LO. ŠT. iz Nove Gradiške prijavio se, ili se prijavila, za neurološku rehabilitaciju u Krapinskim toplicama 14. kolovoza 2017. Čekat će do 14. rujna 2020. godine u 12 sati. Dvije i pol godine, živa ili mrtva, živ ili mrtav, pacijent LO. ŠT. čekat će da dođe na red za oporavak u toplicama. I nije jedini ili jedina. PE. IR. iz Ivanić-Grada čeka od 23. studenoga 2017. i čekat će do 29. kolovoza 2020. Opet u 12 sati.

>> Index doznaje: Ratni zločinac Merčep služi kaznu u toplicama

>> Ovo su jezivi zločini zbog kojih je osuđen Merčep. Danas uživa u toplicama

Pacijenti traumatizirani nakon inzulta

U to nesretno podne, nekog dana 2020. godine, na rehabilitaciju trebaju doći i BU. MA., PO. AN., RE. RO., ŠT. TO. i još stotinjak drugih na listi čekanja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice. Većina ih čeka između godine i pol i dvije i pol godine.

Za to vrijeme Tomislav Merčep iz zatvora, gdje bi trebao služiti kaznu za ratne zločine, obavi dvije rehabilitacije. U tim istim Krapinskim toplicama. Za njega lista čekanja ne vrijedi. Za ratnog zločinca Tomislava Merčepa založio se ministar branitelja Tomo Medved, a ruke je dao i ministar zdravstva Milan Kujundžić opravdavajući ljetno banjanje kriptičnim riječima.

"Postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta", ustvrdio je ministar zdravstva o redovnoj ljetnoj rehabilitaciji ratnog zločinca.Dvije godine nije mogao gutati

Vanja Krnić iz Slavonskog Broda nije imao sreće da bude dovoljno traumatiziran nakon inzulta. Prvi moždani udar doživio je 2009. kada je imao samo 29 godina. Pogrešno je liječen - umjesto moždanog udara, dijagnosticirali su mu tuberkulozni meningitis. Drugi udar doživio je dva tjedna kasnije, dok je još čekao da ga prime na magnetsku rezonancu. Dvije godine od udara nije mogao gutati. Godine su trebale da može podići dijete. Na rehabilitaciji je bio samo jednom.

Razumiju ga, ali u toplice mu ne daju

"Poštovani, razumijemo Vaše ogorčenje i žao nam je što imate navedene zdravstvene probleme. Međutim, rehabilitacijsko liječenje odobrava se samo prvi puta, odnosno kad je stanje po akutnoj fazi (nakon operativnog liječenja i premještanja iz bolnice), a prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući", odgovorili su mu iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kada se požalio jer mu je komisija odbila rehabilitaciju.

Više ni ne traži

"Više ni ne tražim. Znam da će me odbiti. Za sustav obični građani ne postoje", rekao je Vanja za Index. Javio nam se kad je pročitao da Merčep provodi po mjesec i pol dana u toplicama. Ne jednom, nego najmanje dva puta. I Merčep je, poput Krnića, doživio više moždanih udara. No za Krnića se nije založio ministar branitelja pa je na mladog čovjeka iz Slavonskog Broda primijenjeno kruto pravilo da ima pravo na samo jednu rehabilitaciju u toplicama.

"Ima nas dosta u sličnoj situaciji, redom mladih ljudi, a ovaj zločinac se rehabilitira", ogorčen je Vanja Krnić.


index