Za vrijeme Juge pričao se vic o čovjeku iz Močila kako je kupovao kartu za Tokio. Prvo su mu u Bosanskom Brodu rekli da mora do Doboja, pa da onda traži vezu za dalje.

Piše: Zoran Popović

U Doboju su ga informirali da mora za Sarajevo. U Sarajevu je obaviješten da treba ići do Zagreba ili Beograda, a odatle avionom do Frankfurta. Tek iz Frankfurta mogao je za Tokio.

Nakon 10 dana provedenih u Tokiju, pitao je može li kupiti kartu za Močila. Na aerodromu su ga upitali – Gornja ili Donja?

Što se od tada promijenilo?

Iako sam uglavnom išao s FlixBusom ili autom, 2. kolovoza, u Touringovom uredu u Nürnbergu, kupio sam povratnu kartu do Slavonskog Broda, iako sam znao da se tog vikenda vraćam autom. Povratnu kartu sam uzeo, jer vrijedi šest mjeseci.

Rekli su mi samo da kada budem znao datum njenog korištenja, da u Hrvatskoj potvrdim vrijeme povratka. Dobio sam i nekoliko brojeva telefona: 0038514810555; 00385916113073. Na brojeve mi kasnije nitko nije javio.

Odlučio sam krajem kolovoza, za vikend, opet putovati za Brod.
Budući da je i Arriva u kooperaciji mislio sam ići njihovim autobusom 1. rujna 2019. oko 19 sati iz Slavonskog Broda za Nürnberg (presjedanje u Zagrebu).

Dana 24. kolovoza 2019., poslao sam mail na info@arriva.com.hr s podatcima, kad i gdje je karta kupljena, broj karte, i datum kojeg bih se želio vratiti.

Naravno da sam ostavio i svoje podatke, uz molbu da me obavijeste o prihvaćanju rezervacije. Kako ni nekoliko dana nakon toga nisam dobio odgovor, pokušao sam nazvati ured u Zagrebu na broj 0038516217812, i to nekoliko puta dnevno, ali se nitko nije javio na telefon.

Tad sam zvao i brojeve dobivene u uredu u Nürnbergu. Čak sam još jednom kod njih navratio, ali su mi oni rekli da samo u Hrvatskoj mogu potvrditi povratak.

Došavši u Zagreb želio sam potvrditi kartu za povratak, ali su mi naglasili da oni to ne mogu, nego da kartu mogu potvrditi samo u Slavonskom Brodu. Pitao sam ih zašto mi nisu odgovorili na mail. Rekli su mi da oni uvijek odgovore na mail i da nazovem na onaj broj s posebnom tarifom 072660660.

Konačno, 31. kolovoza, kada sam stigao u Slavonski Brod, u uredu Croatia Busa izuzetno korektan prodavač, rekao je da to nije problem, ali da nažalost nema karata i da su sve rasprodane.

Usto mi je dao vizitku s brojem brodskog ureda i rekao da sljedeći puta nazovem izravno u Brod.

Razočaran, bez potvrđene rezervacije, na kraju sam nazvao telefon 072 660660 na koji sam, ipak uz kakvu takvu ispriku što mi nisu odgovorili na mail, i što nema mjesta, rekli da potpuno razumiju moju ljutnju.

Zašto onda postoje mailovi i telefoni na koje se nitko ne javlja? Kakav je to poslovni odnos? Naravno da je i internet bio nedostupan, a od nekih sam putnika čuo da i WC zna biti zaključan.

Kartu ću tako ipak iskoristiti drugi puta, s tim da ću čim budem znao kada putujem za Nürnberg, zvati ured u Slavonskom Brodu.

Na kraju, putem interneta ipak sam kupio drugu kartu za FlixBus (iako i neki njihovi kooperanti nisu za pohvalu) iz Zagreba.

fenix-magazin