Svi koji su nedavno vidjeli i pročitali moj članak na portalu SBPeriskop: “Zašto nadležni ne kažu: stanite, bilo bi već jednom dosta!” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/zasto-nadlezni-u-ime-brodana-ne-kazu-stanite-bilo-bi-vec-jednom-dosta) o aktivnostima u Građanskoj inicijativi za čisti zrak kao i u Eko-Integralu od prije šest godina, pa i nove ‘uspomene’ na ‘fejsu’ vezano za borbu za brodski čisti zrak, mogli su odmah zaključiti da sve ovo sa onečišćenim brodskim zrakom predugo traje, skoro već 12 godina. Kao da je riječ o nekakvoj igri bez granica. Da dobro ste pročitali:igri bez granica!

Spomenuo sam da je izjava od prije šest godina iz Građanske inicijative za čisti zrak trebala bi biti prekretnica u borbi Brođana za čisti zrak. Krenulo se žustro i s velikim ambicijama... Dvadesetak brodskih udruga, Grad i Županija su do rujna potpisali Apel za brodski čisti zrak, koji je upućen i Predsjedniku, Premijeru, ministrima, pa u Sabor i drugim odgovornim u institucijama RH!

Sve je to rezultiralo osnivanje Povjerenstva za praćenje onečišćenja brodskog zraka, ali i međudržavne radne grupe za tu problematiku. A ne dugo zatim je rezultiralo i prvu sjednicu te međudržavne radne grupe, Povjerenstva i (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša posvećenu Slavonskom Brodu i brodskom zraku!

Slijedile su nakon toga nove sjednice sva ta tri tijela, pa tako u šest godina ukupno 7 sjednica Povjerenstva i 5 Odbora za zaštitu okoliša i što je još važnije s konkretnim i korektnim zaključcima!

Nažalost, većina tih zaključaka nisu nikad realizirana! Što je još tragičnije, međudržavna radna grupa evo sada već blizu četiri godine, a Povjerenstvo 20 mjeseci nije sastajalo. Ni Saborski odbor ove godine nije posvetio svoju tematsku sjednicu problemima jednog od većih gradova u RH, problemima iz Slavonskog Broda i rješavanju onečišćenja brodskog zraka!

Tako evo ni nakon 12 godina ni mi u Eko-Integralu i Građanskoj inicijativi za čisti zrak, ali ni Brođani, kao i stanovnici naše Županije, nitko u Ministarstvu još uvijek ne raspolaže s planovima modernizacije i plinofikacije preko savske Rafinerije! Neovisno da su se Brođani naslušali raznih obećanja na svim nivoima upravljanja, počevši od državne, preko regionalne do lokalne razine!!!

Vrlo zoran je bio jedan komentar na moj prošli članak, u vezi tih obećanja u prošlih 12 godina: “Kao da je brodski zrak nije zrak u Hrvatskoj!!! Pitam se, dokle tako? Sjećam se, dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazila u Rusiju, pa onda dolazila u Slavonski Brod, mediji su bili puni obećanjima oko prenamjene produktovoda PlinaCro-a u plinovod! Sada, kada kasni realizacija istog, već više od godinu dana šuti se o tome! Šuti politika, šute mediji.”!

Što više, još prije predsjedničkih izbora, prije više od godinu dana pojavila se informacija o tome da taj posao oko prenamjene produktovoda u plinovod je ‘gotovo’. Ta informacija je korištena i na zadnjim, parlamentarnim izborima, makar ni još sada nitko ne zna, hoće li do kraja godine plinofikacija Rafinerije biti gotova? Sve više Brođana sumnja u to!!!

Predugačak je popis propuštenih i neizvršenih obećanja i zaključaka, pa zato na kraju samo dva zaključna pitanja: Kome su krivi Brođani da se političari na svim nivoima tako neodgovorno ponašaju prema njima? Kada će završiti ova igra bez granice s njima?