizaciji ništa ne mijenjamo. Marsonikon je regionalna konvencija i ostaje takva bez obzira na popis gostiju. Govorim to, jer, za početak, zbirka Marsonic sadržava priče pisaca iz cijele regije i to je tako već nekoliko godina. Također, od ove godine uvodimo nagradu Pera Marsonica za koju konkuriraju svi pisci objavljeni u zbirci, a u pitanju je nekoliko desataka njih iz cijele regije. Htio sam samo reći da ne čine konvenciju samo gosti već i drugi faktori.

Jesu li sredstva kojima raspolažete limitirajući faktor? Razmišljate li o i drugim sponzorima? Grad daje koliko daje i očito je da to nedovoljno za raskošniju konvenciju i koliko toliko opipljivije književne nagrade.

Naravno, unatoč tome što bi svi željeli da nije tako, novac je jedna od glavnih faktora konvencije. Iako ne raspolažemo velikim sredstvima uspješno se nosimo s izazovima organizacije zahvaljujući transparentnom raspolaganju novcem. Postoji dalekoročni plan obraćanja drugim sponzorima, jer svima pa tako i organizaciji Marsonikona je cilj daljni napredak, a ne tapkanje na mjestu. U ovom trenutku radimo s onim čime raspolažemo, a kako nam uspijeva neka procijene posjetitelji 8. lipnja.

Konvencija tematizira seks budućnosti, holoseksualnost, transhumanizam. Nije li ova atraktivna tema (sama po sebi je sf u stvarnosti) zahtijevala više predavača? Izložbu možda? Inače, primjećujem, da je sudjelovanje pripadnica ženskog spola u kreiranju konvencije, predavanjima, zanemarivo.

Odmah u startu da Vas ispravim. Biti će izložba u prostoru za predavanje Galerije Ružić. A što se tiče udjela spolova u Marsonikonu morate voditi računa o tome da postoji cijela "vojska u sjeni" poput Marinele Stanić-Rusev, Marije Koudele, Mirne Vukotić-Lutz, Ine Ćurković itd... Jer, kao što rekoh, u ranijem pitanju, ne čine konvenciju samo predavači. A što se tiče početka pitanja "Konvencija tematizira seks budućnosti, holoseksualnost, transhumanizam", moram priznati da je to pitanje za Ratka Martinovića koji ima predavanje na sličnu temu. Ili još bolje, poslušajte ga u subotu...

Izdavaštvo? Najjača je karika u radu lokalnih SF entuzijasta. Zar ne možete iznaći način da počnete izdavati knjige, romane, zbirke priča? Novca ima, ali netko ga treba skupiti. Reci mi kad izlazi tvoja nova knjiga?

Izdavaštvo je u svojoj osnovi čitatelj. Naime, ako nema čitatelja onda nema niti pisaca, pa ni izadavštva. Nažalost, svjedočimo maloj kulturi čitanja u Hrvatskoj, a o njenim uzrocima bi se moglo napisati stotine stranica teksta. Zbog toga, a i zbog novca, Udruga Marsonikon ima ograničene kapacitete u smislu objavljivanja još nekih djela pored zbirke Marsonic. Govorim o trenutnoj situaciji, jer uvijek trebamo gledati u budućnost a to znači pretpostaviti da osim cijene tiska nekog djela treba uračunati i transport, distribuciju, promidžbu djela i autora... Moram priznati da se osobno ne mogu pohvaliti skorim datumom nekog svog romana iako svakako jednog dana imam to u planu.

SBPeriskop je objavio promo najavu Marsonikona koji se odvija pod nazivnikom „seks u fantastici“. Jedan od komentatora napisao je ispod da njega više zanima „fantastika u sexu“. Ponukalo me to da te pitam koliko toga je vječnog i nepromljenjivog, bez obzira na tehnološki zamah? Nije li dobra SF književnost opisivanje općeljudskog u promjenama koje donosi napredak? I obratno. Nije li dobra književnost opisivanje napretka uvjetovanog vječnim vrijednostima?

Za početak mi je drago da se pozivate na komentare čitatelja, jer to pokazuje da netko ima interes za kulturu i književnost s obzirom da je komentar bio vezan za Vašu najavu Marsonikona. Književnost je opis stanja društva u kome živimo i naravno da time progovara o vrijednostim tog društva i prikazuje onakvima kavim bi trebali biti kroz suptilnu kritiku. Osim društvenih normi koje se seciraju kroz razna književna djela tu postoji čitav niz motiva poput rata, ljubavi, prijateljstva koji određuju ljudsku vrstu pa tako i erotika što je i tema književnosti ovogodišnjeg Marsonikona. S obzirom na to, slažem se s tom izjavom da je dobra književnost opis napretka uvjetovanog vječnim vrijednostima.

Fanovi? Suradnja s drugim konvencijama? Slika izdavaštva u Hrvatskoj?

Fanova ima i cilj nam je svakako povećati im broj. Pod tim terminom ne podrazumijevam samo čitatelje žanra već i sve koje književnost zanima. Također postoji i suradnja među konvencijama, iako moram priznati, možda i nije pitanje za mene. Naime, nisam čest gost na konvencijama. O izdavaštvu kod nas sam govorio nešto ranije, pa samo jedan kratak dodatak. Ponavljam stav da se kvaliteta književnog djela mora ostvariti na zdravom tržištu gdje postoji puno čitatelja, dakle tko dobro i zanimljivo piše će biti čitan a onaj tko ne piše ni neće, i da svaki izdavač se mora osloniti na dobar marketing kako bi povećao prodaju a ne na državne poticaje.

Opet imam dojam da ste kao organizatori isključivo orijentirani na društvene mreže. Još uvijek nije umrlo vrijeme papira, performancea, potpisivanja fake peticija (na korzu i pijacu) da se pristigli vanzemaljci prime kao radnici. Odustali ste od showa? Nije u vašoj prirodi ili ne volite cirkus?

Društvene mreže danas služe poput medijskih platformi gdje se svi vraćaju kako bi pronašli nešto zanimljivo. Iz toga razloga se koristimo njima da proširimo informaciju o predstojećem događaju. Ja bi rekao da se držimo u korak s vremenom. I naravno da ima prostora za druge metode koje ste predložili u pitanju jer nikad nismo odustali od showa...

______________

U jednom svom odgovoru Gordan poručuje: U ovom trenutku radimo s onim čime raspolažemo, a kako nam uspijeva neka procijene posjetitelji 8. lipnja.                                                                                                      

Stvarno, procijenite! Posjetite SF konvenciju Marsonikon!