VLADAJUĆA stranka u Hrvatskoj koju vodi aktualni premijer Andrej Plenković pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena je krivom u slučaju Fimi media, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. HDZ će uz 3.5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi.

Zločinačka organizacija koja se financirala iz sumnjivih izvora


Podsjetimo, još u prosincu 2011. godine DORH je podignuo optužnicu u slučaju Fimi medije, a tada je teretio 19 osoba, dok je šteta za proračun bila procijenjena na 100 milijuna kuna. Tom optužnicom HDZ je postao prva optužena politička stranka, odnosno zločinačka organizacija koja se financirala iz sumnjivih izvora, i to reketom, pranjem novca, pronevjerom i isisavanjem novca iz državnih tvrtki. Slučaj je sada i završio pravomoćnom presudom Vrhovnog suda.

"Neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije", rekao je šef HDZ-a Andrej Plenković komentirajući presudu i dodavši kako će HDZ platiti novčani iznos kazne, dok su političku cijenu platili još 2011. godine kada su izgubili na parlamentarnim izborima. Plenković u svojim istupima često naglašava kako je stranka od kada ju je preuzeo prije pet godina sasvim drugačija od one kada ju je vodio Ivo Sanader, no činjenica je da HDZ i u njegovo doba nastavlja kontinuitet proizvodnje afera i punjenja sudskih klupa vlastitim stranačkim ljudima.

"Politika naše vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije", često kaže Plenković, no činjenice ga opovrgavaju.

Ovo je popis najvećih afera koje se vežu uz HDZ u posljednjih 20 godina.

FIMI MEDIA
70 milijuna kuna (2007.-2009.)


Izvlačenje oko 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki. HDZ je osuđen za izvlačenje državnog novca.

AFERA HEP
650 milijuna kuna (2008.)


Afera HEP imala je više krakova i to od pogodovanja tvrtki Roberta Ježića DIOKI, fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića i 600 milijuna kuna teške afere HEP-TLM pa do fiktivnih ugovora o djelu. Većina sudskih postupaka obustavljena je nakon smrti Ivana Mravka, dugogodišnjeg šefa HEP-a, 2017. godine.

AFERA HAC
25 milijuna kuna (2006.-2009.)


Afera s preplaćenim radovima i nezakonitim ugovorima o prodaji. Krajem 2019. godine bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nepravomoćno je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

AFERA HYPO
37 milijuna kuna (2004.-2005.)


Sanaderova provizija za ulazak Hypo banke na hrvatsko tržište, afera teška 5 milijuna eura. Sanader je na kraju osuđen.

AFERA PLANINSKA
17 milijuna kuna (2009.)


Sređivanje kupovine od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića za potrebe Ministarstva regionalnog razvitka po cijeni znatno višoj od tržišne. Osuđen Ivo Sanader, bivši šef HDZ-a.


AFERA SPICE
400 milijuna kuna (2006.)


Malverzacije dionicama Podravke teške oko 400 milijuna kuna. U aferi je bio glavni optužen HDZ-ov Damir Polančec. Na kraju su Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni optužbe, a četvorica su proglašeni krivima.

AFERA MEDIKOL
230 milijuna kuna (2006.-2011.)


HDZ je financirao privatnu polikliniku Medikol državnim novcem.

AFERA HŽ
27.3 milijuna kuna (2003.-2008.)


Pranje novca u Hrvatskim željeznicama, a novac je navodno završavao na računima raznih off-shore tvrtki. Uz bivšeg šefa HŽ-a osuđena su još četvorica.

AFERA HPB
Oko 255 milijuna kuna (2007.-2009.)


Rizični kreditni plasmani Hrvatske poštanske banke. Davani su nalozi za odobrenje kredita bez obzira na rizik, kreditnu sposobnost i osiguranja. Šefu te banke Josipu Protegi i drugima i dalje se sudi.

AFERA INA - MOL
10 milijuna eura (2008.)


U ovoj aferi bivši šef HDZ-a Ivo Sanader osuđen je za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Nepravomoćno osuđen na 7.5 godina.

AFERA ĐAKOVŠTINA
55.7 milijuna kuna (2009.-2010.)


Iz silosa Đakovštine nestalo nekoliko desetaka tisuća tona žitarica i uljarica, čiji su stvarni vlasnici bili Ravnateljstvo za robne zalihe te brojni poljoprivrednici. Veći dio robe završio je na policama Konzuma.

AFERA SUNČANI HVAR
571 milijun kuna (2007.)


Privatizacija Sunčanog Hvara provedena je u maniri HDZ-ovih privatizacija kakvih smo se nagledali u devedesetima, kako smo pisali 2009. godine bila je to "prava drumska pljačka". U središtu afere bio je Damir Polančec.

AFERA SLAVONSKA BANKA
150 milijuna kuna (2008.)


Hrvatska je po nepravomoćnoj presudi Hypo banci dužna isplatiti iznos od 40 milijuna eura zbog namještanja financijskog stanja Slavonske banke koju je Hypo banka službeno preuzela 2008. godine.

AFERA BRODOSPLIT
27 milijuna kuna (2006.)


Pranje novca teško 4.7 milijuna kuna. Nakon oslobađajuće presude za Sanadera i društvo određeno je novo suđenje.


AFERA IMOSTROJ I BECHTEL
6 milijuna kuna ( 2004.-2006.)


Miomir Žužul bio je jedan od trojice ministara koji su se osobno založili za otpis višemilijunskog duga Imostroju, tvrtke čiji je novi vlasnik njegovoj supruzi za polovicu bezvrijedne tvrtke isplatio pola milijuna kuna. Tu je i nikad riješena Žužulova afera Bechtel zbog koje je otišao iz vlade.

AFERA KAMEN INGRAD
60 milijuna kuna (2006.-2009.)


Vlado Zec bivši je dužnosnik HDZ-a i HSP-a, čijoj je tvrtki Kamen Ingrad Sanaderova vlada otpisala 30 milijuna kuna duga. Tako je krenulo, da bi tvrtka na kraju propala, a Zec je do sada za razne malverzacije odležao više od četiri godine.

AFERA SALONIT
Oko sto milijuna kuna (2004.)


Protiv bivšeg vlasnika Salonita Joze Ćurkovića dignuto je par optužnica zbog štete od stotinjak milijuna kuna. Ćurković se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa u BiH.

AFERA VERONA
70 milijuna eura (2006.)


Tajno u Veroni 24. i 25. lipnja 2006. godine sastali su se Ivo Sanader, predsjednik Uprave Plive Željko Čović te Miomir Žužul, a tema razgovora bila je prodaja Plive. Barr je za većinski paket Plive na kraju platio 2.2 milijarde dolara, a natjecanje Actavisa i Plive navodno je zaustavljeno kampanjom i pritiscima iza kojih je stajao tadašnji vrh vlade te je ostvarena razlika u cijeni dionica od preko 70 milijuna eura. Afera nikada do kraja nije istražena.

BOJANJE TUNELA
4.3 milijuna kuna (2008.-2009.)


Prema optužnici čelnici HAC-a su omogućili tvrtki Skladgradnja da naplati višestruko veće cijene premazivanja bojom cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela. Famozno "bojanje tunela" postalo je sinonim za korupciju u Hrvatskoj. Iako su spektakularnoj akciji 2009. godine uhićeni čelnici ove tvrtke, do danas nije počelo suđenje u ovom slučaju.

AFERA HOTMAIL
Oko 500 milijuna kuna (2017.)


Šef HDZ-a Andrej Plenković i potpredsjednica vlade Martina Dalić bili su na čelu tajne skupine koja je pisala zakon o sanaciji Agrokora, nakon kojeg su se članovi te tajne grupe okoristili ugovorima s tom tvrtkom.

AFERA VJETROELEKTRANE
Višemilijunska šteta, 2020.


Ukupno 13 ljudi tereti se u aferi Vjetroelektrane, od kojih je veliki broj HDZ-ovaca. Sumnja se da je utjecajna HDZ-ovka Josipa Rimac lobirala za izgradnju vjetroelektrana.

AFERA JANAF
Višemilijunska šteta, (2019.-2020.)


Na udaru USKOK-a je dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice i donedavni saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić. Tereti ga se da je u rujnu prošle godine u Zagrebu i Velikoj Gorici Kreši Peteku, osnivaču tvrtke Elektrocentar Petek, namjestio višemilijunski posao.

index