Književnik i publicist Igor Mandić u emsiji Nedjeljom u 2 HRT-a izjavio je kako je najgori zanat na svijetu - bankarski.

- Nije istina da je prostitucija najstariji zanat kako se često voli reći. Najstariji zanat jesu bankari, a oni su i najmanje moralni. Čak u i političari moralniji, tvrdi Mandić.

Mandić je ponovio svoju staru tezu da Hrvati i Srbi opet "moraju zajedno".

- Naše je porijeklo zajedničko - slavensko, dijelimo zajedničku kulturu i jezik. Hrvatska država pokazala se potpunim promašajem, ove 23 godine to pokazuju. Jednostavno, ideja nije realizirana, ljudi nisu zadovoljni. Može se postaviti i davnašnje pitanje o inferiornosti hrvatskog naroda o čemu je pisao i Hrvoje Lorković još 60-ih godina prošlog stoljeća.

Sada se mrzimo, intenzivno mrzimo. Ni Srbi nas više neće, sarkastično će Mandić.

Ovu su državu stvorili komunisti, ustaše i Udba.

- I sada nakon 23 godine uvalili su nam bućkuriš u vidu Europske unije. Svakome su okupatoru Hrvati u povijesti rekli odlučno "da". Tako i sada Bruxellesu, a dobili smo pokrajnju sobu s upotrebom WC-a, slikovito će Mandić.

Socijalizam je bio prevara, ali to je i kapitalizam. Nismo dobili ono što smo željeli, poručuje Mandić. Nisam znao da će nam se dogoditi "tuđmanizam", poručuje.

Ostao je pri svojim poznatim tezama o ograničenosti dometa Hrvatskog proljeća koje naziva tek "pokušajem da se popravi komunizam". To je bio pokret fanatičnih komunista, tvrdi Mandić.

- Čičak je oduvijek bio fašist, zbog njega sam i izišao i Hrvatskog helsinškog odbora. Gotovac ne bi imao problema da se nije petljao u politiku, smatra Mandić.

Također, inzistira na obrani Dobrice Ćosića, jednog od ideologa velikosrpstva i to zato jer "njegovo književno djelo nadilazi njegove političke domete. Kao suprotnost navodi Milu Budaka, kako kaže "lošeg pjesnika i velikog kriminalca".

Izvor: seebiz