Retorika koja se iz opskurnih tjednika prebacila u saborske klupe iznimno je opasna i ovo je otvoreno crtanje mete na čelo našim kolegicama i kolegama, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo o hajci na Novosti i Vidu TV

Hapsila bi urednike – Ružica Vukovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Članovi izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva izrazili su zabrinutost zbog sustavne huškačke kampanje protiv tjednika Novosti te novinara i novinarki naše redakcije, koja se ovih dana preselila u saborske klupe. Zastupnici desnice proteklog su tjedna, naime, raspravu o izvještaju o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku novca iz državnog proračuna za potrebe manjina u 2021. godini iskoristili za napad na srpsku zajednicu, posebno Novosti. Optužili su nas za širenje protuhrvatske propagande, a dio Srba iz Hrvatske i za poticanje na terorizam. Napad je poveo Željko Sačić iz Suverenista, vidno inspiriran tekstom nedavno objavljenim u Hrvatskom tjedniku u kojem se novinare i urednike Novosti i Vide TV naziva "medijskim četnicima" iz "dvaju Pupovčevih medijskih gnijezda" plaćenima za "specijalni rat protiv Hrvatske".

"Mi ovdje imamo velikosrpske tendencije. Pa sama je Sigurnosno-obavještajna agencija prije godinu-dvije ovdje javno upozorila da se u Hrvatskoj budi četništvo, i to među mladim ljudima, iako im dajemo donacije, razumijevanje, sve prema standardima, no oni i dalje grizu ruke i dalje im nije dosta", ispalio je bivši član Saveza komunista Jugoslavije Sačić, svojevremeno terećen zbog prikrivanje ratnog zločina počinjenog 1995. u Gruborima, pa novac koji naš tjednik dobiva od Savjeta za nacionalne manjine nazvao sredstvima koja se daju "za protuhrvatsku propagandu". Tvrdio je da sve to "gura u stanje frustracije" i poručio da je to "razlog zašto i dalje stoji ograda na Markovom trgu". Podržao ga je mostovac Nikola Grmoja tvrdeći da se Novosti ne bave pitanjima koja su od interesa Srba u Hrvatskoj. Pritom je iznio tezu da bi se one kao medij srpske manjine smjele baviti samo manjinskim pitanjima, a koja prema njegovom tumačenju valjda podrazumijevaju isključivo folklor i vjersku tradiciju.

Budući da na napade nije reagirao potpredsjednik Sabora Željko Reiner koji je toga dana vodio raspravu, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i SNV-a, ujedno izdavača Novosti, nazvao je sramotnim toleriranje takvog govora zastupnika te poručio da "ne zna kada će više doći u Sabor". "Optuživati srpsku manjinu da radi protiv hrvatske države i to tolerirati ovdje, pred vama gospodine potpredsjedniče Reiner, pred vama kolege zastupnici iz kluba manjina, a da nitko nema potrebu reći da je to opasna rabota, to je sramota. Ne znam kad ću doći više u ovu dvoranu", rekao je Pupovac i napustio sabornicu.

Salvu napada nastavila je zastupnica Ružica Vukovac iz stranke Za pravednu Hrvatsku. Novosti je prvo optužila da pišu neistine o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, a potom nakon dva dana, neposredno uoči glasanja o izvještaju o provedbi Ustavnog zakona, i da "potiču na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, grubo vrijeđajući hrvatski narod, smisao hrvatske države, suverenosti, vjerske pripadnosti te samu RH". Vukovac je na kraju ove sulude optužbe pozvala ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da na temelju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira pokrene postupak protiv glavne urednice Novosti Andree Radak.

Na optužbu je ovaj put reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ustvrdivši kako je neprihvatljivo pozivanje na progon zbog toga što neke novine pišu, a u obranu Novosti i slobode medija napokon su stali i zastupnici ljevice. "Očekivati da novine ili bilo koji medij nacionalnih manjina bavi isključivo problematikom nacionalnih manjina, a ne ekonomijom, državom, pravom, pokazuje gdje smo civilizacijski", rekla je Sandra Benčić iz redova stranke Možemo i dodala da je Vukovac "povrijedila međunarodne i ustavne vrijednosti". SDP-ov Peđa Grbin izlaganje Vukovac ocijenio je kao pozivanje na nasilje i mržnju.

Iz HND-a pak ističu da se huškačka i opasna retorika pojedinih saborskih zastupnika naslanja na pisanje spomenutog Hrvatskog tjednika, "koji već dugo širi mržnju prema tjedniku Novosti i kolegicama i kolegama koje u njemu rade".

"Riječ je o istaknutim hrvatskim novinarkama i novinarima ovjenčanim brojnim nagradama Hrvatskog novinarskog društva. HND-u je jasno da ovakva kampanja nije slučajna, ali upozorava kako je ovakva retorika koja se iz opskurnih tjednika prebacila u saborske klupe iznimno opasna i da je ovo sad već otvoreno crtanje mete na čelo našim kolegicama i kolegama. Stoga postavljamo pitanje tko će preuzeti odgovornost ako se nešto dogodi novinarima i novinarkama i svim zaposlenicima u Novostima", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

"HND pruža punu podršku kolegicama i kolegama koji su meta opasnih optužbi kojima je jedini cilj diskreditacija i na kraju gašenje ovog tjednika, a u isto vrijeme tim istim zastupnicima ne smetaju huškački tjednici koji šire mržnju i povijesni revizionizam", poručili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Zbog verbalnog napada na naš tjednik, u sjeni je ostao sadržaj godišnjeg izvještaja o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pa na ovom mjestu donosimo glavne zaključke iz tog dokumenta: primjena Zakona i dalje ne funkcionira po pitanju prava na ravnopravnu upotrebu manjinskih jezika i pisma te razmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina među zaposlenima u tijelima držane i javne uprave. Pošto se desnica pita čemu Novosti, izdvojimo i da je zastupljenost u sredstvima javnog priopćavanja, prvenstveno na HRT-u, ocijenjena kao jedno od područja u kojemu se manjinska prava najslabije ostvaruju.

portalnovosti