Simbolična igra crne i bijele pozadine fotografije hrvatskog velikana i zločinca (odabrati prema osobnim preferencijama)

occupySBBrodski antifašisti već su nekoliko puta pokrenuli inicijativu za promjenu imena ulice Mile Budaka, jer drže kako je dotični bio primarno fašista i zločinac, a tek onda (upitno) značajan hrvatski pisac. Neki su stoga vidno razočarani SDP-om, strankom koja je u koaliciji s Dusparićima na vlasti u našem gradu, a koja nije iskazala svoj antifašistički nerv i ispunila njihovu želju. Inicijativa se manje ili više formalno svako malo ponavlja u javnosti, među političarima ili kroz neke od brojnih brodskih portala. Neispunjenje te antifašističke tlapnje pravda se visokim troškovima tvrtki koje imaju sjedište u toj ulici te nepotrebnim troškovima kojima bi bili izloženi građani koji tamo stanuju. Istina je da do nikakvih posebnih troškova ne bi trebalo doći, jer bi se, bar za građanstvo, dokumenti morali zamijeniti tek svojim redovnim prestankom valjanosti.

S druge strane, nema nikakvih inicijativa antikomunista. Kako se ovaj portal uvijek zalaže za ravnotežnu osudu nedemokratskih totalitarnih režima, odlučili smo pokušati pronaći osobu koja bi predstavljala Budakov antipod, njegov negativ i sliku u zrcalu. Taj zadatak nije bio nimalo lak jer su Dusparini prethodnici s neviđenom revnošću i pedantnošću uklonili gotovo sve nazive ulica i trgova koji bi imali ikakve veze s antifašizmom i komunizmom. Dakle, valjalo je naći zadrtog komunistu, nekoga tko nikako nije vjerovao da „trebamo biti sami“ već se uvijek zalagao za jugoslavensku državu, tko se zalagao za ravnopravnost Srba i Hrvata te ravnopravnu uporabu latinice i ćirilice. Čovjek je bio toliko zadojen komunizmom da je nakon strašnog ustaškog mučenja u kojemu je oslijepio na desno oko, rekao: „Očekujem torturu. No ja ne mislim na svoju ličnu sudbinu koja je zapečaćena, već samo na to da zastavu naše partije nosim neokaljanu do kraja." Ipak na kraju nije stradao od ustaške ruke, već navodno od ruke svojih ili svojih ruku, kako neki insinuiraju.

Mnogi sada već pogađaju o komu se radi – naravno o Andriji Hebrangu – posljednjem komunistu koji je preživio poslijeratno prekrajanje nazivlja ulica u i trgova u Slavonskom Brodu. Pa kada su mu svi drugovi davno „umirovljeni“, kontali smo na ovom portalu, zašto bi Andrija svakodnevno bo u oči i uši naše anti-totalitarno raspoložene građane? Doista nema razloga. Iako neki tvrde da je i on pao kao žrtva tog komunističkog sustava za koji se tako zdušno zalagao, zadrti antikomunisti, bez obzira na rehabilitaciju koja je provedena u Hrvatskom saboru, kažu kako je bio samo još jedan od komunista i to visokopozicioniranih, koji je stradao u borbama za (pre)vlast od ruke spretnog i sretnog Džej Bi Tija (JBT).

Stoga, portal SBperiskop pokreće inicijativu za promjenu imena naselja Andrija Hebrang, a zbog uravnotežene osude totalitarnih režima i ideologija te njihovih istaknutih predstavnika.

PS. Sorry Andrija, predložili bi nekog drugog, ali svi tvoji drugovi su davno eliminirani. Uz to, znamo da radije ni sam ne bi bio u društvu sa ovim gospodinom.

from sb underground