Vjerovali ili ne, priopćenje nezavisnih vijećnica Slavice Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević, a kojeg su naslovile Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?, objavili su, primjetio sam, po prvi put svi lokalni news portali, pa čak i notorni sbplus, dobro poznat po dosadašnjem otvorenom ignoriranju i podcijenjivanju/etiketiranju hrabrih, oporbenih vijećnica, po selektivnom (ne)objavljivanju njihovih obraćanja brodskoj javnosti, te po otvorenoj, nekritičkoj, apologetskoj podršci gradskim vlastima (čitaj: gradonačelniku Mirku Duspari). Ne bih se uopće osvrtao na ovaj neočekivan potez urednika i vlasnika sbplusa, da nije nepodnošljive lakoće brzine kometiranja priopćenja od strane gradske uprave.

Moje osvrtanje podsjeća me na jednu anegdotu o Diogenu iz Sinope. Učenik filozofije, u želji da pokaže svoju moć argumentacije, priđe Diogenu, predstavi se i reče: “Ako dopustite, učitelju, dozvolite mi da vam dokažem kako ne postoji takva stvar kao što je kretanje.”  Na to Diogen naglo ustade i ode. Trebalo bi ustati i otići, a ne razjašnjavati se s gradskim mudroserima o iseljavanju. No, to je jače od mene. Upusti ću se u raspravu. Glupavo bilo ili ne, možda rasprava potakne druge da se ustanu i odu, da ne slušaju i ne čitaju komentare "gradske uprave", da tako dokažu kretanje svog uma.

Dakle, priopćenje za medije Lemaićka je, sa svoje e-mail adrese, poslala u 13,03 sata, a sbplus je objavio komentar gradske uprave, naljepljenog ispod priopćenja („u nastavku“), u 15,20 sati. To ne može postići niti jedan portal u Brodu, pa i da dubi na glavi. Nitko osim sbplusa ne može izmusti komentar, pa i ovaj ispodprosječan uradak, od gradonačelnika i to još brzinom medijske svjetlosti, po sistemu „ja tebi, ti meni“. Samo se gradonačelnik može brže bolje i megalomanski potpisati s „gradska uprava“. Interesantno je da Duspara cijelu prošlu godinu nije nikome dao intervju, da nije održao nijednu konferenciju za medije poput nezavisnih vijećnica, a motriteljima medijske scene  poznato je da se ne osvrće na upite, molbe, prozivanja, kritike koje su izravno upućene na njegovu adresu. U jednu riječ, prononsirani ignorant javnosti, situiranoj u informativnim medijima i ovom magazinu – kolektivnom blogu kako ga je krstio Jerko Zovak, najednom je nezapamćenom reagiralačkom brzinom, poslao komentar. I to kakav komentar. Ako griješim u vezi autorstva komentara, molim da mi gradski ured za takozvane odnose s javnošću pošalje imena autora komentara. Samo, molit ću, bez Dalićkinih borg-štoseva!

Prvo što preporučujem da se pročitaju oba teksta. Priopćenje vrvi od brojki, naziva i tematskih konkretnosti, konstatacija i ideja/projekata kako dalje, a Dusparin komentar je složen od hrperine fraza, od teza ambalažirnih u dosadne rečenice kojima se nastoji izbjeći svaka odgovornost za postojeće demografsko stanje u Slavonskom Brodu. Na razini je dojmova i selektivno izabranih tvrdnji i njihovih tumačenja. Mi smo poduzeli koliko smo mogli, ali krive su sve vlade od 1990. pa do danas, kaže „gradska uprava“. Naravno da su krive, do skoro zločinačkog odnosa prema mladim ljudima, ali zar im u tome nisu sekundirale „gradske vlade“, ova, i sve dosadašnje u Slavonskom Brodu? Komentar, moralni barbarizam, izaziva povraćanje u mlazu kao i svako drugo trovanje banalnošću. Mučno je sve to. Pa zar se ništa od tih prokletih vlada (od 1990-e pa na ovamo) nije moglo postići, utjecati na njihove odluke preko saborskih zastupnika, gradonačelniče Duspara? Ne, ne komentira Duspara činjenicu da je Brod sa Siskom na rekorderskom čelu, a ne, na primjer, u sredini, iseljeničke kolone? Ne komentira kako su nezavisnim vijećnicama saboterski i uporno podmetane noge u Gradskom vijeću kao da su neprijateljice. Ne komentira njihove amandmane. Ne komentira odnos prema njima na GV. Ne komentira prijedloge o digitalizaciji grada. Po retoričkom načelu „da, ali...“ Duspara prvo daje za pravo vijećnicama (i on i Zovak tendenciozno izdvajaju samo Slavicu Lemaić, premda je priopćenje potpisano i od Lemaićke i od Dizdar-Grgurevićke), kao da su na istoj strani, a onda obranaški svaljuje krivnju na državu. Kao da je priopćenje nezavisnih vijećnica bio nekakakvo nuđenje zicera da se zabije državi.

I čime zaključuje svoj komentar? Oprostite, ja povraćanje nikako ne mogu zaustaviti nakon što sam pročitao posljednji pasus koji glasi: No, demokracija je upravo zbog toga najbolji društveno-politički sustav jer svatko ima pravo iznositi svoja mišljenja i političko-programska rješenja za boljitak zajednice, a na građanima je da sve nas, naše programe i naša postupanja ocjenjuju na izborima. Ovo je jubilarni milijarditi put da netko hvali demokraciju i prosipa floskule o njoj. Osim toga, kao da se ne zna gdje je stanje najkritičnije i gdje to građani najviše glasaju u korist svoje štete?! Nije to više nikakva sociološa i politička zagonetka? Pa cijela Slavonija je samoubilački nastrojena, mazohistički obuzeta domoljubnim desnilom. U Slavoniji ni traktori više ne diraju ravnicu! A izbori u Brodu koje spominje „gradska uprava“? Pa isti su i doveli do toga da Brod bude sa Siskom antiprimjer za rješavanje problema, poligon za masovno iseljavanje, jer ovdje posla nema, a i kada se pojavi, veliki kadrovik u Tvrđavi poput inspicijenta u kazalištu upravlja cijelom predstavom. Da, na primjer, ravnatelji škola imaju muda progovorili bi o tome.

Zar vam nije dosta ovakvog načina, Brođani? Zar vam nije na vrh vašeg ponosa? Brod može i drugim smjerom ploviti!