Vrlo kratko o dosadašnjem događanjima u svezi upita gđe Dijane Kesonja, Zamjenice pučke pravobraniteljice raznim institucijama i upravama, o čemu sam prošli put, tj. u mom posljednjem članku, pa i prije, na široko raspisao. Također i o tome sam pisao, kako je slijedom zaprimljenih predstavki građana iz Slavonskog Brodam došlo do odaslanja toliko upita Zamjenice odgovornima vezano za stanje zraka u Slavonskom Brodu i za dugogodišnje kontinuirano onečišćenje brodskog zraka.

Tu sam spomenuo da već duže vrijeme sve to oko brodskog zraka je pod određenim praćenjem i prismotrom organizacija za praćenje ljudskih prava u Hrvatskoj i to sa strane Kuće ljudskih prava. No nisam spomenuo da je do spomenutih predstavki pučkoj pravobraniteljici došlo na prijedlog Europske agencije za okoliš, kako bi se razriješilo 15 godišnji problem onečišćenog brodskog zraka.

Zamjenica pučke pravobraniteljice još 3. kolovoza je uputila dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a kasnije i Uredu gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i Ministarstvu zdravstva, Uredu ministra, ali evo ni nakon 100 dana od upućivanja upita nitko, ama baš nitko nije reagirao na njih. Nevjerojatno! 

Nažalost, u međuvremenu su se obistinila naša predviđanja u svezi ponovnog onečišćenja brodskog zraka što je usko povezano za meteorološkim uvjetima, ali i trajnim zagađivačima zraka u Slavonskom Brodu i u okolini! S tim da odgovorni su tu okolinu, kao i trajne brodske ‘zagađivače’ već davno trebali definirati!

Tako 07. studenog ujutro ponovo su obje brodske mjerne postaje bile u CRVENOM (onečišćen zrak) i to još od 06. studenog od podne (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Dok ostale mjerne postaje u cijeloj Hrvatskoj su bile u ZELENOM, osim postaje u Kutini, koje su bile u ŽUTOM.

Ono što je vrlo opasno bilo za Brođane, da noć prije (06. na 07. studenog) su na brodskim mjernim postajama kontinuirano mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10. Posebno su bile koncentracije lebdećih čestica PM2.5 visoke, mjerene su na Jelasu (SB-1) od 126 i 129 µg/m3!

Situacija u Slavonskom Brodu taj dan ni popodne nije bila ništa bolja, što više od podne je mjerna postaja na Jelasu (SB-1) bila u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), a ostale mjerne postaje u cijeloj Hrvatskoj su bile u ZELENOM. a postaje u Kutini su u ŽUTOM (prilog1).

Makar je preko noći i sutradan ujutro, 08. studenog došlo do određenog poboljšanja na brodskim mjernim postajama i mjerene su satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ispod prosjeka, brodske mjerne postaje su dalje ostale u CRVENOM, dok su u cijeloj Hrvatskoj ostale mjerne postaje bile u ZELENOM, a dvije u ŽUTOM. Sve to nam ukazuje da u Slavonskom Brodu polako se sve vraća u ‘standardno’, nažalost na negativno i onečišćeno stanje u zraku.

Mislim da je još vrlo interesantno pogledati, što se istovremeno događalo u Rafineriji(?), odnosno dok su na brodskim mjernim postajama 06. na 07. studenog kontinuirano mjerene visoke koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i kako je rečeno na Jelasu (SB-1) koncentracije PM2.5 i od 126 i 129 µg/m3!

U Rafineriji su 06. na 07. studenog (prilog2 i 3) pet sati kontinuirano mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali i od 178 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)! U isto vrijeme maksimalna koncentracije lebdećih čestica PM10 i na Jelasu (SB-1) bila je 154,5 µg/m3, a kod Stadiona kraj Save (SB-2) oko 100 µg/m3! Pametnom je dosta!

U Slavonskom Brodu dalje su se mjerile i mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 i tako brodske mjerne postaje ponovo od 8. studenog navečer bile su u CRVENOM, a od 9. ujutro zajedno s još dvije mjerne postaje u Slavoniji. Ostale mjerne postaje u Hrvatskoj su većinom bile u ZELENOM i neke u ŽUTOM. Ponovo je mjerena na postaji na Jelasu (SB-1) visoka satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 od 118 µg/m3, dok kod Stadiona kraj Save (SB-2) 102,5 µg/m3! Što je previše, previše je! 

Očigledno je, kako dolaskom hladnijih dana i povratkom ogrijevne sezona stanje u brodskom zraku ponovo je sve gore i gore. Znamo i to da je Zamjenica pučke pravobraniteljice svoje dopise uputila odgovornima zbog prošlogodišnjeg sličnog stanja i “povodom nove karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)”!

No izgleda ni 100 dana nakon upućivanja tih upita odgovornima, nitko još nije odgovorio Zamjenici pučke pravobraniteljice. A hoće li itko odgovoriti Brođanima na pitanja postavljena putem upita Zamjenice(?), novo je pitanje već duže vrijeme!!!