Ukupni konsolidirani prihodi grupe su iznosili su 615,5 milijuna kuna, što je 43,3 posto manje nego 2012. godine.

Grupa Đuro Đaković prošlu je godinu završila s gubitkom od 64,7 milijuna kuna, što je znatno lošiji rezultat nego 2012. godine kada je grupa imala gubitak od 5,9 milijuna kuna, pokazuje nerevidirano konsolidirano financijsko izvješće koje je slavonskobrodsi holding objavio na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni konsolidirani prihodi grupe su iznosili su 615,5 milijuna kuna, što je 43,3 posto manje nego 2012. godine, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 37,6 posto, na 680,1 milijun kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, poslovni prihodi grupe Đuro Đuro Đaković u prošloj su godini iznosili 610,3 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 43,4 posto.

Podaci pokazuju i da je prošle godine grupa Đuro Đaković 91,7 posto prihoda od prodaje, ili 542,2 milijuna kuna, realizirala na domaćem tržištu, dok su prihodi od prodaje na inozemnom tržištu iznosili 48,9 milijuna kuna.

Grupu Đuro Đaković čine Đuro Đaković Holding, kao matična i menadžment kompanija grupe i sedam društava, u kojima je Đuro Đaković Holding većinski vlasnik.

Sam Đuro Đaković Holding u prošloj je godini ostvario dobit u iznosu od 297,3 tisuće kuna, za razliku od godinu ranije kada je holding imao gubitak od 3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Holdinga u 2013. su iznosili 237,9 milijuna kuna, što je 1,4 posto više nego godinu prije, dok su ukupni rashodi porasli za 0,08 posto, na 237,6 milijuna kuna.

Iz Đure Đakovića u priopćenju o prošlogodišnjim rezultatima navode kako je u dvije ranije godine, u 2011. i 2012. na rast prihoda dominantno utjecao program proizvodnje borbenog oklopnog vozila, dok je 2013. obilježio značajan porast udjela prihoda ostvarenih kroz druge programe.

Na rezultat poslovanja grupe Đuro Đaković, osim zastarjelosti opreme i višegodišnjeg neulaganja u modernizaciju strojnog parka, a što izravno utječe na profitabilnost poslovanja (divizije industrija i energetika te transport), značajno je utjecala još neprovedena privatizacija i restrukturiranje HŽ Carga, ključnog domaćeg kupca Đure Đakovića, te urušavanje EU tržišta teretnih vagona. Zbog toga je odlučeno da, zbog specifičnih vještina radnika u transportnom dijelu, a bez obzira na obujam posla, budu zadržani svi radnici, a razlog su poslovi koji se očekuju u 2014. godini, objašnjava se u priopćenju i dodaje da su na rezultat utjecali i izvanredni rashodi nastali zbog plaćenih penala iz ugovora s JANAF-om sklopljenim 2008. godine.

Ističu i kako je ta grupa u prošloj godini započela dugotrajni proces otvaranja izvoznih tržišta nakon 22 godine stagnacije i zanemarivanja.

Predsjednik Uprave Đuro Đakovića Vladimir Kovačević ističe kako su do sada učinjeni značajni pomaci, posebno na promjenama u organizaciji i upravljanju, ulazak u nove programe i poslove koji su ugovoreni za ovu godinu.

Poseban je naglasak stavljen na nove programe na domaćem te otvaranje izvoznih tržišta. Trenutno je Đuro Đaković angažiran na 9 gradilišta u Hrvatskoj, samostalno ili kao dio konzorcija, kaže Kovačević i ističe kako su investicije u novu opremu i centralizacija nabave ključni koraci koji će utjecati na dugoročnu profitabilnost poslovanja grupe.

Izvor: poslovni