Nakon brojnih medijskih prozivki grupe Tram 11 da u svojim pjesmama iznose govor mržnje, njihova matična diskografska kuća Menart odlučila je iz prodaje povući njihov novi album ‘Jedan i jedan’.

Nakon što je Nacional sa članom grupe Tram 11 Srđanom Ćukom, na hip hop sceni poznatim kao General Woo, 11. siječnja objavio intervju u kojem je prozvan zbog govora mržnje u stihovima pjesme ‘PŠK’, uslijedila je medijska prozivka grupe Tram 11. Krenuli su brojni medijski napisi u kojima je Tram 11 prozvan upravo zbog evidentnog govora mržnje na novom albumu ‘Jedan i jedan’, a društvene mreže brujale su od napada na članove grupe.

U intervjuu za Nacional Ćuk, u samom startu promocije novog albuma, je relativizirao govor mržnje iako je direktno upozoren na njega. Na pitanje koje mu je upućeno, a u kojem je navedeno kako je njihova pjesma ‘PŠK’ otvoreni govor mržnje, te su nabrojeni primjeri iz pjesme, između ostalog i kako će doći vrag po sve neistomišljenike i po Josipa Jožu Manolića, a repaju i o tome kako su fašisti i komunisti isti, spominju ćirilicu u Ilici te stihove ‘’Na čelu ti petokraka, u očima dugine boje, u koliko si udruga što milijardu kuna broje/ PŠK malo Titu malo Castru/Svi ste tu zbog novca kao Miss iz Jasenovca’’, Woo je odgovorio: ‘’PŠK’’ je govor mržnje samo za one koji se ideološki ne slažu s našim mišljenjem i činjenicama. Većini medija također iz istih razloga, pogotovo mainstream medijima. Da, vrag će doći po Manolića jer Boga ne zanima.“

Jerko Bakotin je pak u Novostima, u tekstu pod naslovom ‘Tramvaj zvan mržnja’ uz Tram 11 prozvao i glazbene kritičare Hrvoja Horvata i Aleksandra Dragaša zbog relativiziranja govora mržnje. „Ukratko, iako su pišući o novom albumu povratničkog kultnog rap-dvojca Tram 11 – odnosno Nenada Šimuna – Targeta i Srđana Ćuka Generala Wooa – bar dijelom svjesni o čemu je riječ, glazbeni kritičari velikih dnevnih listova odbijaju stvari nazvati pravim imenom, odnosno reći da se radi o dosljednom soundtracku hrvatskog neofašizma.“ Pri tom Bakotin naglašava da je riječ o albumu ispunjenom brutalnim govorom mržnje. „Radi se o koktelu homofobije i mizoginije, šovinističke jugo i srbofobije, antikomunizma, negatorstva ustaških zločina, mržnje prema medijima i liberalnom civilnom društvu, korona-skepticizma, prozivanja “izdajnika”, prizivanja militarizma i nasilja, uz standardni brutalni seksizam na ostatku albuma.“

Nekako paralelno i RTL se priključuje brojnim medijima sa željom da promovira novi album slavnog hip hop tandema Tram 11 pa su tako Srđan Ćuk i Nenad Šimun gostovali u Direktu kod Mojmire Pastorčić iako u svojoj pjesmi ‘PŠK’ prozivaju njezinu kolegicu i cijenjenu istraživačku novinarku Danku Derifaj: „Danka partizanka koja provaljuje na terasu“, referirajući se na njezinu reportažu o nelegalnom širenju stambenog prostora Marka Perkovića Thompsona na Žnjanu u Splitu. Iako u tom trenutku očito nije bila upoznata sa stihovima spomenute pjesme Tram 11, Mojmira Pastorčić naknadno se ispričala i požalila što je ugostila dečke iz Tram 11.

Glazbeni kritičar i urednik glazbenog portala Ravnododna.com objavio je recenziju novog albuma Tram 11 ali pod naslovom ‘Tram 11 Jedan i jedan – za Bujicu spremni’, te precizno secirao album vadeći najbrutalnije govore mržnje na albumu, te napisao: „Dakle, ne nude rješenje, ne nude drukčije stavove, već isključivo rade na razjarivanju slušatelja mržnjom i to najviše prema pripadnicima vlastitog naroda. U modernoj umjetnosti dosad nije zabilježen gnjusni čin da se ismijava ljude koji komemoriraju smrt jednog pjesnika i glazbenika. A to je stih: „Balaševići, nema vam države ni na igrici, pušite kurac za ćirilicu na Ilici“. Time je eksplicitno svakom žitelju Hrvatske koji je prošle godine zapalio svijeću „Panonskom mornaru“ samoprozvani „General“, i u ovom slučaju „Panonski grobar“, uputio odvratnu psovku.

Zato je zbog brojnih tekstova i otvorenog poziva na bojkot grupe Tram 11, a zbog otvorenog govora mržnje kojeg proklamiraju u svojim tekstovima na novom albumu, njihova matična diskografska kuća Menart odlučila povući album iz prodaje. To je ujedno i prvi takav slučaj u novijoj hrvatskoj povijesti da je jedna diskografska kuća povukla iz prodaje već objavljeni album.

Priopćenje diskografske kuće Menart u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Diskografska kuća Menart raskida ugovor s grupom Tram 11. Nedavno objavljeni album “Jedan i jedan”, odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa. Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti. Album “Jedan i jedan”, objavili smo prvenstveno zbog uspješne dvadesetogodišnje suradnje s Tram 11 te golemog interesa publike koji se pokazao najavom izlaska albuma “Jedan i jedan”. Menart posluje 25 godina i ponosni smo što je u našem katalogu široka lepeza glazbenika koji djeluju u svim glazbenim žanrovima.”

nacional