Danas, nedjeljom popodne kada pišem ovaj članak, jako dobro se vidi da se dalje pogoršava onečišćenost zraka u Hrvatskoj, a posebno je to vidljivo u Slavonskom Brodu (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

Mjerna postaja na Jelasu (SB-1) već je četrnaesti dan, točnije od 27. veljače navečer od 20 sati (skoro) kontinuirano u CRVENOM (onečišćen zrak) i ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak), a danas od 13 sati ponovo u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)! Za to vrijeme, samo u jednom kratkom intervalu, možda od 10 sati, bila je postaja u ŽUTOM! Što je previše, previše je!

Dok druga brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) je od 11 sati u ŽARKO CRVENOM. Također su i mjerne postaje Zagreb-3, Kutina-2 i Koprivnica-1 u ŽARKO CRVENOM, a još šest mjernih postaja, većinom u panonskom dijelu Hrvatske u CRVENOM (vidi prilog)!

Još od početka studenog na stranicama ovog cijenjenog portala više puta, točnije pet puta sam u člancima koji su imali zvučne naslove: “Slavonski Brod ponovo je u LJUBIČASTOM” pokušavao apelirati na sve odgovorne institucije, političare i uprave (od lokalne, preko regionalne do državne) vezano za česta i alarmantna onečišćenja brodskog zraka izazvana alarmantnim satnim koncentracijama lebdećih čestica, prvenstveno PM2.5, ali i PM10!

Kako se daje lako zaključiti, takve alarmantne situacije u Slavonskom Brodu su dogodile sve više i više, kao u ono vrijeme kada je još prekosavska Rafinerija intenzivno radila i prerađivala naftu… No sada? Sada stvarno nitko ne zna što se to događa? Jedino znamo da Brođani i ove zime, kao i prošle i pretprošle su isto bili, izloženi su velikim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10! I to puno većim koncentracijama, nego u ostalim gradovima Lijepe naše!!!

U posljednje vrijeme mi eko-aktivisti puno komuniciramo na ovu temu jer nije normalno da nakon što prije godinu - dvije, točnije, pretprošle godine Slavonski Brod je bio treći grad najgori po kvaliteti zraka u Europskoj uniji(!!!), a po podacima iz prošle godine koji nažalost još uvijek nisu objavljeni, može se pretpostaviti da će se ponoviti pretprošlogodišnji scenarij za Slavonski Brod, zaista nije normalno kako se to sve iznova ponavlja i ponavlja s brodskim zrakom!!!

Zaista je čudno koliko je velika zagađenost zraka i kod nas u Slavonskom Brodu, ali i cijeloj Hrvatskoj! Čudno je, ali skoro je razumno jer je vidljivo kako nitko nije ništa napravio, poduzeo da se ta onečišćenost u brodskom zraku, ali i šire smanji...

Poslije svega potpuno je razumno postaviti pitanje iz naslova: Ima li smisla bilo kome javiti da je Slavonski Brod ponovo u LJUBIČASTOM?

Izgleda najveći problem u ovom našem gorućem slučaju da politika ni nakon trinaest godina više šuti o svemu, nego što rješava i otklanja probleme. Tako i brodska, hoću reći lokalna i regionalna, ali i državna politika… Tako ni gradonačelnik, ni župan, ni predsjednica Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao ni predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, ni glavna ravnateljica DHMZ-a, ali ni samo Ministarstvo nikako ne očituju o tim našim problemima oko onečišćenog brodskog zraka! Nevjerojatno!

Odabrat ću samo jedan detalj, čije rješavanje bi nam puno pomoglo kako bi krenuli s mrtve točke. A taj detalj je nacrt Akcijskog plana, koji Akcijski plan za Grad Slavonski Brod je trebao biti gotov još 2018. godine, a evo ni dan-danas, 2022. godine nije gotov!

Još je tragičnije da smo mi, brodski eko-aktivisti u posljednjih 6 – 7 mjeseci javno, putem SBperiskopa, ali i (pisanim) primjedbama Gradskoj upravi na nacrt Akcijskog plana nekoliko puta ukazali na domaće zagađivače zraka koji “nisu (ili samo u kratkim crtama u Akcijskom planu) spominjani: … PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš, itd. i koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”.

Također smo zatražili da oni “koji su mogući ‘proizvođači’ brodskog onečišćenog zraka … (ali) i svi ostali budu podvrgnuti inspekcijskom nadzoru bar jednom godišnje!”. Nikada nismo odgovor dobili ni od Gradske uprave, ni od “izrađivača Akcijskog plana, … DVOKUT ECRO d.o.o., Zagreb”, ali ni iz Ministarstva koje je nekoliko puta dosada stopiralo javnu raspravu oko dosada 6 (izrađenih, ali nedovoljno kvalitetnih) nacrta istog akcijskog plana za Grad Slavonski Brod u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Što reći na sve ovo? Jednostavno, ništa!

Na kraju, možemo zaključiti: žalosno je da nema smisla bilo kome javiti da je Slavonski Brod ponovo u LJUBIČASTOM!!! Zaista, nema smisla! Možda samo Brođanima, kao informaciju i možda kao obavijest…