Prije nekoliko dana dr. Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, u casual izdanju, zahvalio se javno svim građanima na poštivanju naputaka Stožera civilne zaštite, pozvavši ih da nastave biti dobri i poslušni i u nastupajućoj fazi ukidanja/popuštanja ponekih strogih mjera. Ovaj neizlječivi, serijski populist u video poruci koju je plasirao preko službene web stranice grada, u skladu s notornom definicijom ove ideologije, povlađuje predrasudama i duhovnim dometima širih društvenih slojeva. Još je samo, nakon usmene pohvalnice prepune predumišljajnih fraza, namjenjene za disciplinirane i pobjedničke Brođane, nedostajala ceremonija uručivanja nekoliko tona ordenja za zasluge i nemjerljivi doprinos ponosnih, zdravih pojedinki i pojedinaca u borbi protiv korona virusa. To je, pretpostavaljam, izostalo, zato što bi se masovno trijumfalno okupljanje kosilo s mjerama neprikosnovenog Stožera o socijalnom razmaku.

Očinsku zahvalu možete pogledati OVDJE.

Onim Brođanima koji nisu bili sentimentalno pogođeni zahvalom, koji drže svoj mozak na okupu, čitavog i sačuvanog od dobro upućenih udaraca desne ruke manipulacije – propagande, palo je napamet pitanje zašto se gradonačelnik nije zahvalio sugrađankama i sugrađanima na desetogodišnjem trpljenju nečistog zraka? I zašto se uvijek odnosno inače ne zahvaljuje sugrađankama i sugrađanima na neopiranju i primjernom držanju?

Takvu zahvalu s vrha Grada pokorni Brođani nisu nikad primili, jer Brođanima nitko i nikada nije propisao mjere zaštite od trovanja zagađenim zrakom. Gradonačelnik im se, stoga, nije mogao zahvaliti na poštivanju naputaka, jer naputaka bilo nije, jer većinu odgovornih za ljudska prava boli kurac za njihovo zdravlje, posebno zdravlje djece, staraca, hendikepiranih. To, što naputaka nema, odgovoran je i otac grada. To što Brod nema namjenski stožer sa zadaćom da štiti Brođane, odgovoran je i gradonačelnik čija se dužina mandata skoro poklapa s pojavom enormno i dramatično onečišćenog zraka. Relativna ravnodušnost gradonačelnika spram bolesnog smrada o čemu svakodnevno izvješćuju mjerne stanice i udruga Eko  - Integral, i bespogovorna povinovanost napucima Stožera civilne zaštite, kada je riječ o korona virusu - govori o tzv. biciklizmu, slikovitoj definiciji autoritarne ličnosti. Biciklisti se sagibaju pod pritiskom autoriteta, u ovom slučaju, Stožera, a gaze pedale bicikla u obliku provođenja mjera i zahvala.

Hoće li ovu očitu i pogibeljnu nejednakost Brođana pred različitim problemima, stožernim sudovima i napucima, iskoristiti pizdeki iz Eko – Integrala – ne znam. Možda to od njih bolje zna predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta, koji ih odbija primiti u audijenciju i organizirati zajedničko, službeno, tematsko ćakulanje?!