Slavonski Brod i onečišćeni brodski zrak već duže vrijeme su pod određenim praćenjem organizacija za praćenje ljudskih prava u Hrvatskoj. Tako po Kući ljudskih prava u publikaciji Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2021. godinu uz ostalog mogli smo pročitati i ovo:

“181. I dalje izostaju mjere učinkovite prevencije štete za okoliš i zdravlje stanovništva, posebice adekvatne mjere kojima bi se smanjilo onečišćenje Jadranskog mora i zagađenje zraka. Posebno je zabrinjavajuće stanje u Slavonskom Brodu gdje je indeks zagađenja u nekoliko navrata ukazivao na ekstremno onečišćenje zraka… Prema podacima Europske agencije za okoliš (eeA), Slavonski Brod našao se na trećem mjestu najgorih gradova u Europi po kvaliteti zraka…”.

U međuvremenu, kako je svima dobro znano, krajem travnja objavljena je nova karta Europske agencije za okoliš: https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer, “European city air viewer” i na toj karti je Slavonski Brod na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3. Iza Slavonskog Broda su: višegodišnji ‘šampion’ Nowy Sacz i još nekoliko poljskih gradova, među njima je i Krakow, a i poznati gradovi iz Italije: Cremona i Padova! 

Zamjenica pučke pravobraniteljice gđa Dijana Kesonja slijedom zaprimljenih predstavki građana iz Slavonskog Broda u svibnju i lipnju 2023. godine, još početkom kolovoza, točnije 3. kolovoza je uputila dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a kasnije i Uredu gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i Ministarstvu zdravstva, Uredu ministra.

Već jedno vrijeme ozbiljno pišem i analiziram ovaj slučaj kao dokaz o načinu suradnje i/ili o nesuradnji odgovornih, tako onih i u institucijama, upravama; od državnih, preko regionalnih do lokalnih, kao i u politici, ali i medijima. Nažalost, ta kao okarakterizirana ‘saga’ oko upita Zamjenice pučke pravobraniteljice nakon više od 90 dana ili tri mjeseca i dalje se nastavlja. Na sreću, komentatori na portalu SBPeriskop sve to uredno prate, pa je tako lako ostati na nivou…

Tako prvi komentar, kao i mnogi drugi, već prvi dan je ukazao na to da je tu riječ o hvalevrijednoj akciji, ali i o akciji koja će teško doći doi zadovoljavajućeg rezultata: “Očekivano! Napokon! Brine što u u traženju nema roka? Brine što će gradska vlast pokušati zavarati Ministarstvo gospodarstva. Znaju Brođani, koji znaju da će vuk pojesti magare.” (Budainka).

Odmah je dan i popis aktivnosti i izvršitelja za eventualno uspješno završetak akcije: "Međunarodna Radna grupa, kao i Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu ... bi ponovo trebali sastati, također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša trebao bi održati novu tematsku sjednicu posvećenu brodskoj problematici, trebao bi Akcijski plan za zaštitu okoliša u Slavonskom Brod staviti u (pravu) funkciju, vidjeti u Fondu za zaštitu okoliša i održivog razvoja dokle su stigli projekti za: određivanje zdravstvenih pokazatelja (HZJZ), educiranje i informiranje Brođana (BPŽ i CTR) i praćenje katastra zagađivača (DHMZ)?

Valjda je sve tu točno rečeno i sigurno su svi shvatili, što trebaju uraditi. Tako i g. ministar Davor Filipović, gđa Dunja Mazzocco Drvar, gđa Branka Ivančan-Picek, gđa Sandra Benčić, pa i gradonačelnik Mirko Duspara, kao i ostali! Ako ne znaju, neka se obrate brodskim eko-aktivistima!”. (Ordinacija).

Da to je bilo točno prije 3 mjeseca. No u Slavonskom Brodu, s brodskim zrakom i sa odgovorima na upite Zamjenice pučke pravobraniteljice ništa novo ili bar nije ništa značajno novo. Ili kako jedan od komentatora primijetio: “… Već mjesecima čitamo o izvješću Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine, točno prije pola godine da:

Slavonski Brod je na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 … i nikom ništa(?)!

Oglušili su se svi: i Ministarstvo, Povjrenstvo, saborski Odbor, Grad, Gradska i Županijska uprava, Županija, HZJZ, DHMZ... Kao da se to negdje drugdje, napr. u Tunguziji događa!” (Brodjanin).

Istina negdje sredinom rujna dostavljen je jedan dopis Udruzi Eko-Integral i Građanskoj inicijativi za čist zrak  sa strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Dopis je potpisala gđa Branka Pivčević Novak, (nova) vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave za klimatske aktivnosti u vezi brodskih onečišćenja.

Kako se tada dalo zaključiti, dopis je upućen Predsjedniku Vlade, Andriji Plenkoviću i v.d. Predsjedniku Eko-Integrala, tj. meni... Kasnije smo saznali da i Pučkoj pravobraniteljici odnosno njenoj Zamjenici.

Također se dalo zaključiti da je dopis imao cilj ispuniti formalno svoju ‘odgovornu’ zadaću… Kako inače i drugčije shvatiti opasku v.d. Ravnateljice: “Skrećemo pažnju da ostalim gradovima Republici Hrvatskoj koji imaju prekoračenja graničnih vrijednosti onečišćenih tvari u zraku …nismo bili upola toliko na raspolaganju kao gradu Slavonskom Brodu.”. Zaista, poslije 15 godina kontinuiranog onečišćenja brodskog zraka, pomalo je smjelo sve to izrečeno! U biti ne znam, je li samo ‘smjelo’?

Možda tomu je najbolji dokaz jedan grafikon (prilog) iz tog dopisa koji je na 18 stranica, ali nažalost samo na nekoliko stranici pokušava dati djelomičan odgovor vezano za problem brodskog onečišćenog zraka.

Na grafikonu, čiji je cilj da se podastire kao dokaz o smanjenju onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, vidi se da desetak godina od kada su mjerenja vidljiva, srednja godišnja koncentracija lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) cijelo vrijeme je bila iznad granične vrijednosti od 25 µg/m3 i što više, daleko iznad ciljne vrijednosti od 20 µg/m3 (što još vrijedi po Pravilniku do 2020. godine)!  No to izgleda nikoga ne zabrinjava.

Na kraju ponoviti ću pitanje iz naslova: Hoće li itko odgovoriti Brođanima na pitanja postavljena putem upita Zamjenice pučke pravobraniteljice?