PRODUCENTICA Vanja Jambrović iz produkcijske kuće Restart jučer je na svom Facebook profilu objavila sljedeći status: “Upravo mi je stigao mail da HRT odbija otkupiti i prikazati 'Srbenku'. Petnaest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Srce Sarajeva plus tri međunarodne nagrade u razvoju projekta, državna nagrada Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini - sve to je nebitno i nevažno za povjerenstvo HRT-a. Dovoljno dobri za HBO, nedovoljno dobri za HRT.”Naime, HBO je nagrađivani dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića otkupio za prikazivanje, dok HRT to očito odbija učiniti. Isto povjerenstvo HRT-a je, kako javljaju mediji, odbilo otkupiti i dokumentarni film Darija Juričana “Gazda: početak”, koji se bavi poslovnim usponom Ivice Todorića.

"Srbenka" prati postavljanje predstave Olivera Frljića o Aleksandri Zec

“Srbenka” prati probe za kazališnu predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića u produkciji HKD Teatra u Rijeci, istovremeno pričajući paralelnu priču o tome što to znači danas odrastati u Hrvatskoj ako si srpskog porijekla. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini, koja je Srpkinja, čini se kao da rat nikada nije završio.

Izvor: Restart

HRT je odbio otkupiti i dokumentarni film Zrinke Matijević “Iza zrcala”, koji je dobio nekoliko filmskih nagrada, kao i “Najljepšu zemlju na svijetu” uglednog redatelja Želimira Žilnika, koji tematizira problem izbjeglica. Također im nije dovoljno dobar izvrstan dokumentarni film “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice, o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu, “Generacija '68” Nenada Puhovskog, “Iza ogledala”, autobiografski film Jagode Kaloper, te “Otok” Mihe Čelara o Biševu, njegovu propadanju i pokušajima revitalizacije.

Čeka se očitovanje HRT-a

Istovremeno HRT otkupljuje i prikazuje kvalitetom ispodprosječne i nacionalistički intonirane dokumentarne serijale poput “Rat prije rata” bivšeg Tuđmanovog savjetnika Miljenka Manjkasa.

HRT-u smo poslali upit u vezi ovih skandaloznih odluka, te ćemo objaviti njihov odgovor kada ga dobijemo.

index