Mala ukoričena povjesnica napisana na 180 stranica, pripremljena je povodom obilježavanja šezdesete obljetnice nogometnog kluba Sapci. Knjiga je veoma važna jer to nije samo povijest nogometnog kluba već i povijest sela. Nogomet je oduvijek očaravao cijeli svijet. Naše slavonsko selo zavoljelo je nogomet koji je oko sebe okupljao sve uzraste, djecu, seljake, radnike. Svi su se oni okupljali oko svog kluba, tada NK „Radničkog“. Mnogi su Sapčani u svoj klub kroz njegovu povijest uložili veliki trud, rad i svoje slobodno vrijeme. Kroz minulih 60 godina, mnogo se toga dogodilo, što je nekad bio samo san.

Knjiga o nogometnom klubu Stapci je povijesno vrijedan dokument, športski dragocjen zapis i značajan prilog obilježavanju njegova jubileja. Posvećena je svim sapčanskim športskim djelatnicima ,nogometašima, navijačima i svim prijateljima športa u tom selu. Priloženi podaci u zanimljivom okviru vraćaju sapčane u prošlost od prvog nogometnog igrališta na Ferića gruntu do današnjeg smještenog u lijepom prostoru Sportsko rekreacionog centra Jelas. Više od stotinu fotografija, zemljopisnih mapa i ilustracija prikazani su najzanimljiviji podaci o tom klubu. Sapci će ostati zapamćeni i po tome što je u tome mjestu djelovao košarkaški klub a rukomet se igra i danas.

Teško je nabrojati sva imena ljudi koji su bili glavni pokretači ukupnog razvoja športa u Sapcima i svih drugih koji su kroz minulih 60 godina dali veliki doprinos u opstojnosti kluba. Ipak ostat će zapamćeno da je prvi predsjednik kluba daleke 1954. godine bio neumorni športski djelatnik Pajo Cindrić, dok je Ivan Bitunjac Brk svojom svestranošću dao poseban pečat športskom djelatnošću u tome mjestu. U knjizi autora publiciste Ilije Maoduša, obrađeni su i zanimljivi podaci o povijesti sela, školstvu, kulturnom životu, lovstvu sve do zanimljivih popisa stanovništva i željezničara.

Izvor: Ilija Maoduš, publicist i autor povjesnice